FED naznačil neutrální úroky v pásmu 2,25 až 2,50 %

334
FED
Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci po ukončení jednání měnového výboru FOMC. / Foto: FED

Americký FED včera [27.7.] zvedl základní úrokovou sazbu opět o 0,75 procenta. Základní úrokové sazby v USA tak stouply do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Podle zástupců FEDu jsou nyní úrokové sazby na neutrální úrovni. 

Dvoudenní zasedání měnového výboru americké centrální banky FOMC skončilo zvýšením úrokových sazeb o 75 bazických bodů. Jednalo se o druhé zvýšení o 0,75 % v řadě a třetí za posledních 30 let.

„Skutečnost, že FED i přes zhoršující se ekonomickou situaci provedl další razantní zvýšení sazeb posiluje jeho reputaci v boji proti rostoucím inflačním očekáváním. Zároveň tím napravuje škody, které sám způsobil svým předchozím podceňováním inflace,“ uvedl ekonom z německého institutu ZEW Mannheim Friedrich Heinemann.

Upřesnil, že FED má oproti Evropské centrální bance o poznání jednodušší pozici. Spojené státy totiž patří na rozdíl od Evropy k předním producentům plynu a ropy. To znamená, že nejsou ohroženy současnou energetickou krizí.

„A zároveň nemusí kalkulovat s dopady své měnové politiky na zadlužení některých států, jako to musí dělat ECB,“ upřesnil.

Cenová stabilita v EU dostává na frak, jinak to ale nejde

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace tak vystoupila na maximum od listopadu 1981.

Ekonomika USA zpomaluje, v recesi ale není

Šéf FEDu Jerome Powell na tiskové konferenci řekl, že ekonomika Spojených států není v recesi a ani k ní nesměřuje. I když připustil zpomalení hospodářského růstu.

„Další případné vysoké zvýšení sazeb tak určí budoucí data. Přičemž platí, že v určitém okamžiku je namístě zvyšování sazeb zpomalit,“ uvedl šéf FEDu.

Aktualizace: Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok klesla o 0,9 procenta. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou. V prvním kvartálu se hrubý domácí produkt [HDP] snížil o 1,6 procenta.

Podle něj se současné úrokové sazby nacházejí na neutrální úrovni. To znamená, že brzdí inflaci, ale nepoškozují ekonomiku.

„Nebudeme ale váhat dál výrazněji sazby zvyšovat, pokud si to situace vyžádá,“ dodal.

FED zvedá úroky. ECB zkoumá, jak nepotopit předlužené země

Podle FEDu nezaměstnanost ve Spojených státech zůstává nadále nízká. A nárůst nových pracovních míst v posledních měsících akceleruje. Což tlačí i na růst mezd a potažmo zvyšuje inflaci.

„Inflace zůstává vysoká. To odráží nerovnováhu nabídky a poptávky související s pandemií, vyššími cenami potravin a energií a dalšími cenovými tlaky,“ uvedl měnový výbor FOMC ve svém prohlášení.

Časy bezcenných peněz jsou pryč, říká Petr Šimčák

Zástupci FED zmínili i válku na Ukrajině. Ta dle nich způsobuje vážné lidské a ekonomické těžkosti. Zpomaluje globální ekonomickou aktivitu a patří k hlavním faktorům růstu inflace.

Dlouhodobým cílem FED nadále zůstává inflace ve výši dvou procent při maximální zaměstnanosti. Jeho zástupci potvrdili, že pokračují ve snižování bilanční sumy. To značí prodej držených cenných papírů, které v minulosti FED nakupoval kvůli podpoře ekonomiky.

Jaký je výhled ekonomiky USA

Mezinárodní měnový fond [MMF] nyní v červenci spolu s globálním výhledem ekonomického růstu snížil odhad růstu ekonomiky USA. Ten pro letošek odhaduje na 2,3 procenta. Ještě minulý měsíc tipoval 2,9 procenta. Argumentoval poklesem spotřeby v USA a zmínil riziko recese americké ekonomiky v příštím roce. Růst hrubého domácího produktu USA odhadl i tak na jedno procento.

WSJ: Biden a jeho lidé manipulují výdaje na sociální programy

Pro zdravý vývoj ekonomiky USA a zkrocení inflace je dle zástupců MMF klíčové srazit zvyšování mezd. Zástupci MMF administrativě amerického prezidenta Joe Bidena dále doporučili ubrat na ambicích v oblasti přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku. A přiškrtit výdaje na podporu sociálně slabých skupin v USA. K dalším radám patřilo zrušení některých cel, které v minulosti zavedl bývalý prezident Donald Trump a Joe Biden je přes jejich kritiku zachoval. Aktuálně v USA diskutují seškrtání cel na dovoz některého zboží z Číny, aby se nepromítaly do vyšší inflace.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here