Obědy ve školách opět zdraží. Mnozí rodiče to kritizují

12736
obedy
Foto: Pixabay.com

Většina škol od září opět zdraží obědy v jídelnách. Byť na obědy stát zčásti přispívá, rychlé zdražování společně s dalšími rostoucími náklady domácností vede k tomu, že stále více rodičů zvažuje děti ze školní jídelny odhlásit.

Většině rodičů dětí mateřských a základních škol již do jejich emailových schránek dorazilo oznámení o zdražení obědů od nového školního roku, tedy od letošního září. Byť nejsou ceny v tuzemských školních jídelnách jednotné, dá se říci, že v průměru ceny vzrostou o dvě až tři koruny za oběd.

„Od 1. 9. 2022 dojde k navýšení ceny jednoho oběda o 3,- Kč pro všechny kategorie strávníků. Důvodem je výrazný nárůst cen potravin v posledních měsících,“ oznamuje na webových stránkách Adéla Koubová, vedoucí pražské školní jídelny ZŠ a MŠ Na Beránku.

Současně všechny rodiče žádá, aby si včas navýšili limity při platbě inkasem nebo trvalým příkazem z bankovního účtu. A obdobné upozornění nyní visí na webech většiny mateřských a základních škol v Česku. A není se co divit.

Drůbež meziměsíčně zdražila o 13,8 %. A potraviny ještě zdraží

Květnová inflace dle Českého statistického úřadu [ČSÚ] dosáhla v Česku 16 procent. A dle statistického úřadu nejvíce zdražují spolu s energiemi právě potraviny. Například maso o pět procent, mléko o 10,9 procenta a vejce o 12,6 procenta.

Rodiče škrtí výdaje, zvažují i ty na školní obědy

Kvůli zdražování potravin, nájemného, oblečení, benzinu a v srpnu avizovanému dalšímu růstu cen elektřiny a plynu již nyní mnohé české domácnosti začaly seškrtávat výdaje.

„Za plyn platíme dvakrát více než loni, obdobně je to u elektřiny. V potravinách nechám oproti loňsku skoro o třetinu více peněz a naše tři děti rostou. Pro toho, kdo by nerozuměl to znamená další výdaje za obuv a oblečení,“ odpovídá na otázku, jestli se jí nějak dotklo zdražování, 45letá Jana ze Sedlčanska.

Potraviny ještě zdraží, ale ne už tak hrozně jako teď

Upozorňuje, že má tři děti a není samoživitelka. Přesto už kvůli tlaku na jejich domácí rozpočet s manželem přemýšlejí, kde se dají výdaje o něco snížit. A mimo jiného jmenuje i školní obědy.

„Od září za každý den zaplatím za školní obědy pro naše tři syny 111 korun [35, 38 a 38 Kč], k tomu si připočtěte svačiny na dopoledne, svačiny na odpoledne,“ říká Jana s tím, že to rozhodně není málo peněz.

Požádat neziskovku o obědy pro děti se Jana nechystá

S manželem zvažuje, že by na obědy do školní jídelny jejich děti chodily jen při odpoledním vyučování. V ostatních dnech by se zkrátka najedly doma z toho, co by jim sama připravila.

„Chodím do práce na třísměnný provoz, leccos pak stihnu připravit, když jsou děti ve škole a manžel v práci,“ říká Jana s dovětkem, že ve školní jídelně se obědy zdražují v posledním roce a půl již po několikáté.

A navíc podle ní děti i poté, kdy přijdou ze školy po obědě ve školní jídelně, doma stejně obvykle doslova vyluxují lednici.

„Někdy se jich proto ptám, jestli byly na obědě, což zná asi každý rodič,“ krčí rameny Jana.

Upozorňuje přitom na to, že už v minulém školním roce jí děti jmenovaly několik spolužáků, kteří obědvají doma. Dále tvrdí, že jí a zřejmě i dalším rodičů by více než třeba vládou neustále zmiňovaný jednorázový příspěvek pět tisíc korun na dítě pomohla vyšší podpora ze strany státu právě na obědy. Anebo třeba dopolední svačiny ve školní jídelně.

Do Deštníku proti drahotě dala vláda i pohřebné

Na otázku, jestli zamýšlela požádat o pomoc s úhradou obědů třeba některou z v Česku známých iniciativ, pak odpovídá: „Rozhodně se nemám v plánu obracet o pomoc s úhradou obědů pro mé děti na některou z tuzemských neziskových organizací, které se pyšní jménem některých z žen českých miliardářů, to určitě ne.

Chybu vidí na straně státu, který paradoxně i těmto organizacím přispívá na to, aby dětem obědy zaplatily namísto zvýšení dotace na obědy ve školách pro všechny děti.

Rodiče hradí „jen“ suroviny na oběd, i ty ale zdražují

Obědy ve školních jídelnách se u nás zčásti dotují ze státních prostředků. Rodiče dětí nebo jejich jiní zákonní zástupci hradí v podstatě potraviny, tedy suroviny, ze kterých personál jídelny oběd připraví. Škola pak stanoví takzvané stravné. To je finanční částka za jeden oběd pro žáka daného věku. Řídí se přitom vyhláškou o školním stravování, která stanovuje rozmezí finančního limitu na nákup potravin, z nichž se oběd připraví. A dále průměrnou měsíční spotřebu určitých druhů potravin na jeden oběd, takzvaný spotřební koš.

Zemědělské komodity zlevňují. Riziko je ale ropa a sucho

Přesnou cenu oběda si pak určuje s ohledem na další náklady každá škola sama. Mzdy zaměstnanců školních jídelen stejně jako režijní náklady [energie, údržba, opravy a nákupy kuchyňských strojů, zařízení aj.] jídelny pak dofinancovává stát. Cena školního oběda se tak tedy skládá ze třech částí. A to z potravin, mezd a režií.

Veronika Táchová

11 KOMENTÁŘE

  1. Pokud někdo kritizuje zvyšování ceny obědů ve ŠJ a tvrdí, že stát obědy dotuje, bohužel neví jak výpočet funguje. Mzdy personálu, veškeré vynaložené náklady…. nese na bedrech stát, škola, zřizovatel. Rodiče hradí pouze suroviny za které musí paní kuchařky uvařit. Zkuste si prosím uvařit kvalitní oběd, který bude chutný, bude plnit složením předepsaný spotřební koš zahrnující dostatek masa, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků….. a to vše za 25 -30,- Kč. No a do této sumy peněz 🙃 se musíte s tím vším vejít. Pokud toto nesplníte máte problém. Přeji všem krásný večer. Deny.

    • Ano, skladba oběda tak, aby se kuchařky vlezly do rozpočtu je problém. Přesto si myslím, že ta cena je pořád dobrá za předpokladu, že dítě skutečně oběd sní a nehodí ho do zbytků. Jinak, vzpomínám, jak jsme v naší venkovské mateřské školce nosili do kuchyně svoje produkty ze zahrady. Zjara rybíz, třešně, jahody, hrášek, později rajčata, papriky, jablka. Zakončili jsme to pytlem brambor na dítě, cibulí a hromadou kořenové zeleniny. Kuchařka ušetřila peníze na maso a exotické ovoce. Pak přišla kontrola a byl průšvih. Že zelenina nemá rozbor, že může obsahovat škodlivé látky, atd atd. A to jsme do školky vozily zeleninu a ovoce jen rodiče dětí, které to stejné jedly doma. Vše marné, musely jsme toho nechat.

  2. Nevadilo by mi, že obědy budou dražší, kdybychom zaplatili jen to, co děti skutečně projedí. Všude se mluví o tom, že obědy jsou relativně levné, ale to není pravda. Potíž je v systému odhlašování. Když je dítě nemocné, v jedné škole nejde odhlásit oběd na kratší dobu než tři dny dopředu. Při běžných dětských nemocech to znamená, že když dítě onemocní v pátek, nejbližší oběd, který mohu odhlásit, je ten středeční. Ale dítě většinou za tři dny nemoc přejde a třeba už ve čtvrtek by mohlo jít do školy. Takže obědy neodhlásím, aby pak nebylo hladové. Někdy se to povede, někdy je doma do konce týdne – těžko to předvídat. Nakonec to většinou dopadne tak, že zaplatím týden obědů, které nikdo nesnědl, a ještě v plné ceně, protože nevyzvednutý oběd není dotovaný. A to už jsou nemalé peníze. Přitom žádná z jídelen, kterou takto financujeme, nemá systém, kterým by bylo možné nevyzvednutý oběd prodat veřejnosti nebo darovat. Znám školní jídelnu, kde to krásně funguje. Na běžné základní škole, nikdy nebyl problém zavolat ráno do osmi hodin a říct, že ještě ten den dítě na oběd nepůjde. Mají spolupráci s domovem důchodců a hodně lidí (veřejnost) tam chodí na obědy za plnou cenu, a ti si nevyzvednutý oběd rádi zaplatí za plnou cenu, protože tam výborně vaří. Všude jinde slyším jen „nejde to“, „jsme vázáni vyhláškou“, „takový je systém“. Plýtváme tak penězi i jídlem. Vadí mi to. A ve skutečnosti tato praxe je důvodem, proč zvažuji odhlášení svých dětí ze školní jídelny, ne cena oběda jako taková.

  3. Moje maminka byla ředitelka menší školy. do školy chodili i 2 romské děti. Maminka jednoho z nich musela odhlásit obědy, s tím že na ně nemá. Moje máma, tedy ze svého (!) začala platit tomuto dítěti obědy. No a co se následující měsíc nestalo? To druhé dítě si taky odhlásilo obědy + další dvě se přehlásili do její školy 🙂
    Ale to jsou srdcaři – třeba učila půl úvazek zadarmo než našla učitele nebo předloni dojížděla již v důchodu 2 měsíce 20 km denně suplovat plný uvázek, kde ji naúčtovali jen přímou vyučovací povinnost – dostala teda cca 9500 kč a z toho 2 tisíce projela :), a to se styděla žádat si o důchod, když vlastně ještě pracuje…

  4. Mám už velké děti,ale styděla bych psát o tom,že 111kc za 3 děti je moc.Já před 20 lety platila stejně.Tak si vařte dětem doma sami.Jak jsem četla předchozí článek tak opravdu všichni chcete vše zdarma.

  5. Klidně si připlatím, když už se konečně to jídlo jak oni tomu kuchařky říkají, bude dát jíst !!!. Jídelní menu se od dob komunismu nezměnilo, nikdo s tím nic nedělá, jsme výsměchem celé Evropě. Běžte se podívat jak jedí děti např ve Francii, vše je čerstvé a hlavně chutné!! U nás prý musí jíst podle norem, které jsou opět nastavené ještě od dob komunismu?!!! Jídlo je neochucené, mdlé, dělají z dětí doslova diabetiky, ale mé děti nejsou diabetici, tak proč mají jíst jídlo pro diabetiky a takříkajíc v normě. Vždyť i to kuře co jim naservýrují nemá na sobě špetku koření, opět kuchařka řekne,že jede podle norem. 🙁 Minule mi přišel můj syn šesťák, že jim dali knedlíky jahodové bez jahod, prý by to rád snědl, kdyby to nebyla prý guma a bez jahod.Tak co si o tom myslíte? Může tady v tom státě s tím už někdo něco udělat, aby děti obědy nevyhazovaly ale aby obědy jedly? Nebo budeme dál zavírat oči a dělat, že se nic neděje a že je vlastně jedno co dětem podávají školní jídelny?!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here