Miroslav Kalousek rozvrací stranu i vládu, míní Pekarová

39078
Někdejší lidovec a následný spoluzakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek / Foto: TOP 09, Veronika Rejmanová

Mezi spoluzakladatelem TOP 09 Miroslavem Kalouskem a předsedkyní TOP 09 Markétou Adamovou Pekarovou došlo opět ke střetu. Kalousek s Pekarovou se vzájemně obviňují z blábolení, lhaní, neupřímnosti a neodpovědnosti.

Ostrý útok si Markéta Adamová Pekarová od Miroslava Kalouska vysloužila za to, že v televizi uvedla, že Kalousek navrhl „za zavřenými dveřmi“ zmražení důchodů. Reakce ze strany Miroslava Kalouska na sebe nenechala dlouho čekat.

„Nechtěl jsem reagovat. Leč již potřetí v TV tvrdí @market_a, že jsem ´za zavřenými dveřmi´ navrhoval zmražení důchodů. Zásadně nevynáším diskuze ´za zavřenými dveřmi´, jenom musím říct, že jsem to nenavrhoval. Tím nechci říct, že @market_a lže. Jenom to asi zase nepochopila…,“ napsal na svém twitterovém profilu Miroslav Kalousek.

Zdůraznil přitom, že o sobě nenechá do celostátních vysílání říkat nepravdivé výroky. Naopak, že na ně zareaguje.

„To není moje iniciativa, já jsem o ´diskuzích za zavřenými dveřmi´ veřejně neblábolil,“ uvedl na adresu šéfky TOP 09.

Cíl Andreje Babiše je změna systému, říká Miroslav Kalousek

Šéfka TOP 09 se Miroslava Kalouska ale nezalekla: „Mirku, navrhoval jsi nealokovat do letošního rozpočtu 21 miliardy korun potřebných na zvýšení penzí a nesahat na platby za státní pojištěnce. Vzhledem k současným cenám by důchodci byli ve strašné situaci. A pokud to někdo špatně pochopil, tak úplně všichni v místnosti. Teda kromě Tebe.“

A na svém twitterovém účtu dodala: „Mimochodem skutečnost, že ti tyhle tweety retweetují opoziční poslanci jen ukazuje, jakou velkou jim děláš radost a komu tím pomáháš. To jsem se ti bohužel marně snažila v uplynulých týdnech říct. Dál se těch přestřelek účastnit nebudu, poškozuje to stranu i vládu.“

Kalousek je ve při s Pekarovou i vládou

Více či méně otevřené střety mezi Markétou Adamovou Pekarovou a Miroslavem Kalouskem probublávají na veřejnost již delší dobu. Miroslav Kalousek navíc ostře kritizuje i vládu. Nejčastěji pak za to, že se státními financemi nehospodaří správně. Viní ji z toho, že utrácí na nepravých místech. Je to jen pár dnů, kdy Kalousek zkritizoval vládu v souvislosti s finanční podporou obcím na Děčínsku, které loni postihly povodně. Vláda Andreje Babiše [ANO] jim pomoc slíbila, vláda Petra Fialy [ODS] ji ale dosud neposkytla.

„Šetřit se musí a uskromnit se musíme každý. Ve světle téhle ´úspory´ mě ale znovu vzaly křeče z vyhozených 14 mld. za spotřební daň na motorová paliva a na 5000 na dítě. Fakt bych rád věděl, jak vláda rozhoduje o svých rozpočtových prioritách a kdo to řídí,“ opřel se do vlády Kalousek.

Podle šéfky TOP 09 Adamové Pekarové Kalousek, který nyní působí ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR, kam si ho jako na slovo vzatého odborníka na finance za ministerstvo zdravotnictví vybral Vlastimil Válek [TOP 09], svými výroky překračuje únosnou mez.

V nedávném rozhovoru pro CNN Prima News ho obvinila z neupřímnosti a nezodpovědnosti. A v tomto rozhovoru padla i ona věta, o níž se s ní nyní Kalousek hádá na Twitteru.

„Prozradím něco z naší debaty, která se odehrávala za zavřenými dveřmi při jednání o rozpočtu na rok 2022, kdy jsme přípravu převzali prakticky v běhu. Kalousek na těchto interních jednáních doporučoval, ať zmrazíme důchody a nezvyšujeme je ani o zákonnou valorizaci, která už byla předem schválena na 21 miliard korun,“ uvedla v televizi Pekarová.

Markéta Adamová Pekarová: Zrodila se u nás nová hvězda?

Upřesnila, že s tímto návrhem nemůže vůbec souhlasit, když vidí, jak se zdražuje od energií přes jídlo úplně všechno.

„Nechat na holičkách 2,5 milionu důchodců tak, jak by si on představoval? To nejde,“ pustila se do spoluzakladatele své strany a dodala: „On vždy říká, že nesmíme mít vysoké schodky. To má pravdu, ale veřejně na Twitter už nenapíše, co říká interně na jednáních, že by jeho návrhy byly nepopulární. Myslím si, že mu do jisté míry schází zodpovědnost.“

Systém důchodového pojištění je v deficitu

Pokud spor mezi Miroslavem Kalouskem a Markétou Adamovou Pekarovou běží o zmrazení penzí, není od věci připomenout, že aktuálně [k 18.7. 2022] je systém důchodového pojištění v deficitu 10,41 miliardy korun. A to, jak uvedlo ministerstvo financí, při příjmech 278,73 miliardy korun a výdajích 289,14 miliardy korun. To při počtu 2,858 milionu penzistů s průměrnou penzí ve výši 15 425 korun.

Podle člena Národní rozpočtové rady [NRR] profesora Jana Pavla aktuální deficit systému není vzhledem k výši celého státního dluhu [2,7 bil. Kč] ten hlavní problém.

„Problém nastane ale už v roce 2030, kdy začnou do penze odcházet takzvané Husákovy děti. V ten moment nároky na státní rozpočet ve smyslu výplaty penzí významně vzrostou,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz s tím, že jediným řešením je penzijní reforma.

Dál žijeme na dluh, říká Jan Pavel z Národní rozpočtové rady

O ní se sice v Česku roky mluví, tím to ale prozatím končí. Pokus zavést druhý pilíř důchodového systému, který by nabídl lidem brát si ze sociálního pojištění určitou část a spořit si ji na vlastním penzijním účtu, skončil krachem. Vláda Petra Nečase [ODS] ho v roce 2013 zavedla, vláda Bohuslava Sobotky [ČSSD] ho v roce 2016 zrušila. Od té doby se nestalo nic.

Daniel Tácha

24 KOMENTÁŘE

  1. Kalousek byl magor,ale Fiala je technický a politický blb.Navic neumí počítat a po 2 hodinách vystoupení EU již poznali, že je to ještě horší hovado než si mysleli.Nikdo mu nerozuměl.

  2. Oba,jak Kalousek,tak i Pekárová nepatří do politiky,načež do státních funkcí,poněvadž jim jde
    jen a jen o vlastní koryto.Nikdy dosud nic užitečného pro občany této země nevykonali a ani
    nemohli,poněvadž jejich schopnosti jsou zcela mizerné.Pokud by chtěli nějakým způsobem národu prospět,tak to jedině tím,že neprodleně odstoupí a přenechaji své funkce schopným.

  3. P,Pekarová,p,Kalousek ,a celá vláda by udělala pro naší zemi nejlépe když rezignuje.Děkujeme a odejděte než se stane neštěstí a odneseme toto všichni.Už je v naší zemi obrovská nespokojenost a lidé jsou na sebe velmi zlí.!!!!!

    • Podívejte, že to všichni odneseme je jasné už nyní, ať tam sedí kdokoliv. Politiku sleduji už od konce sedmdesátých let, tak mohu srovnávat. Jen pro vaši informaci. Když ekonomika jela na plný výkon, myslím doby předcovidové, plyn z Ruska byl oproti dnešku za hubičku, tak byl rozpočet vždy následující. Částka je jen pro snadné pochopení, ale poměr odpovídá. Takže, celá ekonomika všech deseti milónů lidí vyprodukovala za rok daně ve výši 100,-Kč. A tak musíme naplánovat výdaje 103,- Kč, aby se stát nesesypal. Jinými slovy, když se dva roku covidu jelo stylem pohoda, klídek tabáček, seďte doma, nic neprodukujte, peníze nejsou problém, k tomu dnes turbulence vlivem bojů na Ukrajině, tak jste stále názoru, že ať se tam posadí kdokoliv, tak tak je schopen zajistit, že toto vše zaplatí někdo jiný, než deset miliónů občanů naší drahé milované vlasti? Nikdy v dějinách lidské společnosti, a to vím, co říkám tomu tak nikdy nebylo. Žádné neštěstí rozhodně nebude. To jen přijde hostinský s účtem (ekonomické zákony) a budeme platit. Zdražování (říkají tomu inflace – ta přijde, až začnou růst platy) je jen závanem vzduchu, že hostisnský už je s ním na cestě.

      • Francie podstatně zadluženější země než ta naše vydala daleko více podpory během Covid. Macron to pak musel obhajovat. Podívejte se, jakou mají inflaci oni a jakou my. Jaké podpory energií dělají pro občany oni a jaké my.

        • Je to jednoduché. Inflace je znehodnocování peněz. Tedy, když najednou platíte za otop padesát ticíc a platila jste dvacet, tak to inflace není. To je jen zdražování, které vede k přesunu bohatství od vás k tomu, kdo vám plyn prodá. Vy si koupíte ostatních výrobků méně, protože vám zbude méně peněz a ten druhý za dražší plyn utrží více, tak si jich nově může koupit více. On více, vy méně. Takže nula od nuly pojde. To teď jede u nás, ale inflace to ještě není. Ale jakmile začnete vydělávat za stejnou práci více (odbory si to vyjednají ze dne na den, nebo stát úředníkům přidá ze dne na den) a když současně rostou i ceny, tedy dojde ke stavu, snadno kurunu vydělal a rychle ji za drahé zboží vydal, tak to už je ta inflace (znehodnocení koruny). A není na to zcela jednotná metodika mezi státy, jak to vyhodnocují. Proto často ty rozdíly. Pak Francie je navíc výrobně bohatší, má konkurenceschopné výrobky, takže riziko zadlužení u ní není tak velké jako u nás. Příklad. My budeme na dluh kupovat novou zbojní techniku, které bude skoro všechna z dovozu, ale Francie ji nemálo sama vyrábí a také prodává ven. Ověřte si to. Lodě, letadla a další a dobře se na ní vydělává. Ale i tak se Francie klepe se zadlužením na hraně průšvihu, proto průběžně volá, aby Euro pokročilo dál a vznikla tak zvaná dluhová UNIE (ověřte si to, že nekecám). Tedy že dluhy všech států platící Eurem se nasypou do jednoho pytle a stanou se dluhy všech. Ty státy, které by to pak “zatáhly” více, protože se nezadlužují výrazně střízlivěji, s tím doposud nesouhlasí, takže pro Francii zatím nic. A s tím Covidem, to byla katastrofa, protože už druhým rokem bylo zcela jasné, komu je nebezpečný, ale přesto zbytečně dusili všechny. A tím hodspodářství rozvrtali. A nyní vím, co říkám, věřte mi následující! Firmy díky tomu rozvrtání vyprodukují méně, ale zákazník tu zbytečnou a neproduktivní práci musí zaplatit a také zaplatí! A k tomu samozřejmě i ty energie. Proto dnes konkrétní výrobek a jeho citelně vyšší cena oproti dřívějšku. To je ten hostinský.

  4. To, že bude deficit 1O miliard je rozčiluje a oni to dokážou rozfofrovat za zbraně pro Ukrajinu za jeden měsíc. Důchodce by nechali živořit, jen aby měli pro Ukrajince. Mělo by se důkladně spočítat kolik nás stáli a kolik peněz místo toho mohlo být v důchodovém systému. Pečkarová Adamová a Kalousek nikdy neměli být v politice.

  5. Je zvláštní,že jak Kalousek tak Klaus tepou do vlastních stran,které zakládali.Asi je tam něco špatně.A už vůbec nechápu autora článku,který popisuje Pekarovou jako sebevědomou a velice pohlednou političku.Je zřejmé,za koho tento autor “kope”,protože by nemohl napsat o Pekarové,zvané v politických kruzích “Surikata” takový blábol.

  6. Klasik by řekl jeden za vosumnáct a druhý bez dvou za dvacet, jejich kydy jsou do nebe volající, jak skončí ve funkci měli by lidi mít právo ji fackovat na potkání…………

  7. co chcete,vždyď pan Kalousek nám přidal ve své funkci 40k,hodnej pán,kolik si přidali oni,ale oni vlastně nechtěli,Bylo odsouhlaseno,přidání,ale ne 40kč,o tom to je.

  8. Asi jen marketingová taškařice, která má důchodcům ukázat v lepším světle Pekarovou a celou tu jejich nadutou eurohujerskou partaj. Sporem s etalonem nevolitelnosti zvaným Kalousek nejspíš nelze nic ztratit. Ve skutečnosti stojí všechny koaliční strany i s nekoaličním Babišem za to samé … (kvůli cenzuře raději nebudu psát za co). A to proto, že hájí jen cizí zájmy a ty naše pošlapávají.

  9. Trochu z jiného soudku. Četl jsem následující kondolenci:
    Hlubokou soutrast ke skonu Jejího Veličenstva Alžběty II.
    R.I.P.
    Petr Fiala
    předseda vlády České republiky
    t.č. předsedající EU
    (Může za to Babiš i s Putinem. Sláva Ukrajině!)

  10. Kam nás to vážená paní Pekarova spolu s dalšími loutkami ( Vystrcil, piráti atd.) vedou? Ozebracovani střední a nízkých vrstev v přímém.prenosu, snad mladá generace brzy prozre a udělá těmto nohsledum přítrž, jich ekonomika mladých rodin netrápí, oni mají svá koryty s nekolikastatisicovymi prijmy tak že drasticke zdražení energii jich netrápí…Pani Pekariva i s Vystrcilem by měli mít kontrolováno pevné nastaveni a kontrolované v teploty v domácnosti na 17°C, aby poznaly ty podmínky které doporucuji!! Mohou si nakoupit ještě několik vrstev svetru, na to mají slusne příjmy. Děkujeme odejdete, tady Vas nepotrebujeme

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here