Aby mohly fungovat, budují si některé firmy na Ukrajině i kryty

486
na_Ukrajine
Ilustrační foto: Pixabay.com

Priority pro blížící se předsednictví Česka Radě Evropy představil Svaz průmyslu a dopravy ČR. Varuje před byrokratizací podnikání, jednotnou evropskou minimální mzdou i potvrzuje, že hlavní téma českého předsednictví bude válka na Ukrajině.

Co se týče dopadů války na Ukrajině, zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] již nyní hovoří o účasti českých firem na obnově ruskou válkou poničené země. Podle Lukáše Martina ze Sekce mezinárodních vztahů SP ČR zástupci zaměstnavatelů prosazují zavedení státem zaručených úvěrů pro firmy, které obchodují s ukrajinskými partnery. A i ty české firmy, které na ukrajinský trh vstoupí, jakmile to bude možné.

Tvrdí, že již nyní na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR [MPO] velice dobře funguje speciální útvar pro Ukrajinu. Jeho specializací je export do země. Upozorňuje na služby agentury CzechTrade. I ta nabízí pomoc tuzemským firmám, které jsou s Ukrajinou, ale i s Ruskem v obchodním styku, případně uvažují, že vstoupí na ukrajinský trh.

„Nabízí i databází, kde se mohou registrovat ty firmy, které zažívají výpadky dodávek surovin z Ukrajiny. Snaží se jim pomoci vykrýt tyto výpadky z jiných trhů. Jakkoli je teď všechno velice hektické, tato služba funguje,“ říká Lukáš Martin.

Jak to vypadá na Ukrajině nyní

Aktuální situace na Ukrajině z hlediska podnikání je podle viceprezidenta SP ČR a viceprezidenta Konfederace evropského podnikání BusinessEurope Radka Špicara stále velice dramatická.

„I přesto, že je tam válka, tak ty firmy se tam stále snaží fungovat. Některé z nich si dokonce budují protiletecké kryty ve svých výrobních areálech. A když je poplach, tak se pracovníci běží schovat, a když poplach skončí, tak se zase vrátí k práci,“ popisuje realitu na Ukrajině Radek Špicar.

Ukrajinci se vrátí domů, říká šéf ukrajinské obchodní komory

Také ale dodává, že mnohé podniky na Ukrajině jsou zničené a zavřené. Některé z českých firem se na Ukrajině dle jeho slov snaží fungovat dál, jiné přesouvají výrobu do Česka.

„Co se týče připravenosti českých firem na obnovu Ukrajiny, že by tam už teď šly české firmy, tak to se neděje. Myslím ale, že se k té přípravě na to dostaneme během pár měsíců. Otevřeme jednání s tuzemskými státními agenturami a budeme se pídit po evropských programech. Určitě budeme chtít být u toho,“ vysvětluje.

Zároveň vyjadřuje naději, že český stát v této věci sehraje podstatně aktivnější a efektivnější roli, než sehrál v době pandemie covidu ve věci zajištění zdravotnických ochranných pomůcek nebo covidových testů.

„Asi jistě všichni chápeme, že spoléhat na dovoz zdravotnických pomůcek z Číny, nebylo to nejlepší,“ uvedl.

Čeští výrobci marně hledají zastání proti čínským „šmejdům“

Skutečností je, že minulá vláda českým výrobcům slibovala zapojení se do dodávek a vyjadřovala podporu pro výrobu zdravotnických pomůcek. Ta se nakonec nekonala. A do země proudilo předražené zboží převážně z Číny. Mnohdy nebylo ani řádně proclené.

Problémy na MPO jsou problémy „všech“

I když dle zástupců SP ČR české předsednictví ovlivní dění na Ukrajině, jsou tu i další úkoly. Mezi priority SP ČR patří například podpora kandidátského statusu Ukrajiny a pokračování integrace zemí západního Balkánu do EU. Je to zvýšení energetické bezpečnosti i postupná cesta ke klimatické neutralitě Evropy. Další prioritou je zabránění přijetí jednotné evropské minimální mzdy.

Přípravu na předsednictví z hlediska českého průmyslu komplikuje aktuální situace na MPO. Z úřadu v posledních týdnech naráz spolu s dalšími odešly dvě klíčové náměstkyně. Jednou z nich je náměstkyně pro řízení sekce EU a zahraničního obchodu Martina Tauberová.

„Martina Tauberová odešla. Čekáme na jejího nástupce. Zatím tedy nikdo nepřichází… Pověřený agendou je ředitel Odboru evropského a mezinárodního práva Lukáš Prokeš. Pak je tam Odbor evropských záležitostí a vnitřního trhu, ten vede Martin Bednář. Oba dva jsou velice schopní. Avšak z našeho pohledu je problém, že v této věci chybí klíčový náměstek,“ uvedla generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová.

Dodává, že poradcem ministra Jozefa Síkely pro evropské záležitosti je Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Že bychom na něj ale měli v této věci nějakou linku, to nemáme,“ dodává Dagmar Kuchtová s tím, že se s Tomášem Prouzou samozřejmě znají a normálně komunikují.

Prouza spolu s Novákem jsou noví poradci ministra Síkely

Personální rozkolísanost rezortu jen necelých šest týdnů před startem předsednictví potvrzuje i Radek Špicar. Zůstává však pozitivní: „Jednal jsem s ministrem Síkelou. A bylo to velice věcné a konstruktivní jednání. Mnoho priorit vnímáme stejně.“

Přesto potvrzuje, že SP ČR čeká na to, kdy bude mít MPO nového náměstka pro evropské záležitosti. Podle pozorovatelů jde o klíčový post. Už kvůli tomu, že na evropské úrovni Česko jen stěží zastoupí vedoucí odboru či oddělení ministerstva. A to ministerstva z hlediska nastavení české ekonomiky klíčového.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here