Úroky u hypoték výrazněji dolů nepůjdou ani v příštím roce

2421
u_hypotek
„Očekávám, že sazby budou koncem léta kulminovat a v druhé polovině roku spíše stagnovat. Nedá se očekávat, že by v příštím roce šly sazby výrazněji dolů,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl. / Foto: Partners

Letos skončí fixace hypotéky asi 50 tisícům domácností. Nejčastěji půjde o hypotéky s pětiletou fixací. Ty si lidé sjednávali s úrokem kolem dvou procent. Aktuální sazby u hypoték přitom začínají na šesti procentech.

„Nárůst sazby pro tyto klienty bude tedy trojnásobný. Sedmi a desetileté fixace se pohybovaly na úrovni tři až tři a půl procenta. V tomto případě dojde tedy až ke dvojnásobnému navýšení sazby,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

O kolik korun vzroste měsíční splátka u hypoték lidem, kterým letos končí fixace?

Pokud uvažujeme průměrnou hypotéku ve výši tří milionů korun, tak splátka stoupne o čtyři až sedm tisíc korun. Záleží na délce splatnosti a původní úrokové sazbě.

Kolik dlužníků refinancuje hypotéku v příštím roce?

Bude to opět přibližně 50 tisíc dlužníků.

Jak vysoké úroky u hypoték předpokládáte v příštím roce?

Očekávám, že sazby budou koncem léta kulminovat a v druhé polovině roku spíše stagnovat. Nedá se očekávat, že by v příštím roce šly sazby výrazněji dolů.

Máte za to, že domácnosti, které mají konec fixace v příštím roce, by měly nyní dopředně refinancovat, nebo mají naopak vyčkat, až jak se situace vyvine?

Na dopředné refinancování bych nyní nevsázel. Spíše bych začal připravovat rodinný rozpočet na navýšení měsíční splátky. Tedy začal tvořit rezervu.

Nastavit si správně dobu fixace u hypotéky je dnes rébus

Jak postupovat při refinancování, aby dlužník přece jen získal co možná nejvýhodnější úrok na trhu?

V současné době je vhodné nabídku nové úrokové sazby se svou bankou řešit tři až čtyři měsíce před koncem fixace, kdy je banka povinna klientovi novou nabídku úrokové sazby předložit. Tuto nabídku bych srovnal s nabídkami konkurence a zahájil vyjednávání o nových podmínkách. Cílem není refinancovat do jiné banky, ale získat adekvátní podmínky jako věrného klienta banky.

Kdy se u hypoték vyplatí refinancovat k jiné bance?

Refinancování se vyplatí, pokud je rozdíl mezi nabízenými sazbami 0,3% a vyšší. V tomto případě doporučuji obrátit se na nezávislého poradce, který dokáže srovnání připravit a současně ví, kde jsou v nabídkách takzvané podmínky pod čarou.

Hypotéky nejsou jen o úrocích, ale i o cenách nemovitostí. Máte za to, že se v následujících letech situace zlepší a ceny klesnou?

Pevně věřím, že se postaví více bytů a snad se zrychlí i stavební řízení, aby to bylo možné. U nemovitostí očekávám, že dojde ke zpomalení tempa růstu cen a u některých typů nemovitostí a lokalit ke stagnaci. Pokles cen nemovitostí v zásadě ale nehrozí. Až na některé segmenty, jako například u luxusního či atypického bydlení, kde kvůli drahým úvěrům poklesne i poptávka.

Situace na trhu s pojištěním

Inflace a zdražování se přímo dotýká i pojištění nemovitostí na hypotéku. Jaká tam panuje situace?  

Málokdo si uvědomuje, že s rostoucí hladinou cen je nezbytné upravovat pojistné částky tak, aby z pojistného krytí bylo možné pokrýt nečekané výdaje.

Zdražující nemovitosti a hypotéky zdražují i životní pojištění

Rizikem je takzvané podpojištění nemovitosti. Proč pojišťovny nevyplatí sjednané pojistné plnění, i když usoudí, že máte nemovitost podpojištěnou?

Dalo by se to přirovnat k efektu černého pasažéra. Cena pojištění se odvíjí od hodnoty pojištěné věci. Pokud vědomě či nevědomě platím nižší pojistné, než odpovídá hodnotě majetku, tak vsázím na to, že „šetřím“, dokud nepřijde plnění.

Jak vlastně člověk pozná, že má podpojištěnou nemovitost?

Obecně mohu doporučit sledování běžných zpráv. Ve chvíli, kdy se opakují informace o růstu cen nemovitostí, je dobré to začít řešit. Ideální je kontaktovat toho, s kým jste pojištění sjednali a nechat zrevidovat pojistné smlouvy. Obecně platí, že k přehodnocení by mělo docházet jednou, maximálně dvakrát ročně.

Vyšší pojistné částky znamenají i vyšší platby. S jak vysokým nárůstem ceny pojištění mají počítat ti, kteří se rozhodnou pro revizi smlouvy?

Nová výše pojistného záleží na tom, jak dlouho klient svou pojistku nerevidoval. Může to být v řádu desítek, ale i stovek korun. Pojistné produkty se vyvíjí. A je i možné, že si klient připlatí jen pár korun, ale získá výrazně kvalitnější pojistné krytí a dodatečné služby.

Dá se dnes nějakým způsobem na pojištění ušetřit správně zvoleným pojištěním, výběrem pojišťovny, případně nastavením pojistných podmínek?

Ušetřit se určitě dá. Doporučuji oslovit nejbližšího finančního poradce, který dokáže připravit srovnání nabídek na trhu. Nespoléhal bych se na online vyhodnocení, kdy srovnávače mezi sebou často porovnávají neodpovídající produkty a pojistná krytí.

Daniel Tácha

Ing. Jan Brejl vystudoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy Univerzity v Brně. Jako obchodní ředitel ve finančně poradenské společnosti Partners působí od roku 2020. Dříve pracoval v GE Money Bank [dnes MONETA Money Bank] na pozicích v oblasti retailového a úvěrového bankovnictví.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here