Penta Hospitals letos dá do svých nemocnic cca 265 mil. Kč

687
Penta_Hospitals
Nemocnice Sokolov patřící do portfolia skupiny Penta Hospitals, která se letos dočká investice / Foto: Penta Hospitals

Skupina Penta Hospitals CZ zainvestuje letos do svých nemocnic přes čtvrt miliardy korun. Peníze do svých zdravotnických zařízení investuje dlouhodobě. Nyní dál zmodernizuje roudnickou a ostrovskou nemocnici a Nemocnici Sokolov. 

Skupina Penta Hospitals CZ v České republice provozuje několik nemocničních zařízení, síť specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou a několik poliklinik. Celkově letos plánuje investovat do svých zařízení 265 milionů korun. Do rozšíření a modernizace intenzivní péče v roudnické a ostrovské nemocnici skupina letos zainvestuje 114 milionů korun. Dalších 21 milionů korun půjde do rozšíření intenzivní péče v Sokolově.

„Naším cílem bylo od počátku vytvořit podmínky k zajištění komplexních služeb pro naše pacienty. Tedy jak v oblasti intenzivní péče, tak v navazujících segmentech, jako je dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče, nebo domácí umělá plicní ventilace,” představila letošní investiční záměry generální ředitelka skupiny Barbora Vaculíková.

ÚOHS povolil převod Alzheimercenter k Penta Hospitals

77 milionů korun tak půjde do výstavby dvou úplně nových oddělení v nemocnici v Roudnici nad Labem. Konkrétně do dlouhodobé intenzivní péče [DIOP] s kapacitou dvaceti lůžek a následné intenzivní péče [NIP2], ve které se počítá s osmnácti lůžky. Oddělení vzniknou v nevyužívané části nemocnice, která bude kompletně zrekonstruována a současně i stavebně rozšířena. Zatímco oddělení pečovatelské intenzivní péče zahájí svůj provoz ještě letos, s dokončením jednotky NIP se počítá v druhé polovině příštího roku.

Modernizace intenzivní péče v Nemocnici Ostrov

Další část investice skupiny Penta Hospitals CZ ve výši 37 milionů korun zamíří na výstavbu nové jednotky DIOP v Nemocnici Ostrov. Poté je v plánu rekonstrukce rozšíření stávající oddělení následné intenzivní péče v téže nemocnici. Jednotka se totiž nachází v prostorech, které již příliš nevyhovují současným standardům. Nové oddělení DIOP bude podle tiskového mluvčího skupiny Vladislava Podrackého otevřeno ještě v letošním roce.

„S následnou rekonstrukcí NIP se počítá v roce 2023 s předpokládanou výší investice kolem 50 milionů korun,“ přibližuje Podracký.

Penta Real Estate navýšila akviziční zdroje na 3,4 mld. Kč

Dlouhodobá intenzivní péče zahrnuje i péči o pacienty na domácí umělé plicní ventilaci [DUPV]. Právě zdravotníci z nemocnice v Ostrově se specializují na tento druh domácí péče. Což dokládá nedávno získané ocenění v soutěži Sestra roku, kdy tento titul v kategorii přímé ošetřovatelství získala zdravotní sestra ostrovské nemocnice Kamila Zikmundová. Ta se stará o pacienty částečně nebo plně závislé na DUPV.

„Jde často o pacienty, kteří roky žili běžný život. Nehoda, nebo nemoc ale vše změnily. Někdy doslova ze dne na den, jindy postupně, se stali zcela odkázání na umělou plicní ventilaci, která byla dřív k dispozici jen na lůžkových pracovištích,” říká Zikmundová.

A investice se letos dočká i nemocnice v Sokolově

Dalších 21 milionů korun letos půjde do rozšíření následné péče v Sokolově. Na této investici se Penta Hospitals podílí společně s Karlovarským krajem. Sokolovská nemocnice vedle dalších specializací poskytuje v kraji jako jediná například služby oční pohotovostní ambulance. Na konci loňského roku taktéž zahájila ostrý provoz nové urogynekologie. Její ambulance je taktéž jediné pracoviště v Karlovarském kraji s atestovaným urogynekologem. Pacienti již nemusejí za specialistou jezdit do Prahy nebo Plzně.

Přirozeně v Nemocnici Sokolov porodí přes 80 % žen

Nemocnice Sokolov vznikla jako městské zdravotnické zařízení v roce 1846. V roce 1911 ji z kapacitních důvodů nahradila nemocnice nová, vybudovaná na vrchu Hart, která se zde nachází dosud. Dnes patří Nemocnice Sokolov mezi páteřní zdravotnická zařízení Karlovarského kraje a zajišťuje akutní a plánovanou péči v širokém rozsahu, od základních oborů až po ty specializované.

Penta je multiaktivní skupina

Penta Hospitals CZ je součástí nadnárodní zdravotnické skupiny Penta Hospitals International, která je jednou z největších poskytovatelů zdravotní péče ve střední Evropě. Zaměřuje se na dlouhodobé investice v oblasti zdravotnictví – mimo nemocnic jí patří například i síť lékárekn Dr.Max.

Penta Hospitals International patří do portfolia skupiny Penta Investments. Skupina je aktivní v obalsti finančních služeb, maloobchodu, výroby, médií a realit. Penta Investments působí ve více než deseti evropských zemích. Svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. Zaměstnává více než 43 000 lidí.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here