Agrofert loni utržil 185 miliard korun za výrobky, služby a zboží

1334
agrofert
Pražské sídlo koncernu Agrofert. Nedaleko něj pak sídlí hnutí ANO. / Foto: Redakce FinTag.cz

Konsolidovaný hospodářský výsledek koncernu Agrofert loni dosáhl po zdanění 5,8 miliardy korun. Oproti roku 2020 je to o dvě miliardy více. Tržby koncernu za zboží, výrobky a služby loni činily 184,8 miliardy korun [meziročně +15 %].

Uvedla to firma ve své tiskové zprávě. Podle ní je hlavní důvod růstu zlepšení hospodaření společností koncernu v segmentech chemie a zemědělství. Zejména u nich totiž došlo a stále dochází k významnému růstu cen. Agrofert loni zaměstnával v průměru 30 941 lidí. Konkrétně české společnosti koncernu zaměstnávaly 21 073 pracovníků.

Agrofert loni celkově investoval 9,9 miliardy korun. Jen v Česku to bylo 6,5 miliardy korun. Nejvíce [4,4 mld. Kč] směřovalo do chemického průmyslu, dále do zemědělství [2,3 mld. Kč] a potravinářství [2,1 mld. Kč].

Skoupí holdingy jako Agrofert Rusové, Číňané či Arabové?

Bilanční suma koncernu loni vzrostla z 156,9 miliardy na 169,5 miliardy korun. Objem bankovních a jiných úvěrů koncernu se meziročně téměř nezměnil. Přibližně tři čtvrtiny úvěrů v celkové výši 33,3 miliardy korun aktuálně zůstávají v cizích měnách, převážně v eurech. Jen přibližně čtvrtina úvěrů je v korunách.

Letos bude klíčová spotřeba, říká šéf koncernu

Letos očekává představenstvo Agrofertu pokles výkonnosti segmentu potravinářství. A to hlavně kvůli výraznému růstu cen surovin, energií a obalů, který se dle jeho názoru nedaří promítnout do prodejních cen výrobků. U většiny ostatních společností představenstvo předpokládá udržení nebo jen mírné zhoršení loňské výkonnosti.

„V roce 2022 doufáme v udržení ekonomické výkonnosti koncernu. A to navzdory pokračujícím omezením a tržním vlivům způsobených covid a válkou na Ukrajině. Významným faktorem pro náš hospodářský výsledek bude vývoj spotřeby námi vyráběných produktů a ochota trhu akceptovat zvýšené ceny související právě s extrémním nárůstem výrobních nákladů,“ uvedl předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša.

Důvěra v ekonomiku mezi lidmi se blíží bodu mrazu

Dodal, že pandemie covidu-19 a současná válka na Ukrajině potvrzuje správnost politiky koncernu dál nakupovat obilí, mléko a maso pro jeho potravinářské podniky z českých farem. Fakt je, že Agrofert hraje v českém potravinářském průmyslu i zemědělství klíčovou roli. Je totiž aktivní v oblastech chemie, zemědělství a prvovýroby, potravinářství, lesnictví a dřevařství, pozemních technologií a techniky, logistiky a dopravy, ale i obnovitelných zdrojů a médií. Vlastní kapitál koncernu dosahuje 93 miliard korun.

Pro úplnost uveďme, že auditní zpráva Evropské komise již loni konstatovala, že zakladatel koncernu a někdejší premiér Andrej Babiš [ANO] je jako politik ve střetu zájmu, protože má stále vliv na Agrofert, byť ho vložil do svěřenských fondů.

Buďte jako Andrej Babiš, využijte svěřenské fondy

Agrofert i proto čelí četným kontrolám získaných národních a evropských dotací. Známa je pak kauza Čapí hnízdo, kdy Andrej Babiš ještě jako podnikatel čerpal dotace, které byly určeny pro malé a střední firmy, nikoli koncerny s miliardovými majetky. Babiš možnost střetu zájmů odmítá.

Investice koncernu loni a letos

Loni investovaly společnosti koncernu Agrofert do ekologie svých provozů více než 600 milionů korun. Nejvíce, přes čtvrt miliardy korun, šlo do technologií souvisejících s kvalitou vzduchu. Přes 200 milionů směřovalo do čistoty vody a hospodárnějšího nakládání s ní. Příkladem je 53 milionů korun investovaných do zvýšení zásob užitkové vody v chemičce DEZA. Dalších 45 milionů korun směřovalo do čističky odpadních vod Vodňanské drůbeže.

„I v letošním roce plánujeme investovat do modernizace a ekologizace chemických, potravinářských a zemědělských provozů,“ tvrdí Průša.

Agrofertu nahrála rakouskou Borealis válka na Ukrajině

Letos hodlá koncern proinvestovat více než loni. Ve většině případů jde o dokončování větších investičních projektů zahájených v minulých letech. Patří mezi ně investice do rozšíření chovu mléčného skotu v Petrovicích. Peníze půjdou i na modernizaci porcování kuřat v Modřicích. Dále pokračuje výstavba nového zásobníku na čpavek ve slovenské společnosti Duslo. A běží i modernizace rafinerie oleje v maďarské společnosti NT Kft.

„Investiční projekty v roce 2022 budeme zahajovat v závislosti na vývoji cen stavebního materiálu a technologií. Soustředíme se na další rozvoj formou akvizic. Ve druhém pololetí 2022 se například očekává uzavření transakce se společností Borealis na odkup její divize zpracování dusíku, jak již bylo oznámeno médiím 2. června 2022,“ uvedla firma.

–DNA–

1 komentář

  1. Je s podivem jakse jen jisté kádry,zv. komouši a estébáci se dostali k majetkům jako Babiš, povětšinou je ukradli a nebo nezaplatili.Klausova ,,zlatá jízda, při privatizaci zase okradla spousty našich občanů v privatizaci. A čobol Babiš po vyhníní ze Slovače přišel loupit do Čech.Drancování dotací kradení ve velkém, kámošov s Rusy a Zemanem a tenhle hnůj by chtěl zasmradit sídlo českých králů. Pokud ho lidé zvolí pak by bylo lepší poolat Habsburky na trůn.Protože cca 28% obyvatel tohoto státu, musí mít zamrzlý mozek, chtít tohoto darebáka na Hrad,může ,jak bylo ve Švejkovi,, převléci se do ruské uniformy na frontě, může jen blb!!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here