Výrobní inflace zpomaluje. Rizikem zůstává ruský plyn

464
vyrobni_inflace
Foto: Pixabay.com

Ceny v průmyslu, zemědělství a stavebnictví významně rostly i v červnu. Podle analytiků tempo takzvané výrobní inflace ale naznačuje určité zpomalení. Rizikem stále zůstává nejistota kolem dodávek zemního plynu z Ruska.

Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] ceny průmyslových prvovýrobců v červnu meziměsíčně vzrostly o 1,4 procenta. Zemědělští producenti zdražily o 4,4 procenta. Ceny stavebních prací meziměsíčně přidaly procento a ceny tržních služeb pro podniky se nehnuly. Červnové meziroční nárůsty už jsou ale znatelnější:

  • Průmysloví výrobci: +28,5 %
  • Zemědělští výrobci: +42,5 %
  • Služby pro podniky: +6,2 %
  • Stavební práce: +12,8 %

Za pozornost stojí ceny zemědělských výrobců, jež se aktuálně spolu s energiemi nejvíce promítají do aktuálně 17,2% inflace. V rostlinné výrobě ceny v červnu meziročně vzrostly o 58,2 procenta. Obiloviny podražily o 68,5 procenta, olejniny o 58,8 procenta, brambory o 39,2 procenta a ovoce o 12,5 procenta.

Zemědělské komodity zlevňují. Riziko je ale ropa a sucho

„V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 23,5 procenta. Vzrostly ceny skotu o 32,0 procenta, mléka o 24,8 procenta, vajec o 22,9 procenta, drůbeže o 17,8 procenta a jatečných prasat o 17,6 procenta,“ upřesnil ČSÚ.

Výrobní inflace dosáhla nového maxima, už zpomaluje

Podle analytiků dnes ČSÚ zveřejněná výrobní inflace sice dosáhla dalšího nového maxima, její růst už ale znatelně zpomaluje.

„Ceny českých průmyslových výrobců v červnu sice v meziročním vyjádření vzrostly o děsivých 28,5 procenta, tedy více než o květnových 27,9 procenta, ale opět jsme byli svědky zpomalení meziměsíčního zdražování. To teď dosáhlo tempa 1,4 procenta, zatímco v květnu se jednalo o 1,9 procenta,“ uvádí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Upozorňuje, že sestupnou tendenci výrobní inflace vykazuje nepřetržitě od března. Tehdy činila 4,2 procenta. Zdražování prvovýrobců dává do souvislosti se zpomalením tempa růstu červnové inflace. Ta v červnu meziměsíčně poskočila o 1,6 procenta. Ještě v květnu oproti dubnu rostla o 1,8 procenta. Signály lze dle něj vnímat „s opatrným optimismem“.

Inflace je 17,2 %. Dle ekonomů ale ještě vzroste ke 20 %

Další zpomalování výrobní inflace očekává i hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek. Podle něj výrobní inflaci budou v dalších měsících brzdit statistické základy z druhé poloviny loňského roku, kdy teprve výrobní inflace začala akcelerovat.

Zároveň ale upozorňuje: „To je ovšem pouze statistický pohled – ´kouzlo´ vysokých srovnávacích základů, který ovšem sám o sobě žádné zlevnění nepřináší, neboť pouze snižuje meziroční tempo.“

Přesto má za to, že někteří výrobci už by mohli začít s korekcí cen některých výrobků. V první fázi dle jeho názoru do úvahy přicházejí kovy a kovové výrobky, jejichž ceny na komoditních trzích začínají klesat. Stejně tak na komoditních trzích klesají také ceny zemědělských komodit [viz článek výše, pozn. red.].

Riziko výrobní inflace teď leží v ruském plynu

Podle analytiků může být všechno jinak. Klíčovou roli sehraje stabilita dodávek zemního plynu z Ruska a jeho cena. Plyn je totiž klíčovou energií pro tuzemský výrobní sektor.

„Zemní plyn tuzemský průmysl využívá z 25 procent. Vstupuje jako náklad nejen do výroby kovů, ale ještě více do produkce stavebních materiálů, chemického a potravinářského průmyslu a podobně,“ vysvětluje Petr Dufek.

Říká, že pokud Rusko dostojí svým slibům a Evropu od plynu neodřízne, a dojde i k jeho zlevnění, výrobní inflace začne ustupovat. V opačném případě inflační rallye pokračuje.

Politico: Obchodovat s nepřítelem je občas nutné

Nejistota dle analytiků dále panuje i ve věci dodávek letošní úrody z Ukrajiny. Na druhé straně ale upozorňují, že výrobní inflaci začne krotit útlum poptávky jak doma, tak v zahraničí. Ten vyvolává vysoká a stále rostoucí inflace. Podle hlavního ekonoma Komerční banky [KB] Jana Vejmělka se již projevil na červnové meziměsíční stagnaci cen tržních služeb pro podniky.

„Pokles byl zaznamenán u poradenství v oblasti řízení a za reklamní služby a průzkumy trhu. To by mohly být první indikátory slábnoucí poptávky. Ceny dále rostly u pronájmu, operativního leasingu či informačních služeb,“ říká hlavní ekonom KB s dodatkem, že ceny služeb pro podniky v meziročním srovnání i tak vzrostly z květnových 5,8 procenta na červnových 6,2 procenta.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here