Úroky u hypoték se vyšplhaly k sedmi procentům

374
uroky_u_hypotek
Foto: Pixabay.com

Úroky u hypoték se aktuálně pohybují v závislosti na parametrech a podmínkách úvěru od 5,5 procenta až do sedmi procent. Vyplývá to z aktuálního květnového Hypomonitoru České bankovní asociace [ČBA].

Podle ČBA úroky u hypotéky v květnu vzrostly na průměrných 4,64 procenta z dubnových 4,39 procenta. Aktuální úroky u hypoték jsou ale vyšší, protože statistika ČBA monitoruje pouze uzavřené hypotéky. To znamená hypotéky rozjednané před několika měsíci, tedy ještě za nižší sazby. Nabídkové úroky u hypoték se v současnosti pohybují, jak uvedli zástupci ČBA, nejčastěji v rozmezí 5,5 procenta až sedm procent. Přesnou výši úroků ovlivňují konkrétní parametry hypotéky.

Průměrná hypoteční sazba v květnu 2022 – nové hypotéky v procentech

[Zdroj: ČBA,ČNB]

Zvyšování hypotečních sazeb v Česku tak pokračuje již 15 měsíců v řadě. Průměrná sazba se letos v květnu dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2010. Tržní úroky u hypoték přitom stále rostou, podle ČBA zdražování hypoték nekončí. Vyšší úroky se projevují, jak potvrzuje ředitel úvěrové divize a člen představenstva Fio banky Marek Polka, i ve volbě délky fixace.

Aktuálně třetina klientů uzavírá smlouvu s fixací kratší, to je jeden až tři roky. To je při dnešní úrovni sazeb a makroekonomickém výhledu jejich dalšího vývoje pochopitelné. Většina žadatelů však nadále preferuje jistotu v podobě 5leté fixace, která je i o několik desetin procentního bodu levnější,“ říká Polka.

I u střední délky fixace tržní úrokové sazby postupně rostou. To v souvislosti se zrychlující inflací a růstem úrokových sazeb. Například 5letá úroková sazba se již postupně dostává k 6% hranici. 10letá nedávno překonala 5% úroveň, kde byla naposledy před 20 lety.

„Tržní sazby jsou tak v současnosti zhruba o půl procentního bodu vyšší, než byly před měsícem. Zdražování hypoték tak bude v návaznosti na stále rostoucí cenu peněz pokračovat i v příštích měsících,“ upřesňuje hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Nastavit si správně dobu fixace u hypotéky je dnes rébus

Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností v posledních týdnech dále mírně vzrostly a nacházejí se na nejvyšší úrovni za poslední dvě dekády. Hypoteční sazby reagují s mírným zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Promítá se do nich řada faktorů – nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj a dynamika obdobných úrokových sazeb v zahraničí.

Úroky u hypoték zvedají průměrnou splátku hypotéky

Průměrná výše hypotéky v květnu, stejně jako v dubnu, oproti předchozím měsícům mírně klesla. Pohybovala se nepatrně pod úrovní 3,2 milionu korun. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. S růstem úrokových sazeb se totiž zvyšuje měsíční splátka u nových a refixovaných úvěrů.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě
Průměrná hypotéka 

3 171 097 Kč

Průměrná úroková sazba    2,0 % 3,0 % 4,6 % 5,0 % 6,0 %

Měsíční splátka v Kč

Splatnost hypo. v letech 15 20 406 21 899 24 480 25 077 26 760
20 16 042 17 587 20 295 20 928 22 719
25 13 441 15 038 17 872 18 538 20 431
30 11 721 13 369 16 325 17 023 19 012

[Zdroj: ČBA]

Pokud vzrostou úroky u hypoték o jeden procentní bod, pro průměrně vysokou hypotéku to značí růst měsíční splátky o 1,6 až dva tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená 6% hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o sedm tisíc korun.

Hypoteční trh v květnu mírně vzrostl, to tak bývá

Hypoteční trh po dubnovém propadu i tak v květnu vzrostl. Poskytnutých hypoték meziměsíčně přibylo o 20 procent, a to jak z pohledu objemu, tak počtu poskytnutých hypoték. Banky a stavební spořitelny dle květnového průzkumu poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 20,9 miliardy korun. V dubnu byl objem o 3,4 miliardy korun nižší. Vyšší květnová aktivita na hypotečním trhu ve srovnání s dubnem však bývá běžná.

Letošní meziměsíční nárůst je ale podle zástupců ČBA mírně silnější. To dle nich naznačuje, že slabší dubnová čísla ovlivnilo určité předzásobení před začátkem platnosti přísnějších pravidel ze strany České národní banky [ČNB]. Ta platí pro žadatele nad 36 let věku. V meziročním srovnání nicméně pokračuje propad objemu i počtu poskytnutých hypoték kolem 60 procent. Za celý letošní rok je objem a počet poskytnutých hypoték meziročně nižší přibližně o 45 procent.

Hypoteční trh citelně propadl. A lidé už i snižují měsíční splátky

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték [bez refinancování] v květnu vzrostl o 2,6 miliardy korun. A to z dubnových 14,2 miliardy korun na 16,8 miliardy korun. Po dubnu jde o nejnižší objem za poslední dva roky. Podle ČBA objem nově poskytnutých hypoték v posledních dvou měsících zhruba kopíruje vývoj v roce 2020.

Dodejme, že počet nově poskytnutých hypoték se po dubnovém poklesu pod 4,5 tisíce v květnu zvýšil na necelých 5,3 tisíce. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí letošního roku přesahoval sedm tisíc. Loni to bylo 9,5 tisíce. Meziroční propad je v případě skutečně nových hypoték mírně slabší a pohybuje se kolem 50 procent. V dubnu činil 55 procent, od začátku roku je ale stále 30%.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here