Novým šéfem Českých drah je hráč pokeru Michal Krapinec

2713
Michal_Krapinec
Michal Krapinec / Foto: Skupina ČD

Michal Krapinec je nový šéf Českých drah [ČD]. Dozorčí rada ČD ho dnes [24.3.] zvolila do funkce předsedy představenstva a generálního ředitele. Rozhodla na základě výsledků výběrového řízení, v němž měřilo síly jedenáct uchazečů.

Výběrová komise dle vyjádření zástupců Skupiny ČD doporučila členům Dozorčí rady ČD na funkci předsedy představenstva a generálního ředitele tři nejlepší uchazeče.

„Na dnešním mimořádném zasedání dozorčí rady jsme se shodli na tom, že Michal Krapinec je díky svým profesním zkušenostem a dlouholeté znalosti Českých drah jednoznačně nejlepší volbou,” okomentoval volbu předseda Dozorčí rady ČD Miroslav Zámečník.

Právník Michal Krapinec pracuje pro Skupinu ČD deset let. V průběhu nich se postupně vypracoval na člena a následně na předsedu představenstva společnosti ČD – Telematika.

„Sám jsem jeho volbu podpořil, protože v jeho osobě bude zachována kontinuita. Přitom jde o mladého manažera s moderním přístupem a jasnou představou o tom, co je potřeba dělat, aby firma dál úspěšně fungovala. Funkce se ujme v pondělí čtvrtého dubna,“ dodal Zámečník.

Jaké jsou úkoly nového šéfa ČD

Podle Krapince mají za sebou ČD složité období. Také řekl, že se ale naučily fungovat v liberalizovaném prostředí a zvládly obrovský propad tržeb v době koronavirové krize. I přesto podle něj ve velkém investují do vozidel a rozvoje svých služeb, aby splnily očekávání zákazníků.

„Jen od začátku grafikonu jsme uvedli do provozu přes stovku úplně nových vozů,“ upřesnil nově zvolený šéf ČD.

V ČD nezůstal kámen na kameni. Teď se hledá nový ředitel

Vyjmenoval další úkoly, které České dráhy čekají. Obrovský tlak na investice dle něj nyní představuje dokončení instalace mobilní části evropského zabezpečovače ETCS do vlaků. Je to ale i povinná certifikace systému údržby vozidel ECM a rozvoj opravárenského zázemí.

„Jednou z mých priorit tak bude finanční stabilizace a hledání zdrojů, které nám umožní udržet se v sektoru osobní dopravy na špici. Být moderní a zavádět nové technologie,“ řekl.

Upřesnil, že první krok, který na něj a jeho kolegy nyní po volbách obměněného představenstva čeká, bude aktualizace střednědobého plánu. A to s přihlédnutím k současné situaci, jež se vyznačuje enormním růstem cen vstupů.

Kdo je Michal Krapinec

Michal Krapinec začínal v ČD v roce 2012 ve společnosti ČD Cargo. V ní nejdříve vykonával funkci tajemníka vedení firmy, aby následně převzal útvar pro řízení a správu majetkových účastí. V něm měl na starost zahraniční expanzi. Později působil jako člen představenstva společnosti ČD Logistics a jako člen Dozorčí rady ČD – Informační systémy. Ve Skupině ČD pak řídil odbor strategie a správy majetkových účastí a odbor projektová kancelář.

Aktuální složení Představenstva ČD
  • Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel
  • Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstkyně gen. ředitele pro servis
  • Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu
  • Blanka Havelková, členka představenstva a náměstkyně gen. ředitele pro lidské zdroje

Krapinec v posledních letech přitom nebodoval pouze v ČD. V minulosti vynikal i na pokerových turnajích. V roce 2011 například zvítězil v turnaji v královéhradeckém Casinu Černigov, odkud si odnesl necelých 70 tisíc korun.

Krapinec již dříve uvedl, že má pro poker slabost a hrál ho již za svých studií. Nyní se mu dle svých slov věnuje už jen rekreačně. Totiž, jak mu to čas a povinnosti dovolí.

„Poker je multidisciplinární dovednostní hra, která vychází z pravděpodobnosti a aplikované matematiky, konkrétně teorie her, a obsahuje i prvky psychologie,“ charakterizoval karetní hazardní hru v minulosti nový šéf ČD.

–DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here