Ceny benzinu v USA jsou na maximu. Litr stojí cca 26 Kč

1706
v_USA
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ruská válka na Ukrajině zdražuje život i v Americe. Tamější inflace v březnu dosáhla 8,5 procenta. Ještě v únoru činila 7,9 procenta. V USA nejvíce zdražuje benzin, potraviny a náklady na bydlení. Uvedlo to americké ministerstvo práce.  

Podle úřadu je inflace v Americe nejvyšší za posledních 40 let, tedy od srpna roku 1982. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny v Americe stouply o 1,2 procenta. Což je nejvyšší měsíční nárůst od září 2005. Nejrychleji v Americe zdražují energie, včetně pohonných hmot, potraviny a náklady na bydlení. Energie meziročně podražily o 32 procent, potraviny o 8,8 procenta. Naposledy takto rychle stoupaly ceny v USA v květnu roku 1981.

Hlavním viníkem březnového vzestupu spotřebitelských cen byly hlavně energie. […] Na zveřejněné statistiky reagovaly celkem významným poklesem tržních sazeb, a tedy oslabením dolaru o zhruba půl centu k 1,09 USD/EUR,“ komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Rychle postupující zdražování američtí spotřebitelé zaznamenávají i v meziměsíčním srovnání. Ceny benzinu v březnu oproti únoru vzrostly o 18,3 procenta. A průměrná částka 4,33 dolaru [cca 98 Kč] za galon [3,8 litru] benzinu je historické maximum. Litr benzinu tak nyní ve Spojených státech vychází v přepočtu na cca 25,8 koruny. Přičemž meziročně pohonné hmoty v USA v březnu zdražily o 48,3 procenta.

Za rychlým zdražováním v USA je i válka na Ukrajině

Podle analytiků za růstem cen energií stojí vedle poruch v ekonomice způsobné pandemií covidu a ruskou válkou na Ukrajině i zákaz dovozu ruské ropy, zkapalněného zemního plynu a uhlí. To americký prezident Joe Biden oznámil zkraje března.

„Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války,“ vysvětlil proč.

V USA ale nezdražují pouze energie a paliva. Rostou i ceny potravin. Ty meziměsíčně v březnu zdražily dle kategorií o 1 až 1,5 procenta. Rekordní jsou také náklady na bydlení. Například topný olej, s nímž se v USA topí vůbec nejčastěji, meziročně zdražil o 70 procent. Elektřina o více než jedenáct procent. Auta meziročně zdražila o 12,1 procenta. Vozidla z druhé ruky a nákladní vozy o 35,3 procenta. Oděvy bezmála o sedm procent.

Nedostatek nových aut žene ceny starých aut rychle vzhůru

USA tak stejně jako zbytek vyspělého světa čelí rychle postupující inflaci vyvolané narušením ekonomiky covidem a nyní ruskou válkou na Ukrajině. Na situaci již reagoval americký FED, který zvedl úrokové sazby. I uvedl, že sníží svou bilanční sumu. Další zvýšení [+0,50 b.b.] sazeb analytici očekávají na jeho květnovém zasedání.

FED zvýšil úroky i oznámil prodej aktiv v jeho držení

To, že stejně jako jinde i v USA hraje klíčovou roli růst cen energií dokládá březnová jádrová inflace. Ta nezahrnuje jejich ceny a ceny potravin. I když i ta meziročně stoupla o 6,5 procenta a v meziměsíčním srovnání o 0,3 procenta, stále šlo o její nejpomalejší růst od loňského září. Na druhé straně i jádrová inflace je nejvýše za posledních cca 40 let.

Podle analytika České spořitelny [ČS] Jiřího Polanského 8,5% březnová inflace v USA by ale mohla být vrcholem nebo blízko něj. Předpokládá, že v následujících měsících pozvolna zpomalí, to vlivem změn ve srovnávací základně.

„Z meziročního srovnání po 12 měsících vypadne loňské zvýšení cen. To souvisí s tím, že na přelomu loňského prvního a druhého čtvrtletí došlo k oživení americké ekonomiky, které bylo doprovázeno vyššími inflačními tlaky,“ vysvětlil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here