Průmysl v květnu pozitivně překvapil. Nejistota ale přetrvává

235
kvetnu
Foto: Pixabay.com

Tuzemská průmyslová produkce v květnu se po dubnovém propadu vrátila do kladných čísel. Meziročně po očištění tuzemský průmysl vzrostl reálně o 3,3 procenta, meziměsíčně pak o 2,4 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziroční růst vykázala většina odvětví. Produkce ve výrobě motorových vozidel vzrostla meziročně o sedm procent a poprvé po roce se přiblížila úrovni ze začátku roku 2021. Chemický průmysl vzrostl o devět procent, farmaceutický průmysl přidal 15,1 procenta, výroba nápojů vzrostla o 17,2 procenta, výroba nábytku o 20,5 procenta. A dařilo se i elektrotechnickému průmyslu, který mimo jiného zahrnuje subdodavatele pro automobilový průmysl. Zde se výroba meziměsíčně zvýšila o 4,8 procenta. Samotný zpracovatelský průmysl pak o 3,4 procenta.

Pozitivním překvapením byla i hodnota květnových zakázek. Přesto je třeba být velmi opatrný ve výhledu. Průmysl ukazuje, že je schopen poměrně flexibilně výrobu oživit, ale poslední měsíce mnoho firem i ekonomických indikátorů poukazuje na omezení růstu spojená například s vysokými cenami energie či celkovými nejistotami,“ říká ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Bohuslav Čížek.

V této souvislosti upozorňuje na výrazný meziroční pokles výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení [-28 %]. To, že namístě je opatrný optimismus, potvrzuje i vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

„Meziroční růst vykázala většina průmyslových odvětví. Tento růst však prozatím nedokázal zvrátit stagnační trend patrný v celém dosavadním průběhu letošního roku,“ říká.

Automobilky tentokrát pomohly průmyslu v květnu k růstu

Jak již bylo řečeno, růst hodnoty nových zakázek i tak dává určitou naději. Ta vzrostla v běžných cenách v květnu o 9,0 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 5,2 procenta, tuzemské zakázky rostly o 17,2 procenta. Hodnota nově nasmlouvaných tuzemských zakázek klesla meziročně pouze ve výrobě strojů a zařízení. Nutno ale dodat, že do růstu hodnoty nových zakázek se promítá vysoká inflace.

Na růstu průmyslu v květnu měl podle hlavního ekonoma skupiny Creditas Petra Dufka zásluhu především automobilový průmysl. Tomu se v květnu po pěti měsících konečně podařilo pokořit hranici 100 tisíc vyrobených vozů.

Autoprůmysl se v květnu konečně dostal do černých čísel

Otázka je, nakolik se podaří udržet výkon průmyslu vysoko i v dalších měsících,“ klade si otázku Petr Dufek.

Dle něj bude teď klíčovým momentem, který ovlivní výkon tuzemského průmyslu i v dalších měsících, schopnost automobilového průmyslu zajistit si dostatek komponent do výroby.

„Jak už předchozí měsíce ukázaly, jde o nevyzpytatelný faktor, který dokáže s výsledky největšího průmyslu u nás docela mávat,“ dodává.

Zároveň upozorňuje, že otázkou zůstávají i dopady vysokých cen energií, které nejenže drtí náklady tuzemských firem, ale ovlivňují i jejich konkurenceschopnost v zahraničí.

„Zdražování vstupů bude na podniky dopadat tím ostřeji, protože nebudou moci vždy dostatečně navyšovat marže. Navíc vysoké ceny vstupů vnímají dle našich průzkumů firmy i nadále jako jednu z hlavních bariér pro svůj rozvoj. Zejména z důvodu nejistot spojených s válkou na Ukrajině nyní těžko odhadujeme další vývoj a stále vidíme mnoho neznámých,“ podotýká Bohuslav Čížek.

O budoucnosti rozhodne poptávka

Podle ekonomů další vývoj určí poptávka doma i v zahraničí. Problém je, že poptávka kvůli rostoucí inflaci roste ve všech zemích Evropské unie.

„Globální poptávka v poslední době slábne. Zásobárna nevyřízených zakázek z předchozích měsíců by ale mohla negativní trend v tuzemském průmyslu zbrzdit. Pomoci by k tomu mělo pokračující zmírňování problémů v dodavatelských řetězcích,“ říká analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Důvěra v ekonomiku mezi lidmi se blíží bodu mrazu

Upozorňuje na aktuální červnové výsledky Indexu nákupních manažerů [PMI] pro zpracovatelský sektor. Ten se poprvé od srpna 2020 dostal do pásma značícího pokles výroby [na 49 bodů oproti 52,3 bodům z předchozího měsíce].

„Což může být varování před vznikem recese. To jen dokládá smíšený a nejasný obrázek ohledně dalšího vývoje v průmyslu. Mimo globálního poklesu poptávky je pro průmysl rizikem také případná nedostupnost energií či jejich vysoká cena,“ upřesňuje.

Důležitý bude vývoj v Německu a dalších zemí

Před ochlazením poptávky varuje i Bohuslav Čížek ze SP ČR. Za hlavní důvod označuje vysokou inflaci a nejistý ekonomický výhled, které mírní reálnou ekonomickou aktivitu ve spotřebě a investicích. Odkazuje i k vývoji v Německu, na který je český průmysl značně navázaný.

Export SRN se poprvé od roku 1991 propadl do deficitu

„Německá průmyslová produkce se za poslední tři měsíce – březen, duben, květen – meziročně propadla a poslední měsíce ve výrobě meziročně klesaly i nové zakázky. Německý průmyslový svaz ostatně nedávno zrevidoval predikci ekonomického růstu na letošní rok na 1,5 procenta,“ připomíná.

Dle něj trvalejší zmírnění poptávky po německém zboží vyvolává nejistotu. Jako další problém uvádí rostoucí ceny nejen kvůli zdražujícím energiím, ale i kvůli nedávným covidovým lockdownům v Číně.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here