ČEZ chystá státu rekordní dividendu cca 27 miliard Kč

1880
CEZ
Foto: Redakce FinTag.cz

Ceny energií ženou inflaci v Česku do rekordních výšin, skupině ČEZ, v níž drží majoritu stát, se ale nebývale daří. Čistý zisk skupiny v letošním prvním čtvrtletí pokořil další rekord, když dosáhl 26,7 miliardy korun.

To je o 18,3 miliardy korun více než ve stejném období před rokem. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že výsledky hospodaření za 1. čtvrtletí reflektují rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích, vysokou provozní spolehlivost elektráren a enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích.

„Navíc pozitivně působily specifické dočasné vlivy ve výši téměř osm miliard korun, které však budou během roku 2022 eliminovány,“ upřesnil.

Podle něj tak skupina navyšuje celoroční výhled zisku před odpisy EBITDA na úroveň 95 až 99 miliardy korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 45 až 49 miliard korun.

Skupině ČEZ se daří, stát si přijde na své

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše letošní rekordní výsledky ukazují na pravděpodobné vyplacení nejvyšší dividendy v historii společnosti.

„Očekávaný čistý zisk za celý rok 2022 indikuje dividendu, v případě stanovení na horní hranici intervalu platné dividendové politiky, na úrovni 67–73 korun na akcii,“ vysvětluje.

Což by dle něj znamenalo, že majoritní vlastník – český stát – by mohl získat v příštím roce ze Skupiny ČEZ přes 27 miliard korun.

ČEZ loni vydělal 9,9 miliardy. Dividendu navrhne ve výši 44 Kč

Předpokladu odpovídá i skutečnost, že skupině se podařilo v prvním čtvrtletí snížit svůj čistý dluh o 29 miliard korun. A to přesto, že stejně jako další velcí evropští výrobci elektřiny čelí enormním požadavkům na zajištění uzavřených komoditních obchodů.

K 31.3. tak měl ČEZ z titulu maržových vkladů na burzách a u obchodních protistran vázáno celkem 57 miliard korun a v prvních dnech března přesahovala hodnota těchto vkladů dokonce 100 mld. Kč.

„Vyjednáváme na evropské i národní úrovni o opatřeních a nástrojích řešících tuto bezprecedentní situaci a rizika skokové potřeby hotovosti. Peněžení prostředky, vysoce likvidní aktiva a volné úvěrové linky ČEZ činily ke dni 31.3. 2022 celkem 82 miliard korun,“ upřesnil člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Hospodaření ČEZ v letošním 1. čtvrtletí

Provozní výnosy skupiny meziročně vzrostly o 29 procent na 76,0 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy [EBITDA] o 25,8 miliardy korun na 43,7 miliardy korun. Zástupci ČEZ upřesnili, že bezprecedentní růst EBITDA segmentu „výroba“ částečně snížil pokles segmentu „prodej”. Na ten dle nich růst cen elektřiny dopadá naopak negativně.

EBITDA ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, meziročně klesla o 1,6 miliardy koruny a dosáhla za 1. čtvrtletí ztráty ve výši 176 milionů korun.

„Důvod jsou stále vyšší pořizovací ceny elektřiny a plynu a také péče o nové zákazníky, o které se ČEZ Prodej postaral po dodavatelích, kteří selhali v loňském roce. Na standardní smlouvu již bylo převedeno 99,8 % zákazníků, kteří se v říjnu 2021 dostali do režimu DPI,“ vysvětlil Kříž, proč se dostala společnost ČEZ Prodej do ztráty.

Jedním dechem ale zdůraznil, že i přes obrovské zatížení se dařilo nejen udržet, ale dokonce zvýšit zákaznickou spokojenost se společností ČEZ Prodej. V průzkumu IPSOS zaměřeného na ochotu zákazníků doporučovat služby firem dalším lidem [NPS skóre], získala nejvyšší hodnocení ze všech srovnatelných energetických společností.

Skupina ČEZ letos strhla mezinárodní ESG ratingy

Podle něj tak překonala hodnocení mnoha významných firem z jiných oblastí [např. bankovnictví či mobilní služby]. Zda to nebylo tím, že se lidé dostali krachy energetických společností do zoufalých situací, už ale zástupci ČEZ neupřesnili.

Výroba elektřiny a Počerady

Výroba elektřiny z obnovitelných a jaderných zdrojů dle skupiny v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o jedno procento a dosáhla výše 8,9 TWh. Naopak výroba z emisních uhelných a paroplynových zdrojů klesla o deset procent. Dosáhla tak úrovně 6 TWh. A to zejména kvůli propadu výroby elektřiny v paroplynové elektrárně Počerady [-40 %].

ČEZ změnil dodavatele jaderného paliva pro JE Temelín

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o čtyři procenta. Klimaticky a kalendářně přepočtena pak o jedno procento. Spotřeba u velkých podniků klesla o jedno procento. U domácností se snížila o devět procent, a to hlavně v důsledku nadprůměrných teplot v 1. čtvrtletí roku 2022.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here