Vláda snížila dávky běžencům i upravila odměny ubytovatelům

12483
cervence
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] a ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] na tiskové konferenci po jednání vlády / Foto: Úřad vlády ČR

Vláda od července sníží měsíční dávku pro ukrajinské běžence o 380 korun na 4 620 korun. Děti do 18 let měsíčně dostanou 3 320 korun. Ale zase si polepší někteří z ubytovatelů 385 tisíců uprchlíků s vízem dočasné ochrany v Česku. 

O změnách rozhodla na svém včerejším jednání [29.6.] vláda Petra Fialy [ODS]. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] po jednání vlády uvedl: „Humanitární dávka se snižuje z pěti tisíc korun na částku životního minima, která je nižší jak pro dospělou osobu, tak pro děti.“

Do konce června dostávají ukrajinští běženci s uděleným vízem dočasné ochrany měsíčně pět tisíc korun bez ohledu na věk a servis k ubytování. Od července se tato humanitární dávka ale naváže na výši životního minima. A právě ta od 1. července vzroste o 8,8 procenta. U dospělého tak stoupne z 4 250 Kč na 4 620 korun.

Jurečka dodal, že změna má příchozí válečné uprchlíky více motivovat, aby se zapojili na tuzemský trh práce. V této souvislosti pak připomněl, kolik ukrajinských běženců s uděleným vízem dočasné ochrany si u nás již našlo legálně práci.

„Pozitivní informace je, že 82 541 [k 29.6.] příchozích válečných uprchlíků si našlo práci v ČR, a to číslo každý týden roste,“ řekl Jurečka.

Ukrajinky volí hlavně zkrácené úvazky, říká Jitka Hejduková

Nutno dodat, že uváděná čísla nevypovídají o celé skutečnosti. Mnozí z ukrajinských běženců, kteří u nás pracují, totiž pracují hlavně na zkrácené úvazky. Pracují-li na dohodu o provedení práce [DPP] s výdělkem do 10 000 korun, nejsou plátci zdravotního pojištění. I proto například Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] eviduje zhruba 41 tisíc pracujících, tedy těch, za které zdravotní pojištění odvádí jejich zaměstnavatel.

Vláda od července snížila dávku o 380 korun a 1 680 Kč

Co se týče dávek pro Ukrajince, vláda představila i další změny. Od července nově nebudou mít na humanitární dávku nárok běženci, kterým poskytovatel ubytování zajišťuje také celodenní stravu a hygienické prostředky. Úřady i zpřísní kontroly u příjemců podpory, kteří o ni žádají opakovaně, jestli skutečně pobývají na území České republiky.

„V případě pochybností se bude muset žadatel dostavit na pobočku Úřadu práce,“ uvedli zástupci Ministerstva práce a sociálních věci [MPSV] ve své zprávě.

Hlavní změnou ale zůstává změna výše podpory pro ukrajinské běžence, která se odvíjí od aktuální výše životního minima. Za červenec tak úřady práce dospělým Ukrajincům vyplatí měsíčně, jak již bylo řečeno, místo pěti tisíc korun 4 620 korun. Výraznější ponížení se  dotkne rodičů nezletilých dětí, kterým se dávka sníží o 1 680 korun. Dosud dostávali na každé dítě do 18 let pět tisíc korun. Částka pro nezletilé běžence se stejně jako u dospělých od července upraví podle výše životního minima platného pro nezaopatřené děti ve věku 15 až 26 let.

„Humanitární dávka bude v tomto režimu vyplácená do března roku 2023,“ upřesnil úřad.

Platnost podpory zřejmě vychází ze skutečnosti, že vízum strpění se u nás uděluje na dobu nejvýše jednoho roku. Příští rok tak bude muset dojít pravděpodobně k legislativní úpravě ohledně pobytu těchto uprchlíků na území Česka. Od 24. února v Česku úřady vydaly vízum dočasné ochrany téměř 385 tisícům ukrajinských běžencům. Víza jim umožňují pobývat v zemi až jeden rok. Zároveň jím získávají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání a na trh práce.

Solidární příspěvek se pro některé sníží, pro jiné zvýší

Od července se mění i výše příspěvku pro ubytovatele ukrajinských běženců. Dosud dostávali od státu podporu ve výši tři tisíce korun na každou ubytovanou osobu, nejvýše pak dvanáct tisíc korun za měsíc. Nově se výše příspěvku odvine od skutečnosti, jestli Ukrajinci sdílí domácnost se samotným ubytovatelem, nebo žijí v samostatné bytové jednotce či jakékoli jiné nemovitosti.

„Vytvořili jsme dvě kategorie ubytování. Tři tisíce korun na osobu a maximálně devět tisíc korun, a když lidé poskytnou celý byt či nemovitost, kde nebydlí a bude k dispozici uprchlíkům, tak zvyšujeme tuto podporu až na 15 tisíc korun,“ přiblížil úpravu ministr Jurečka s tím, že nové podmínky a výše podpory povede k většímu využití prázdných bytů a prostor, především u penzionů a hotelů.

Zjednodušeně řečeno, ti, kdo běžencům zajišťují ubytování v jednom pokoji ve společném bytě či domě dostanou od července tři tisíce korun na osob a současně nejvýše devět tisíc korun na měsíc.

Nová výše příspěvku pro solidární domácnost od července 2022 [v Kč/měsíc]
Počet osob  1  2  3  4  5 a více
Ubytovaná osoba sdílí s žadatelem ubytování 3 000  6 000  9 000  9 000  9 000
Ubytovaná osoba nesdílí s žadatelem ubytování 5 000  9 000  12 000  14 000  15 000

[Zdroj: MPSV]

Oproti tomu se podpora zvýší pro ty, kteří Ukrajince ubytovávají v samostatných bytových jednotkách či třeba celé nemovitosti. A mají tak bydlení sami pro sebe. Při ubytování jedné osoby dostanou měsíčně pět tisíc korun, za dvě osoby 9 tisíc, za tři 12 tisíc, za čtyři 14 tisíc a za pět a více osob pak 15 tisíc korun za každý měsíc.

Přičemž platí podmínka, že za ubytování nesmí jeho poskytovatel po běžencích chtít žádnou finanční náhradu. Nově se však dle nařízení vlády i za bezplatné poskytnutí ubytování považuje i takové bydlení, kdy se běženci podílejí na úhradě služeb. Třeba na nákladech za plyn a elektřinu, jak jmenují zástupci vlády.

Veronika Táchová

4 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den,
    otázka :
    životní minimum Čecha je 4.250,- , proč je na Ukrajinské občany poskytovaná vyšší částka ? Momentálně snížena z 5.000,- , na 4.620,-
    Může mi to z politiků někdo vysvětlit ?

    • Od července se částka zvyšuje o 8,8 procenta na jednotlivce, tedy z 4 250 Kč na 4 620 korun,

      zdraví redakce FinTag.cz

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here