Při nedostatku plynu pojedou uhelné elektrárny

1725
uhelne_elektrarny
Zaměstnanec uhelné elektrárny Hodonín. Ta spaluje uhlí i biomasu. / Foto: ČEZ

Vláda znovu novelizovala energetický zákon. Změna umožní takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. A to tím, že krátkodobě ponechá v provozu uhelné elektrárny, které by se jinak odstavovaly kvůli překročení emisního limitu.

Dodávky plynu do České republiky jsou nyní stabilní a bez výpadků. Okolní země ale hlásí pokles jeho dodávek. Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol tento týden vyzval Evropu, aby se připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během této zimy. Nelze proto vyloučit, že dodávky ruského plynu i do Česka klesnou nebo úplně přeruší. Situaci má pomoci řešit takzvané předcházení stavu nouze.

„Takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství umožní vyrábět teplo uhelným teplárnám, které by jinak překračovaly emisní limity,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [za STAN] po jednání krizového štábu k situaci v plynárenství.

Krizového štábu se na ministerstvu průmyslu a obchodu [24.6.] zúčastnili zástupci firem ČEPS, Net4Gas, ČEZ, OTE a Správy státních hmotných rezerv. Evropa se má podle ministra připravovat na úplné zastavení dodávek ruského plynu.

Uhelné elektrárny ano, dál ale kupujte plyn, uvedl Síkela

V plynových zásobnících v Česku je nyní 2,22 miliardy metrů krychlových plynu, jsou tak plné ze dvou třetin. Ministr Síkela vyzval obchodníky, aby v nákupu plynu dále pokračovali a ještě ho zintenzivněli. A připomněl, že stát získal významnou část kapacity v terminálech na zkapalněný zemní plyn [LNG] v Nizozemsku. Přesný objem už ale nesdělil, jde dle něj o nezveřejnitelnou informaci.

Další změnou zákona chce stát zajistit dodávky tepla i v situaci, kdy dojdou zásoby plynu. V minulých dnech již podepsal novelu energetického zákona prezident Miloš Zeman. Podle ní obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, budou moci o část této kapacity přijít.

S energetickým zákonem poslanci schválili i změny v ERÚ

Mění se i struktura řízení Energetického regulačního úřadu [ERÚ]. Zákon má přispět k naplněnosti zásobníků a tím posílit energetickou bezpečnost země. Novela v návaznosti na energetickou krizi zkracuje režim dodavatele poslední instance na polovinu, tedy ze šesti měsíců na tři.

Rusko omezuje dodávky plynu

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1. Ten přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazprom opatření zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín německé společnosti Siemens Energy z Kanady. Německý ministr hospodářství Robert Habeck omezení dodávek ale označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko dle něj snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Německo připouští vyšší spotřebu uhlí i zachování jádra

Pokud budou dodávky ruského plynu nadále tak nízké jako nyní, hrozí Německu dle ministra jeho nedostatek. V případě takového scénáře by v zimě muselo dojít k pozastavení některých průmyslových odvětví.

„Podniky by musely zastavit výrobu, propustit zaměstnance, zhroutily by se dodavatelské řetězce. Lidé by se zadlužili, aby mohli zaplatit účty za topení. Zchudli by,“ řekl Habeck.

Norsko zdaleka není zajedno ve věci větších dodávek plynu EU

Jde dle něj o součást strategie ruského prezidenta Vladimira Putina, který chce rozdělit zemi. Vylíčená situace je „nejlepší živnou půdou pro populismus, který má naši liberální demokracii podkopat zevnitř,“ dodal Habeck s tím, že plány ruského prezidenta nesmí vyjít.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Takže záchrana planety před globálním přehřátím jde stranou a ekonomická prosperita je momentálně důležitější….. 🙂 Že jde o peníze vždycky až v první řadě, to je nám známo. Dnes je o penězích úplně všechno. Hlavně to strašení globální katastrofou kvůli CO2. CO2 bude v atmosféře stoupat ještě možná stovky let, i kdyby lidstvo přestalo existovat. Člověk zdevastoval tuto planetu už natolik, že pouhé odstranění zdrojů CO2 jeho nárůst ani globální změnu klimatu už nezastaví!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here