Švédský výrobce matrací otevřel novou halu v Jilemnici

784
matraci
Foto: Hilding Anders

Švédská společnost Hilding Anders, největší výrobce matrací a doplňků na českém a slovenském trhu, tento týden otevřela novou výrobní halu v Jilemnici. Její někdejší výrobní prostory vyhořely v roce 2020.

Firma v Jilemnici, v podkrkonošském městě s necelými šesti tisíci obyvateli v okrese Semily, zaměstnává 110 lidí. Nový areál je pětkrát větší než původní. A lze jej rozšířit. Vedení společnosti uvedlo, že v areálu dokáže vyrobit 800 000 až 1 000 000 matrací za rok. Firma vyrábí matrace pro domácnosti, komerční subjekty i poskytovatele zdravotní péče.

Navzdory požáru a pandemii covidu loni dosáhla vyššího obratu než v předchozích dvou letech. V Česku to bylo nad hranicí 400 milionů korun. Ve čtvrtém kvartálu roku 2021 a prvním kvartálu letošního roku ohlásila dokonce nárůst oproti minulým obdobím.

Problémy s dodávkami materiálu výrobce matrací nemá

I když válka na Ukrajině ovlivňuje ceny různých komodit, hlavně pohonných hmot a energií, což se promítá do cen vstupních materiálů, s dodávkami materiálů firma dle svých zástupců potíže nemá. Spíše řeší nedostatek kvalitních pracovníků na trhu.

„Úspěch naší společnosti stojí na zaměstnancích, kteří nám v nejtěžší chvíli po požáru pomohli. […] Zaměstnáváme také ukrajinské pracovníky a nabídku pracovních příležitostí koordinujeme s městem,“ uvedl ředitel Hilding Anders pro Česko Petr Vašíček.

Z téměř 300 000 uprchlíků jich v ČR pracuje necelých 24 000

Unikátní technologie, s níž společnost pracuje, je například 3D Rainbow technologie. Ta dokáže vhodně kombinovat několik pěn různých vlastností v jedné ložné ploše.

„Funkčně dokáže technologie 3D Rainbow vytěžit výhody z různých materiálů – například spojit pohodlí paměťové pěny se vzdušností a studených pěn, což v tuto chvíli žádná jiná technologie neumožňuje,“ popisuje Vašíček.

Českou firmu koupila v roce 2007 švédská skupina

Firma vznikla v roce 2000 pod názvem Tropico Plus CZ. V roce 2007 ji koupila švédská společnost Hilding Anders. Název Tropico nadále zůstává stěžejní značkou v oblasti kvalitního spánku. Kompletní proces výroby firma realizuje ve výrobním závodě v Jilemnici. V něm denně prošije okolo pěti kilometrů potahové látky. Ročně spotřebuje asi dva miliony kilogramů pěn a 350 tisíc zipů.

David Navrátil: Víc makat už nemůžeme, musíme modernizovat

Skupina Hilding Anders je přední výrobce matrací a postelí v Evropě a Asii. Vedení společnosti sídlí ve švédském městě Malmö. Společnost byla založena v roce 1939 ve Švédsku a v současné době je aktivní ve více než 40 zemích. Zaměstnává přes 7 000 lidí. Loňský obrat celé skupiny Hilding Anders přesáhl jednu miliardu eur [cca 24,4 mld. Kč].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here