Opakování Milostivého léta je morální hazard, tvrdí věřitelé

2638
leto
Foto: Pixabay.com

Vláda včera [18.5.] rozhodla o pokračování akce Milostivé léto. Ta umožňuje dlužníkům splatit exekuce bez úroků. Podle České asociace věřitelů to ale není dobrý signál do společnosti. Tvrdí, že dluhy se mají platit, nikoli odpouštět.

Vláda rozhodla o pokračování Milostivého léta od letošního 1. září opět na dobu tří měsíců. Akce znovu umožní fyzickým osobám, které mají dluh vůči státu a jiným veřejnoprávním věřitelům vymáhaný soudním exekutorem, uhradit dluh či dluhy zjednodušeným a finančně méně nákladným způsobem.

Předpokládám, že v důsledku současné energetické krize a zvyšující se inflace je druhá vlna Milostivého léta namístě. Může pomoci především těm dlužníkům, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peněžní prostředky, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie,“ vysvětli ministr spravedlnosti Pavel Blažek [ODS].

Do Deštníku proti drahotě dala vláda i pohřebné

Akce se opět výhradně vztahuje k exekučním řízením s veřejnými institucemi. V praxi jde nejčastěji o dluhy vůči dopravním podnikům, nemocnicím, energetikám v rukách státu, nezaplacené poplatky České televizi, Českému rozhlasu a vůči zdravotním pojišťovnám.

Asociace věřitelů pokračování Milostivého léta odmítá

Na včerejší rozhodnutí vlády již reagovala České asociace věřitelů [ČAV]. Podle ní opakování Milostivého léta není dobrý signál do společnosti.

„Dluhy se totiž mají platit. Stát by měl svými kroky přispívat k tomu, aby tuto základní zásadu nezpochybňoval. Veřejnosti se dává najevo, že dvakrát za rok budou omilostněni všichni dlužníci mající závazky vůči státu, krajům a obcím,“ tvrdí výkonná ředitelka ČAV Petra Kolářová.

Podle ní tento postup není správný. Říká, že jde o morální hazard: „Stát vzkazuje občanů, že mohou mít neřešené dluhy a že jednou za čas se jich snadno zbaví v rámci slevové akce. Jak to ovlivní postoj řádně splácejících dlužníků?“

Exekucí letos v Česku oproti loňsku přibylo o 200 tisíc

I ona připouští, že lidé s dluhovými problémy si zaslouží pomoc. Milostivé léto však dle jejího názoru není ten nejvhodnější způsob. Třeba už proto, jak říká, že poprvé nebylo příliš úspěšné.

První Milostivé léto se uskutečnilo v období mezi 28. říjnem 2021 a 28. lednem 2022. Exekutoři v jeho rámci zastavili 42 tisíc případů [3,2 %]. Aktivní přístup a úhradu zaznamenali u zhruba dvou třetin z celkového množství zastavených exekucí.

Poslanec Marek Výborný [KDU-ČSL], který opakování akce navrhl a prosazuje, kritiku opakování akce odmítá. Podle něj je Milostivé léto výhodné pro dlužníky, exekutory i stát.

„Nejedná se o žádnou dluhovou amnestii či popření pravidla o tom, že dluhy se mají platit. […] Stát ušetří na sociálních dávkách, získá na odvodech těch, kteří už nebudou pracovat někde v šedé zóně, ale podle běžných pravidel,“ argumentuje.

Jak vypadá Milostivé léto II

Po věcné stránce se druhé milostivé léto od toho prvního zásadně neodlišuje. Návrh přináší v podstatě prodloužení právní úpravy. Přičemž změny spíše vyjasňují některé pojmy, jejichž intepretace v praxi přinesla určité obtíže.

  • Dlužník uhradí vymáhanou jistinu a paušální náhradu nákladů exekuce do 3 měsíců od účinnosti předkládaného návrhu.
  • Paušální náhrada nákladů exekuce se nově stanoví ve výši 1 500 Kč bez DPH.
  • Dlužník musí ve stanovené lhůtě soudnímu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle právní úpravy Milostivého léta.
  • Dlužník může žádat soudního exekutora o sdělení výše částky, která má uhradit pro splnění podmínek Milostivého léta. Soudní exekutor mu musí do 15 dnů odpovědět.
  • Zákonná norma jasně stanoví, v jakém rozsahu soudnímu exekutorovi náleží náklady exekuce, o kterých bylo rozhodnuto před 1. zářím 2022.

Dodejme, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek v souvislosti s opakováním Milostivého léta poděkoval opozičnímu hnutí ANO a iniciátorovi prvního Milostivého léta poslanci Patriku Nacherovi [ANO] za jejich konstruktivní a věcný přístup k opakování akce.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Lidem v exekucích zbývá nepoměrně víc peněz než lidem v insolvenci. Slibovaná novela insolvenčního zákona která měla být projednána a schválena už loňský rok byla koronavirem smetena ze stolu. Současná vláda neustále řeší problémy lidí v nouzi. Kéž by to byla pravda. Všichni lidé kteří jsou v insolvenci a zůstává jim na živobytí pouze nějakých 12 000 Kč, chodí do zaměstnání kde je jim strhnuta 1/3 mzdy, z druhé práce nebo částečného invalidního důchodu 2/3 a platí už třetím, čtvrtým nebo pátým rokem tam by tam by bylo potřeba pomoci právě novelou insolvenčního zákona.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here