Poslanci schválili rozpočet. Premiér stvrdil už i jeho novelu

732
rozpocet
Premiér Petr Fiala / Foto: Úřad vlády ČR

Poslanci dnes [10.3.] schválili státní rozpočet pro letošní rok se schodkem 280 miliard korun. To je o 97 miliardy méně, než navrhla bývalá vláda. Avšak již nyní je jasné, že dnes schválený rozpočet dozná mnohých změn.  

Zástupci koaliční vlády tak již i potvrdili, že rozpočet na letošní rok bude potřeba novelizovat. Důvodem jsou prozatím neznámé výdaje na zvládání uprchlické vlny z válkou zmítané Ukrajiny. Dále nejistý vývoj ekonomiky, prudký růst inflace a potíže se zdražujícími energiemi a pohonnými hmotami.

„Nechceme to [novelizovat zákon o státním rozpočtu, pozn. red.] dělat zběsile. Nechceme dělat takové nesmyslné kroky jako předcházející vláda Andreje Babiše v souvislosti s covidem. Kdy nevěděla, co co bude stát, jaké budou náklady a zvyšovala pořád schodek preventivně. To dělat nebudeme,” řekl premiér Petr Fiala [ODS], který o nutnosti přepracování státního rozpočtu pro letošek mluvil již v minulém týdnu.

Česko uprchlíkům otevírá dveře nejen ve zdravotnictví

Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] uvedl, že na nové podobě rozpočtu začne pracovat v nejbližších dnech a týdnech. Podle něj vláda k odpovědným úpravám potřebuje dostatek kvalifikovaných dat.

„Nebudu tady chodit s naslepo nastřeleným rozpočtem. […] Jsem připraven já i členové vlády debatovat s naší opozicí o tom, jak případně změnit rozpočet,” vysvětlil.

I přesto už teď dochází k mnohým změnám. Poslanci během dnešního hlasování o pozměňovacích návrzích státního rozpočtu schválili mimo jiné návrh vlády přidat jednu miliardu korun ministerstvu obrany. Přesunuli také 1,8 miliardy korun na humanitární pomoc související s Ukrajinou.

Opozice při hlasování o rozpočtu s ničím neuspěla

Pro rozpočet dnes [10.3.] hlasovalo 99 poslanců vládní koalice. Poslanci ANO a SPD hlasovali proti. Pro jeho schválení bylo zapotřebí 93 hlasů. Sněmovna dnes také odmítla všechny opoziční návrhy na přesuny peněz v rámci jednotlivých rozpočtových kapitol.

Poslanci schválili rozpočet. Babiš řekl, že ho vláda domatlala

Podpořila jen návrhy koaličních poslanců, ke kterým ministr Stanjura vyslovil souhlas. Například skupina poslanců v čele s Jakubem Jandou [ODS] prosadila odebrání milionové dotace Českému svazu bojovníků za svobodu. V minulosti s tím Janda opakovaně neuspěl.

Sněmovna schválila také návrh lidovců Davida Šimka a Marka Výborného přesunout deset milionů korun na investice do zařízení mimoškolních aktivit dětí a mládeže. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová [STAN] se svojí stranickou kolegyní Janou Krutákovou prosadily přesun 20 milionů korun na podporu potravinových bank.

Rozpočet je v deficitu. Poslanci snížili peníze Hradu i parlamentu

Uspěla i skupina poslanců v čele s občanským demokratem Vojtěchem Munzarem. Ti přidali deset milionů korun na aktivity k připomenutí 80. výročí vypálení obcí Lidice a Ležáky. Sněmovna v dílčím hlasování ale neodebrala z rozpočtu Hradu dalších šest milionů korun. Jak prosazoval lidovec Šimon Heller i kvůli dřívějším postojům prezidenta Miloše Zemana.

Rozpočet míří k prezidentovi

Schválený rozpočet pro letošní rok počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá. Rozpočet tak nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Ten se k němu v minulých týdnech opakovaně vyjadřoval velice kriticky. Podle něj jde o rozpočet tupých škrtů a zároveň je vysoce proinflační.

Miloš Zeman se nezapřel: Škrtat výdaje dokáže cvičený foxteriér

Den poté, kdy rozpočet vyjde ve Sbírce zákonů, skončí zhruba dva a půl měsíce trvající rozpočtové provizorium. To – stejně jako podobu rozpočtu – dnes ve Sněmovně ostře kritizovala opozice.

„Já chci věřit, že pan ministr financí už pracuje na novele, která, doufám, že přijde už velmi brzy. Doufám, že ji využije jako reparát,“ uvedla například bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO].

Expremiér Andrej Babiš [ANO] uvedl, že aktuálně schválený rozpočet je dávno překonaný a zastaralý. A také má podle jeho slov podseknuté příjmy. Přičemž ty vůbec dle něj neřeší.

Rozpočtu se naopak zastal předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něj je jasné, že Česko potřebuje, aby státní orgány nefungovaly v provizoriu. Poukázal ale i na to, že rozpočet byl připraven ještě před ruským vpádem na Ukrajinu.

Za hlasy v loňských volbách Piráti dostali 2x tolik co STAN

A proto nezahrnuje aktuální změny zákonů. Zdůraznil však, že koalice je jednotná v cíli snížit rozpočtový schodek. Nižší schodek podle něj dává možnost lépe reagovat na přicházející potíže.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Kraválu kvůli rozpočtu a nakonec bude vyšší schodek než navrhovala minulá vláda.Jedna věc je co schválili a druhá věc je skutečnost.

  2. rozpočet budou nýmandi měnit každý kvartál a stále se budou vymlouvat na válku na Putina a na špatné hospodaření Babišovy vlády a budou nám tvrdit, že je lepší mít naftu za 50Kč než mít bombardování…to je špína to je špína

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here