Odboráři stupňují tlak na vládu. Chtějí navýšení minimální mzdy

2720
minimalni_mzdy
Předseda ČMKOS Josef Středula na sjezdu vládnoucí ODS / Foto: ČMKOS

Českomoravská konfederace odborových svazů [ČMKOS], jejíž členové spravují stamilionové majetky po někdejším Svazu socialistické mládeže [SSM], požaduje mimořádné navýšení minimální mzdy od letošního července. 

ČMKOS požaduje kvůli vysoké inflaci mimořádné navýšení minimální mzdy, a to již od července. Usiluje o zvednutí nejnižšího výdělku o 2 000 korun na 18 200 korun. Na sjezdu odborové centrály ČMKOS to řekl její předák Josef Středula. Dodejme, že spotřebitelské ceny se v Česku v březnu meziročně zvedly o 12,7 procenta. Výši minimální mzdy pak upravuje vláda ve svém nařízení.

Roman Mazák: Zvýšení minimální mzdy zdraží potraviny aj.

Zvýšení minimální mzdy, jak nyní požadují odbory, zvedá současně zaručené mzdy a ty zvedají průměrné mzdy. Se zvýšením minimální mzdy tak roste zaručená mzda, která se vyplácí v 8 stupních podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce. Pohybuje se od částky minimální mzdy až do jejího dvojnásobku, tedy do 32 400 korun.

Podle dřívějších údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] nejnižší výdělek u nás pobírá přibližně 139 000 lidí. Částka se zvyšovala naposledy od ledna 2022. Vzrostla o jeden tisíc korun na 16 200 korun.

Odbory zaměstnávají vicepremiéra Jurečku čím dál víc

Odbory argumentují rostoucí inflací a reálným propadem minimální mzdy, zaručených mezd i průměrných reálných mezd. Ty již loni ve čtvrtém čtvrtletí reálně klesly o dvě procenta. A to přesto, že dosáhly rekordní hodnoty 40 135 korun. Loni činila průměrná hrubá mzda 37 839 korun [2,2 % meziročně]. Pokračování poklesu reálných mezd a platů ekonomové očekávají i letos.

Průměrná mzda ve 4. kvartále reálně klesla o 2 procenta

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] řekl, že koalice příští týden stanoví termín zahájení vyjednávání vlády s odbory o minimální mzdě a platech. Jurečka již tento týden zahájil jednání se zástupci Odborového svazu státních orgánů a organizací [OSSOO] o navýšení platů zaměstnanců úřadů práce. OSSOO požaduje vyšší platy v celé veřejné sféře, dokonce již vyhlásil stávkovou pohotovost.

Zaměstnanci úřadů práce v březnu dostali navíc 13 270 Kč

ČMKOS tak svým požadavkem stupňuje tlaky na vládu, aby přistoupila k dalším ústupkům.

„Vstřícně sděluji, že od července žádáme navýšení na 18 200 korun. Je nutné se podívat na to, jak vysoká inflace je,” uvedl Josef Středula.

Připomněl, že již pro letošní rok odbory požadovaly navýšení na 18 000 korun. Při jednání Středula pohrozil případnými protesty.

„My připraveni jsme, nástroje máme,” dodal odborový předák.

Na odbory avizovaný návrh na navýšení minimální mzdy o dva tisíc korun zareagovala na sociálních sítích předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová následovně:

„Růst minimální mzdy = sebevražedný ekonomický krok. Administrativní navýšení mezd cca polovině všech zaměstnanců bez ohledu na výkon. 1) Propsání růstu mezd do inflace = mzdově inflační spirála 2) Hrozba krachu podniků, které “povinné” zvýšení mezd neustojí = nezaměstnanost,” uvedla na Twitteru.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Podle Středuly odboráři zatím upřednostňují jednání. Ministr Jurečka dříve řekl, že se jednání o výdělcích povedou při přípravě novely státního rozpočtu. Případné navýšení určí dle něj až vývoj ekonomiky.

„V příštím týdnu najdu termín s panem premiérem a ostatními předsedy koaličních stran, abychom začali jednání o úpravě parametrů k minimální mzdě i o podmínkách práce ve veřejném i nevládním sektoru,” řekl Jurečka.

Tripartita se na zvýšení minimální mzdy neshodla

O navyšování minimální mzdy jedná každoročně tripartita. Na částce se ale ani minulý rok neshodla. Zaměstnavatelé s vysokým přidáváním nesouhlasí. Připomínají, že jim rostou náklady, nyní především na energie, pohonné hmoty a suroviny.

S požadavkem na navýšení platů a minimální mzdy přišli odboroví předáci na tripartitu v polovině dubna. Premiér Petr Fiala [ODS] řekl, že vláda podobu opatření ke zmírnění růstu cen zváží, plošným krokům se chce ale vyhnout.

„Nemůžeme si dovolit roztáčet inflační spirálu dál a dál. I při dalších krocích musíme mít na paměti, abychom ji i dobře míněným opatřením znovu neroztočili. Jen bychom tím všem ostatním znehodnocovali jejich peníze, mzdy, úspory,” řekl předseda vlády.

Kabinet se podle něj chce soustředit na odstranění českých příčin inflace a přípravu plánu postupu ke snížení české závislosti na energiích z Ruska.

HDP v I. čtvrtletí vzrostl o 4,6 %. Asi ale dojde k revizi výsledku

V programovém prohlášení vláda počítá se zavedením vzorce pro pravidelnou valorizaci nejnižšího výdělku. Podle Jurečky se k tomu nyní hledají parametry. V minulém volebním období nastavení valorizačního modelu plánovala i vláda Andreje Babiše [ANO]. S odboráři a zaměstnavateli se na něm však její zástupci nedohodli.

–ČTK/DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Nechápu proč je to takový problém. Většina zaměstnavatelů se stejně vždy dušuje že platí mnohem více než minimální mzdu. Teda… jsou tací kteří si vždycky pobrečí a s pomocí hospodářské komory a svazu podnikatelů vždy vyhrožují jak vzroste nezaměstnanost a firmy budou zavírat… a kde nic tu nic. Nezaměstnanost stále nezdravě nízká a firem víc vzniká než zaniká 😀

  2. Tak ať si tam nahoře ty šaskove spoctou že ze 16200 se nedá žít .Když poplatite nájem ,elektřinu ,vodu pak cesty do práce .Takže člověk který žije sám má co dělat aby vyšel z peněz na.

  3. Ano máte pravdu Fialova vláda je nejhorší ze všech samy mají korejtka a chrochtají blehem co s nima? doufám že tato vláda brzo padne

  4. Ano tato vláda je nejhorší za všech, hlavně že oni mají plná korejtka a chrochtají blahem ,nic nedělají pro občany nejviší inflace ,ženou lidi do bídy at odejdou

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here