Ekonomika USA je v recesi. Klesla i ve druhém čtvrtletí

238
ekonomika_USA
Foto: Pixabay.com

O 0,9 procenta klesla ekonomika USA v letošním II. čtvrtletí. Po 1,6% poklesu v I. čtvrtletí jde o druhý propad v řadě. Ekonomika USA zažívá recesi. Analytici a americký prezident ale tvrdí, že situace není zdaleka tak zlá, jak vypadá. 

Aktualizace 25.8.: Směrem k mírně lepšímu byl revidován vývoj americké ekonomiky. Její HDP nakonec klesl mezičtvrtletním anualizovaným tempem o 0,6 procenta, zatímco předchozí odhad ukazoval na pokles o 0,9 procenta. Za revizí stojí lepší vývoj soukromé spotřeby, která byla mezičtvrtletně vyšší o 1,5 % [revize z 1,0 %].

Informaci o poklesu amerického hrubého domácího produktu [HDP] zveřejnilo včera [28.7.] americké ministerstvo obchodu.

„Za poklesem reálného HDP stojí pokles soukromých investic do zásob, fixních investic do bydlení, výdajů federální vlády, státní správy a místních samospráv,“ uvedl americký úřad.

Vývoj amerického hrubého domácího produktu od roku 2019

[Zdroj: U.S. Bureau od Economic Analysis]

Pokles podle něj částečně kompenzoval růst vývozu a 1% růst spotřeby domácností. Růst HDP v záporných číslech i tak překvapil. Analytici očekávali, že americká ekonomika naopak ve II. čtvrtletí vzroste, a to zhruba o půl procenta.

„Ekonomika USA ve druhém čtvrtletí navzdory očekáváním trhů poklesla. […] Jedná se již o druhý pokles americké ekonomiky v řadě, čímž ekonomika USA vstoupila do technické recese,“ potvrzuje analytik Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Recese ekonomiky USA překvapila

Americká ekonomika v recesi nepřekvapila jen analytiky, do nového světla postavila i tvrzení guvernéra FED Jeroma Powella. Ten ještě ve středu [27.7.] hovořil o tom, že ekonomika USA v recesi není a ani do ní nemíří. Odvolával se na solidní spotřebu domácností a rychlý růst nových pracovních míst.

FED hlásí neutrální úroky v pásmu 2,25 až 2,50 %

„Za recesi se data nepovažují, protože k té je v USA potřeba zhoršení dalších dat, především trhu práce, a k tomu zatím nedošlo,” říká analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Situaci vyloženě negativně nehodnotí ani Jaromír Gec. Podle něj pohled do struktury vývoje amerického HDP zbrzdí jakýkoli přehnaný pesimismus.

„Váhově nejvýznamnější spotřeba domácností totiž vzrostla o stále silné 1 % q/q [anual.], přestože její dynamika oproti začátku roku zpomalila a mírně zaostala za očekáváním [1,2 %],“ upozorňuje.

Podle něj se na poklesu celkové ekonomické aktivity v USA výrazně podílely volatilní zásoby, jejichž příspěvek činil -2 procentního bodu. Bez jejich vlivu by americká ekonomika naopak mezičtvrtletně vzrostla o 1,1 procenta.

Analytik KB upřesnil, že negativní překvapení se spíše spojilo s včerejším [28.7.] výrazným poklesem tržních sazeb. Ty spadly o 11 až 17 bazických bodů.

„Trhy si tak aktuální data [o HDP USA] vyložily jako výraznější varování před dalším prohloubením recese, které by patrně FED vedlo k přehodnocení tempa utahování měnové politiky v nadcházejících měsících směrem k méně razantnímu zvyšování základních úrokových sazeb,“ doplnil.

Joe Biden: USA jdou po správné cestě

Aktuální vývoj ekonomiky USA okomentoval i americký prezident Joe Biden. Ten řekl, že i přes pokles, jde Amerika „po správné cestě“. Argumentoval – stejně jako FED – dobrou kondicí trhu práce. Na něm jen v prvním letošním pololetí vznikly bezmála tři miliony nových pracovních míst [přesně 2,7 mil. míst]. Míra nezaměstnanosti je tak na dvouletém minimu 3,6 procenta.

„Nepřekvapuje, že ekonomika zpomaluje, když FED zvedá úrokové sazby, aby snížil inflaci,“ dodal Biden.

FED zvedá úroky. ECB zkoumá, jak nepotopit předlužené země

Kladně zhodnotil i spotřebu domácnosti. Ta ve druhém čtvrtletí stoupla o jedno procento. Byť oproti prvnímu kvartálu zpomalila z 1,6 procenta a je nejslabší za poslední dva roky.

Spotřeba domácností je přitom pro americkou ekonomiku klíčový ukazatel. Podle ekonomů tvoří přes dvě třetiny ekonomické aktivity. Na což USA ale doplácejí dlouhodobě zápornou obchodní bilancí.

Obchodní deficit vzniká, když země dováží více zboží a služeb, než kolik jich exportuje. V případě USA je to chronický stav, protože země trvale spotřebovává více, než sama vyprodukuje. Výjimka je agrární obchod, v němž jsou USA jedním z největších exportérů zemědělských komodit na světě. Vysoký schodek zahraničního obchodu mají USA s Čínou. Klíčová pro USA je pak obchodní výměna se sousední Kanadou a Mexikem, která věrně kopíruje ekonomickou situaci USA.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here