Lenovo nově vyrábí počítače v Maďarsku, kousek od Budapešti

376
Lenovo
Nový výrobní závod v Maďarsku patří k největším výrobním závodům čínského Lenova. / Foto: Lenovo

Čínský výrobce počítačů Lenovo otevřel svůj první vlastní výrobní závod v Evropě. Vybral si Maďarsko, konkrétně město Üllő [ylé] asi šest kilometrů od Budapešti. Jde o jeden z největších výrobních závodů čínské společnosti.

Maďarský závod se zaměřuje především na produkci serverů, úložných systémů a výrobu PC pracovních stanic. Ty Lenovo dodává do Evropy, Afriky a na Blízký Východ. Fabrika už nyní zaměstnává přes tisíc lidí na plný úvazek v různých inženýrských, řídících i provozních pozicích. A zástupci firmy hledají další pracovníky.

„Oficiálním otevřením výrobního provozu v Maďarsku jsme dosáhli obrovského milníku v optimalizaci a vývoji naší globální výrobní sítě. Poloha Maďarska nás posouvá mnohem blíže k našim evropským zákazníkům,“ uvedl vicepresident a EMEA President ve společnosti Lenovo Francois Bornibus.

Část investice společnosti Lenovo prostřednictvím dotací zajistila maďarská samospráva za podpory Maďarské agentury na podporu investic [HIPA]. CEO HIPA Róbert Ésik při otevření závodu ostatně neskrýval radost nad tím, že si čínská firma vybrala právě Maďarsko.

„Vzhledem k oficiálnímu otevření očekáváme, že nové možnosti spolupráce s místními dodavateli přispějí k dalšímu rozvoji maďarského hospodářství,“ řekl.

Nový závod Lenovo není žádný drobek

Maďarský závod čínského Lenova má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních a skládá se ze dvou budov o třech podlažích. V závodě funguje linka s výrobní kapacitou přes 1 000 serverů a 4 000 pracovních stanic denně. A to v různých modifikacích.

Budovy jsou opatřeny solárními panely o kapacitě 0,5 megawattů. Což je dle firmy dostatek energie pro napájení malé vesnice. Závod navíc splňuje všechny dostupné ESG principy. Ty doplňuje i závazek společnosti podporovat místní komunitu prostřednictvím filantropických aktivit. Jako jsou technologické dary pro místní školy a charitativní organizace.

Maďarská ekonomika překvapila solidním výkonem

Maďarský závod patří k jedněm z největších výrobních závodů firmy. Její zástupci uvedli: „Závod v Maďarsku je součástí globální strategie společnosti Lenovo v oblasti výroby a dodavatelského řetězce. Ta umožňuje dostat výrobky firmy k zákazníkům na 180 trzích.“ 

Firma přitom provozuje více než 35 výrobních závodů po celém světě, včetně Argentiny, Brazílie, Číny, Indie, Japonska, Mexika a USA. Vyrábí i v Německu, ale to nikoli ve vlastním podniku, ale podniku německé firmy Medion. Což je dceřiná firma Lenovo.

„Zde využíváme outsourcingové výroby, není naše vlastní. Závod v Maďarsku je tedy skutečně naším prvním vlastním výrobním závodem v Evropě,“ uvedli pro FinTag.cz zástupci Lenova.

Maďarský závod posiluje pozici Lenova v Evropě

Zástupci čínské firmy při oficiálním otevření závodu upozornili na jeho základní přínos. Podle nich výroba IT zařízení v Maďarsku dramaticky zkracuje cestu, kterou jinak musejí její výrobky urazit ke koncovým zákazníkům. Firma využívá hybridní výrobní model, který zahrnuje interní a smluvní výrobu. Zřetelně je to vidět například na německém závodu společnosti Medion AG.

Kontejner z Číny stojí 441 000 Kč, kontejner do Číny 29 400 Kč

Upřesnili dále, že v květnu 2022 společnost Lenovo poskočila o sedm míst a aktuálně si drží devátou pozici v žebříčku Gartner Global Supply Chain Top 25 pro rok 2022. Dodejme, že Lenovo je globální technologická firma s ročním příjmem kolem 70 miliard dolarů [cca 1,66 bil. Kč]. Po celém světě zaměstnává 75 000 lidí.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here