Elektronicky si o řidičák požádalo 27 tisíc lidí. Což není mnoho

429
ridicak
Ilustrační foto: Pixabay.com

Elektronicky si o řidičský průkaz za posledních dvanáct měsíců požádalo bezmála 27 tisíc řidičů. Vzhledem k tomu, že v ČR má řidičák přes šest milionů motoristů, nejde o nijak vysoké číslo. A každý rok o nový doklad žádají stovky tisíc řidičů.

Přes Portál občana si motoristé o nový řidičský průkaz žádají od loňského června. Dosud si touto cestou o řidičák dle informací Ministerstva vnitra [MV ČR] požádalo 26 821 osob.

„Což je více než třetina všech elektronických podání přes Portál. Nejvíce žádostí, a to 4 633, podali lidé hned 1. června 2021, tedy první den po zavedení funkce. Nejvíce žádostí přijala Praha [9 072], Brno [1 692] a Ostrava [819],“ přibližuje zájem o elektronickou výměnu řidičáků Klára Dlubalová z tiskového oddělení MV ČR.

Zdůrazňuje, že od spuštění této funkcionality na portálu služeb veřejné správy pro občany loni v červnu, připadá každé třetí elektronické podání právě na žádost o výměnu řidičského oprávnění s končící platností.

Řidiči skupiny B se dočkají rozšíření oprávnění v řízení

Žadatel se nejprve přihlásí do zmiňovaného Portálu občana. V něm si určí, na kterém pracovišti si ho vyzvedne. Místní příslušnost se neřeší u elektronické ani u fyzické žádosti. Po vyhotovení průkazu dostane motorista upozornění k jeho vyzvednutí formou SMS zprávy nebo emailem.

Do Portálu občana, ve kterém se o nový řidičák žádá online, se lidé přihlásí několika způsoby. Jedním z nich je použít elektronickou identitu občana [eGovernment, eObčanka, Bankovní identita, aj.]. Tou dnes v Česku dle Dlubalové operuje přes pět milionů lidí. Nicméně jenom to ale nestačí.

„Podmínka pro odeslání žádosti o výměnu řidičáku je připojená datová schránka fyzické osoby. Datových schránek fyzické osoby je v tuto chvíli 477 tisíc,“ říká mluvčí s tím, že využití datovky při ePodání zajišťuje jasné ztotožnění osoby podávající žádost.

Necelých 27 tisíc online vyměněných řidičáků není moc

Z dat ministerstva je zřejmé, že Portál občana, který je součástí Portálu veřejné správy, není tak vytížený, jak by se ze slov nejednoho politika vzývajícího digitalizaci mohlo zdát. Už jen proto, že každé třetí podání připadá na žádosti o výměnu řidičských průkazů. Portál občana ale nabízí mnoho dalších úředních služeb, nikoli pouze vyřízení nového řidičáku.

„Portál občana nabízí kromě elektronické žádosti o řidičák další stovky služeb,“ potvrzuje mluvčí MV ČR.

Lidé si jeho prostřednictvím žádají například o výpis z rejstříku trestů, bodového hodnocení řidiče nebo o výpis z živnostenského rejstříku. Dále z něj získají informace z registru silničních vozidel, centrálního registru řidičů či katastru nemovitostí. A dokonce slouží i jako přístup k funkcím eReceptu, jako je sdílený lékový záznam nebo třeba od ledna 2022 nově zavedený elektronický registr eOčkování.

Jak si vyřídit řidičský průkaz fyzicky

I přes snahu státu o online komunikaci občanů s orgány veřejné správy, jak ukazuje případ řidičských průkazů, většina lidí s úřady přeci jen jedná raději fyzicky.

U výměny řidičského průkazu v takovém případě stačí zajít na kterýkoli obecní úřad s rozšířenou působností a vyplnit tam žádost o vydání nového oprávnění. K tomu se předkládá platný doklad totožnost a také dosluhující řidičák. Fotografii si pořídí referent přímo na místě. O doklad si lidé žádají nejdříve tři měsíce před koncem jeho platnosti. Při standardní době vyřízení, jež se pohybuje kolem 20 dní, se neplatí ani správní poplatek. Při zrychleném řízení do pěti dnů je pak třeba počítat s poplatkem ve výši 700 korun.

Připomeňme, že platnost průkazů pro skupiny B, B1, dále AM, A1, A2, A nebo T je deset let. Řidiči s rozšířeným oprávněním na skupiny vozidel C1, C, D1, D, C1+E, C+E, D1+E nebo D+E mají platnost na polovinu doby, tedy pouze na pět let.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here