Drahá paliva a energie v Česku brzy opráší home office

965
home_office
Foto: Pixabay.com

Do úpravy domácnosti kvůli home office se v době covidu pustilo 40 % Čechů. V průměru do změny investovali 11 tisíc Kč. A zřejmě šlo o dobrou investici. Mnozí z nich se totiž k práci z domova kvůli drahým energiím a dopravě ještě vrátí.

Pracovat z domova může v Česku přibližně 40 procent produktivních obyvatel. Za poslední dva roky takové možnosti využilo na nějakou dobu 84 procent z nich. Ukázaly to výsledky únorového průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS].

„V průměru z domova pracovali pět měsíců, pětina dokonce více než rok,“ doplňuje výsledky průzkumu Asociace ve své tiskové zprávě.

Investovat do přestavby nebyl vůbec špatný nápad

Šetření dále ukázalo, že ne každý měl ale pro práci z domova ideální podmínky. Přibližně čtvrtina Čechů [27 %] pracovala většinu času přímo z domácí pracovny. Každý druhý [53 %] využil pro práci obývací pokoj a pětina pracovala dokonce ze své ložnice.

A nemalý počet lidí na home office plnilo své úkoly ze své kuchyně [16 %]. Některým dokonce posloužil dětský pokoj [6 %], v teplejších dnech pak balkón nebo terasa [5 %].

Táhnoucí se a opakované vlny šíření covidu spolu s rozsáhlými protiepidemickými opatřeními a strach z nákazy tak v posledních dvou letech uvěznil více než třetinu pracovníků v jejich domovech. Ty na takový scénář ale nebyly připraveny. Mnozí se proto rozhodli investovat do nákupu kancelářského vybavení. Jiní se dokonce i vzhledem k ušetřenému času rozhodli pro stavební úpravy svého obydlí.

„Právě nedostatek pracovního prostoru byl častým důvodem pro menší, ale i rozsáhlejší rekonstrukce domácností. Podmínky pro práci z domova si tak vylepšilo 40 procent Čechů,“ říká tajemník AČSS Jiří Šedivý.

Do vytvoření domácích kanceláří dle něj Češi investovali v průměru 11 tisíc korun. Přičemž pětina si pořídila nové kancelářské vybavení, jako jsou stůl, židle nebo elektronika. A 17 procent kvůli malým prostorám přesunuli zařízení v bytě. I se pustili do stavebních úprav.

Drahá paliva a energie brzy opráší home office

Vývoj v posledních měsících a týdnech stále zřetelněji ukazuje, že vysoké ceny za pohonné hmoty a energie nebudou otázkou několika dnů ani týdnů. Podle odborníků jejich vývoj a případný pokles nelze i vzhledem k válce na Ukrajině blíže předpovídat. A vyloučený scénář v současné situace není ani to, že se zásoby pohonných hmot v Česku v budoucích měsících dostanou na nulu.

„I se může stát, že při současné napjaté situaci kvůli ruské agresi na Ukrajině, nebudeme řešit cenu pohonných hmot, ale to, zda vůbec nějaké pohonné hmoty budeme mít,“ uvedl nedávno pro FinTag.cz ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Dodal, že jde sice o ten vůbec nejčernější scénář. Přesto na něj při dalším špatném vývoji situace na Ukrajině může dle jeho slov dojít. Při zhoršení situace nelze ani vyloučit, že vláda přikročí k regulaci odběru paliv. A stejně jako v době covidu-19 chodily do školy jen vybrané třídy, budou k čerpacím stanicím jezdit jen vybraná vozidla. Určená například dle koncového čísla své poznávací značky.

Vysoké ceny paliv nemají za aktuální situace řešení

Při takovém scénáři je pak více než pravděpodobné, že se do svých domácích kancelářích opět vrátí lidí, kterým to povaha jejich zaměstnání umožní. A to kvůli úsporám, jsou to totiž právě paliva a energie, která teď spolu s potravinami ženou inflaci do nebývalých hodnot.

Inflace v únoru stoupla na 11,1 %. Dál poroste, tvrdí ekonomové  

A možná na to dojde ještě dříve. Již za současné situace se totiž část pracovníků dojíždějící za prací autem přemísťuje do veřejné dopravy, která bez posílení spojů v největších špičkách nápor cestujících brzy jen těžko zvládne. I v takovém případě u některých na řadu přijde opět práce z domova.

Závěrem je třeba dodat, že i přes skončení pandemie covidu se na svá pracoviště fyzicky vrátila jen část těch, kteří pracovali z domova. Podle odborníků se tak částečný home office velmi brzy stane součástí běžného pracovního života pro 53 procent dotazovaných.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here