Šimandl končí v rozvědce a jde na Generální ředitelství cel

551
Simandl
Ilustrační foto: Celní správa ČR

Od 8. července povede Generální ředitelství cel [GŘC] Marek Šimandl. Ten dosud vedl Úřad pro zahraniční styky a informace [ÚZSI]. Na funkci v rozvědce rezignuje na vlastní žádost 7. července. Informaci uvedlo Ministerstvo financí ČR [MF ČR].

Marek Šimandl [52] vystřídá ve funkci Milana Poulíčka, který vedl GŘC do konce května, kdy ve funkci skončil z osobních důvodů. Šimandla do funkce jmenuje ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS]. Do doby jeho nástupu povede GŘC Pavel Kotraba, současný 1. zástupce GŘ této instituce.

„Jsem rád, že Celní správu povede kvalifikovaný člověk s bohatými zkušenostmi ze služby pro stát. Těším se na spolupráci s ním. Věřím, že pan Šimandl bude pro GŘC velkým přínosem,” řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Marek Šimandl bude do funkce generálního ředitele GŘC jmenován v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Ve funkci šéfa rozvědky nahradí Šimandla od 8. července bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek.

„Dosavadní ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl na vlastní žádost skončí. Vláda proto dnes schválila nového ředitele, bude jím Petr Mlejnek. Věřím, že svou vysokou profesionální připravenost využije v čele rozvědky ve prospěch České republiky,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Marek Šimandl a jeho kariéra a nové úkoly

Mgr. Marek Šimandl, MPA je absolvent Západočeské univerzity v Plzni, Fakulty právnické, magisterský studijní program Právo a právní věda. V roce 2011 až 2013 absolvoval postgraduální studijní program, Bezpečnostní a krizový management na Vysoké škole CEVRO Institut. Od 13.9. vede ÚZSI.

Ilustrace ÚZSI vpravo: Ve znaku ÚZSI je Tacitovo „Sine ira et studio“. Heslo znamená „bez hněvu a zaujatosti“, „bez zášti a přízně“, „bez předsudků a vášní“. Vyjadřuje, že ÚZSI slouží státu, a nikoli partikulárním zájmům. 

V letech 2017 až 2018 pracoval v Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, v letech 2005 až 2017 pro Národní bezpečnostní úřad. A v letech 1991 až 2005 pracoval pro Bezpečnostní informační službu. Šimandl mluví anglicky a rusky.

Šimandl bude mít nově na starosti šest tisíc zaměstnanců GŘC. Většina z nich jsou celníci ve služebním poměru. Celní správa ČR je bezpečnostním sborem zajišťujícím výkon kompetencí v oblasti správy cel a některých daní. Jakož i dalších svěřených nefiskálních činností ve prospěch státu a jeho občanů. Je podřízena MF ČR. Organizační struktura Celní správy ČR je dvoustupňová a tvoří ji Generální ředitelství cel ČR, kterému je podřízeno 15 celních úřadů.

Místo šéfa GFŘ zůstává nadále neobsazeno

Jmenováním Šimandla řeší MF ČR jeden z personálních problémů, s nimiž se nyní potýká. Od konce března nadále zůstává neobsazené místo ředitele Generálního finančního ředitelství [GFŘ]. To nyní vede Jan Ronovský, někdejší zástupce bývalé generální ředitelky Tatjany Richterové. Ta v čele finanční správy skončila na vlastní žádost 28. března. Správu vedla od roku 2018. MF ČR chce nejpozději do konce září vyhlásit výběrové řízení. Ještě předtím připraví změnu legislativy, aby výkon ředitele GFŘ nepodmiňovalo zákonné nařízení, podle kterého musí být šéf správy jen osoba se zkušeností přímo z ní či MF ČR.

Dodejme, že bez šéfa je nyní Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Jeho stávající ředitel Karel Řehka se stane od 1. července náčelníkem armádního generálního štábu. Ministryně obrany Jana Černochová [ODS] uvedla, že prozatím vedením úřadu pověří některého z trojice náměstků. Vláda by měla brzy vybrat stálého ředitele.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here