Česká pošta snížila ztrátu. Pomohl jí rozprodej majetku

802
ceska_posta
Foto: Česká pošta

Česká pošta [ČP] vykázala za loňský rok ztrátu ve výši 681 milionů korun. V roce 2020 podnik hospodařil se ztrátou 1 369 milionů korun. Uvedla to Česká pošta s tím, že se jedná o výsledek hospodaření před zdaněním.

Zástupci státního podniku zdůraznili, že výsledek za loňský rok je o polovinu lepší než předloni. Pro letošní rok pak předpokládají zlepšení hospodaření o 80 procent oproti roku 2021. Ztráty podniku tak dorovnává stát. Za poslední čtyři roky ČP na úhradách přitom dluží šest miliard korun.

„Významný vliv na konečný hospodářský výsledek v letošním roce bude mít zejména výše cen pohonných hmot a energií,“ uvedl ve zprávě tiskový mluvčí ČP Matyáš Vitík.

Loňské hospodaření dle něj ovlivnila pandemie koronaviru. Naopak ke snížení ztráty přispěly úspory v nákladech nebo vyšší výnosy z prodeje takzvaně nepotřebného majetku. Česká pošta provozuje 3 200 poboček a zaměstnává zhruba 28 050 lidí. Se svými 28 050 zaměstnanci je po společnostech Škoda Auto, Agrofert a ČEZ čtvrtou největší českou společností podle počtu zaměstnanců.

Česká pošta a její hospodaření v roce 2021

Provozní výnosy ČP loni vzrostly o 400 milionů korun [z 19 149 mil. Kč na 19 549 mil. Kč]. Naopak provozní náklady podniku klesly z 20 622 milionů korun na 20 108 milionů korun. Zbytek rozdílu jde, jak uvedl Matyáš Vitík, na vrub finančních operací.

„V provozních nákladech převažovaly úspory. Největší úspora byla v osobních nákladech [-533 mil. Kč, – 3,8 %], neboť se podařilo snížit počet kmenových zaměstnanců o 8,5 procenta,“ vysvětlil, jak snižuje náklady vedení České pošty, Vitík.

Tržby z prodeje služeb se meziročně téměř nezměnily [+23 mil. Kč, +0,1 %]. V jejich struktuře dle Vitíka došlo k významným pohybům. Nejvíce vzrostly výnosy z projektu Sčítání lidu, domů a bytů [+304 mil. Kč]. To proto, že v roce 2020 probíhaly jen přípravné práce, zatímco v roce 2021 došlo k vlastní realizaci sčítání.

Vzrostly taktéž výnosy z obstaravatelské činnosti pro skupinu ČSOB [+121 mil. Kč]. Zde se na rozdíl od předešlého roku podařilo naplnit podmínky pro přiznání odměny za obchodní úspěch. Nadále rostly výnosy z vnitrostátních balíků [+39 mil. Kč, +1,0 %].

ČP snížila ztrátu hlavně díky prodejům nemovitostí

Pandemie koronaviru dle zástupců podniku negativně působila vlivem omezení letecké přepravy zejména na výnosy z mezinárodních odchozích zásilek [-90 mil. Kč, -8,1 %]. Propad vykázala i oblast direct mailu [-31 mil. Kč]. To proto, že firmy dle zástupců ČP omezily tento typ marketingových kampaní.

Dlouhodobý sestupný trend pokračoval u tradičních služeb, jako jsou vnitrostátní listovní zásilky [-116 mil. Kč, -7,6 % ks]. ČP dále propadly příjmy z poukázek [- 62 mil. Kč, -15,2 % ks] a SIPO [-44 mil. Kč]. A významně klesly výnosy z mezinárodních příchozích zásilek [-126 mil. Kč, -10,5 %].

Česká pošta zdražila dopisy a poukázky. A nově měří balíky

K lepšímu výsledku hospodaření ČP tak přispěl vyšší zisk z prodeje dlouhodobého majetku [+252 mil. Kč]. Tržby za prodej, jak uvádí podnik, nepotřebného majetku, České poště vzrostly meziročně ze 490 milionů korun na 812 milionů korun. Šlo převážně o prodej nepotřebných nemovitostí. Mezi ně patřily například pozemky v katastrálním území Praha-Kyje v hodnotě 169 milionů korun nebo objekt na brněnském hlavním nádraží v hodnotě 117 milionů korun.

–DNA–

1 komentář

  1. […] K lepšímu výsledku hospodaření ovšem přispěl vyšší zisk z prodeje dlouhodobého majetku (plus 252 milionů korun). „Tržby za prodej, jak uvádí podnik, nepotřebného majetku, České poště vzrostly meziročně ze 490 milionů korun na 812 milionů korun. Šlo převážně o prodej nepotřebných nemovitostí. Mezi ně patřily například pozemky v katastrálním území Praha-Kyje v hodnotě 169 milionů korun nebo objekt na brněnském hlavním nádraží v hodnotě 117 milionů korun,“ píše web Fintag. […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here