Červen býval pro hypotéky silný měsíc. To už ale neplatí

561
hypoteky
Foto: Pixabay.com

Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypotéky v objemu 19,3 miliardy korun. To je meziročně o 65 procent méně. Za celou první polovinu letoška se objem a počet poskytnutých hypoték meziročně snížil o více než polovinu.

Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování uzavřených v červnu dosáhla 5% hranice. V květnu činila ještě 4,64 procenta. Avšak jde o hypotéky, které si klienti rozjednali ještě v předchozích měsících, kdy úroky byly nižší, než jsou teď.

Nabídkové ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí od šesti do sedmi procent v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky,“ uvedl vedoucí komunikace a PR České bankovní asociace [ČBA] Radek Šalša.

Červnový meziměsíční růst dříve dojednaných hypoték podle ČBA ale i tak oproti květnu zrychlil. Průměrná hypoteční sazba je na nejvyšší úrovni od poloviny roku 2010. Úroky u hypoték rostou 16 měsíců v řadě. Výše hypotečních úrokových sazeb se odvíjí od základních úrokových sazeb České národní banky [ČNB]. A ty aktuálně činí sedm procent.

„Další vývoj tržních sazeb u hypoték u delších splatností a následně i sazeb hypotečních se bude dál [také] odvíjet od signálů, které vyšle nová bankovní rada na svém měnovém jednání začátkem srpna,“ upřesnil mluvčí ČBA.

Hypoteční sazby na vývoj sazeb ČNB reagují s mírným zpožděním. Promítá se do nich ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj a dynamika obdobných úrokových sazeb v zahraničí.

Průměrné měsíční splátky rostou kvůli vyšším úrokům

Průměrná výše hypotéky v posledních měsících mírně klesá a v červnu se pohybovala na úrovni 3,1 milionu korun. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. Což v praxi znamená prodloužení délky splatnosti úvěru.

Týká se to hlavně domácností, které letos hypotéku refinancují. Těch bude dle odhadů odborníků zhruba 50 tisíc. Většinou jde o domácnosti, které si před pěti lety sjednaly hypotéku s tehdy běžným 2% úrokem. Aktuální sazby ve výši šest až sedm procent tak zvedá jejich měsíční splátku o tisíce korun.

Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na splatnosti a úrokové sazbě
Průměrná velikost hypotéky  3 103 184 Kč
Průměrná úroková sazba    2,0 % 3,0 % 5,0 % 6,0 % 7,0 %
Měsíční splátka v Kč
Splátka hypotéky v letech 15 19 969 21 430 24 560 26 186 27 892
20 15 698 17 210 20 501 22 232 24 059
25 13 153 14 716 18 164 19 994 21 933
30 11 470 13 083 16 683 18 605 20 646

[Zdroj: ČBA]

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou výši hypotéky nárůst měsíční splátky o 1,5 až 2 tisíce korun. Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená 6% hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky až o sedm tisíc korun.

„Nárůst sazby pro tyto klienty bude tedy trojnásobný. Sedmi a desetileté fixace se pohybovaly na úrovni tři až tři a půl procenta. V tomto případě dojde tedy až ke dvojnásobnému navýšení sazby,“ doplnil v nedávném rozhovoru pro FinTag.cz obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Hypotéky v červnu podrobně

Banky a stavební spořitelny dle červnového ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky za 19,3, mld. Kč, to je o 1,6 miliardy korun méně než v květnu. Meziměsíční pokles z pohledu celkového objemu poskytnutých hypoték tak činil bezmála osm procent. Hypoteční trh dále slábne, což je patrné i z meziroční dynamiky. Ta prohloubila svůj propad z 59 procent v květnu na 65 procent v červnu.

„Objem i počet poskytnutých hypoték v červnu meziměsíčně dále propadl, přitom červnová čísla bývala v minulých letech oproti květnu obvykle silnější. […] Vzhledem ke kombinaci vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel ze strany ČNB, růstu obav z vývoje ekonomiky a vysokých cen nemovitostí není tento vývoj příliš překvapující,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Jakub Seidler končí v ING. Od 1.6. bude hlavní ekonom ČBA

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték [bez refinancování] v červnu klesl o 1,1 mld. Kč, a to z květnových 16,8 miliardy korun na 15,7 miliardy korun. Po dubnu jde o nejnižší objem za poslední dva roky.

Objem refinancovaných úvěrů [interně či z jiné instituce] činil v červnu 3,6 miliardy korun. Počet nově poskytnutých hypoték se po květnovém růstu na 5,3 tisíce snížil na 5 tisíc. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí letošního roku přesahoval sedm tisíc a loni pak 9,5 tisíce.

Nastavit si správně dobu fixace u hypotéky je dnes rébus

Meziroční propad i v případě skutečně nových hypoték [bez refinancování] v červnu zesílil, a to na 60 procent v případě objemu a 56 procent v případě počtu hypoték. Za první polovinu letoška byl objem i počet poskytnutých hypoték meziroční nižší o více než třetinu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here