Obchodní bilance skončila v deficitu. Čekal se přebytek

767
bilance
Foto: Pixabay.com

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ] skončila v únoru bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách schodkem 4,4 miliardy korun. To je meziročně o 25,7 miliardy horší výsledek.

V minulých letech přitom platilo, že druhý kalendářní měsíc roku býval většinou ve znamení kladné obchodní bilance. Přebytkové saldo zahraničního obchodu očekávali i analytici, a to dokonce až ve výši šest miliard korun.

„Hůře se daří zejména vývozu motorových vozidel a jejich dílů, kde meziročně horší údaje pozorujeme už osmý měsíc za sebou,” uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Skutečností je, že přebytek obchodu s motorovými vozidly meziročně klesl o 8,8 miliardy korun. A to vlivem nižšího vývozu [-8,5 mld. Kč]. Dále se prohloubil v důsledku rostoucích cen deficit s ropou a zemním plynem o 8,2 miliardy korun a základními kovy o šest miliard korun. Naopak příznivý vliv na celkové saldo měl vyšší přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem [+4,8 mld. Kč].

Co na výsledky říkají analytici

„Zahraniční obchod neukazuje nijak příznivý obrázek. Přírůstek exportu byl v únoru slabý a po očištění o cenové pohyby by šlo o reálný pokles. Na vině jsou zejména problémy v mezinárodních dodavatelských řetězcích, které postihují nejen automobilový průmysl. Na straně vysokého importu se podepsalo mimo jiné meziroční zdražení ropy, plynu a dalších komodit,“ komentuje aktuální výsledky ekonom UniCredit Bank Jiří Pour.

Podle ekonoma Komerční banky [KB] Jaromíra Gece jakkoli deficitní zahraniční obchod trh nečekal, z hlediska předválečného vývoje únorový údaj není nijak výrazným zklamáním.

„Po sezónním očištění se totiž saldo zahraničního obchodu meziměsíčně mírně zlepšilo a skončilo nejmenším schodkem od loňského července. Touto optikou tak v předválečném období pokračoval trend postupného ústupu problémů v dodavatelských řetězcích,“ říká.

Obchodní bilance v lednu je v přebytku. Ale asi ne nadlouho

Tomu svým způsobem odpovídá prozatímní letošní [leden až únor] přebytek obchodní bilance 3,8 miliardy korun. A to přesto, že jde o meziroční pokles o 42,2 miliardy korun. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 10,2 procenta a dovoz o 18,6 procenta.

Obchodní bilance v únoru podrobně a další výhled

Jenomže, jak dodává Jaromír Gec válka na Ukrajině a další nárůst cen komodit ve statistikách patrně povedou ke zhoršení obchodní bilance i v následujících měsících.

„Přestože předstihové indikátory z průmyslu ukazují na pokračující oživování průmyslové produkce i po propuknutí války,“ upřesňuje.

Průmysl v Česku dál nejede. Výroba aut klesla o 9,3 %

Podle ČSÚ česká bilance zahraničního obchodu se státy EU se v únoru meziročně zhoršila o 6,1 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 19,3 miliardy korun.

„Ačkoliv přímý i nepřímý vliv poptávky v Rusku a na Ukrajině není pro českou ekonomiku na straně exportu příliš významný, zdražení dovážených surovin a energií bude mít nezanedbatelný dopad na růst importu,“ potvrzuje výše uvedené Jiří Pour.

Dodejme, že vývoz v únoru meziročně vzrostl o 7,0 procenta na 329,7 miliardy korun. Dovoz o 16,5 procenta na 334,1 miliardy korun. Meziměsíčně se po sezónním očištění při stejném počtu dní snížil vývoz o 2,6 procenta a dovoz o 0,3 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here