Do portfolia jsem tentokrát vybral akcie firmy Amazon

419
Tomas_Vranka
Analytik XTB Tomáš Vranka tento měsíc přidal do svého portfolia akcie Amazonu. Níže v textu vysvětluje proč. / Foto: XTB Slovakia

Do investičního portfolia jsem tento měsíc zařadil akcie společnosti Amazon. Ty se staly po splitu dostupnými a jejich ocenění je pro naše potřeby momentálně velmi zajímavé,“ říká analytik brokerské společnosti XTB Tomáš Vranka.

Ten staví reálné portfolio, na němž investorům ukazuje, jak fungují finanční trhy. S novinkami seznamuje registrované zájemce každé druhé pondělí v měsíci na své stránce. Veřejný záznam je se zpožděním ke zhlédnutí i na YouTube.

„Poslední měsíc byl na trzích pro akcie konečně relativně pozitivním. Přesto se mnoho firem, zejména růstových, pohybuje na stále zajímavých úrovních, a právě této situace jsme využili k přidání nové akcie do portfolia,“ vysvětluje v aktuálním videu Tomáš Vranka.

Proč vybral Tomáš Vranka právě Amazon

Hlavní důvod, proč Tomáš Vranka zvolil akcie společnosti Amazon, je skutečnost, že se staly po splitu dostupnými při velmi zajímavém ocenění. A vysvětluje i proč.

„Amazon většina z nás zná jako online prodejce všeho možného. To je v principu pravda. Tržby z retailu tvoří přes 80 procent z celkových tržeb firmy. Podíváme-li se ale na zisky tak uvidíme, že retail je ze všech segmentů asi nejméně podstatný segment. To proto, že v jeho případě jsou stále velmi nízké marže,“ říká s tím, že retail je tvrdý byznys, na který nyní nejspíš dolehne i zpomalování ekonomiky.

Amazon podle něj ale má více želízek v ohni. Než retail jsou podle jeho slov mnohem zajímavější další aktivity firmy. Amazon je světovou jedničkou v poskytování cloudových řešení a na trhu si drží zhruba 33% podíl. Na druhém místě se nachází Azure od Microsoftu s 21% podílem, na třetím pak Google Cloud s 10 procenty.

„Cloud je tedy na první pohled sice nenápadný, ale tvoří až tři čtvrtiny provozního zisku Amazonu,“ upřesňuje analytik XTB.

Podle něj Amazon slušně vydělává i na reklamách. Reklamy na Amazonu fungují tak, že chce-li prodejce při vyhledávání svůj výrobek umístit výše, musí prostě více zaplatit, aby ve vyhledávání přeskočil ostatní.

„Kromě toho Amazon investuje desítky miliard USD do dalších technologií – autonomních vozů, fintechu, zdravotnictví a podobně. Společnost se tak tedy pomalu mění z online prodejce na technologického giganta v mnoha oblastech,“ shrnuje Vranka s tím, že cloudové služby a reklamu považuje u Amazonu za důležitější než samotný prodej.

Akcie Applu, Alphabeta a Boeingu

Tomáš Vranka upozorňuje, že aktuální výsledková sezóna se významně dotkla i jeho portfolia. Jako důležité uvádí oznámení dvou technologických gigantů Apple a Alphabet [Google, pozn. red.] o jistém zpomalení náboru nových zaměstnanců a v některých případech i propouštění.

„Kromě toho bylo zajímavou informací také to, že americká letecká společnost Delta si objednala 100 kusů Boeingů 737 MAX s opcí na dalších 30. Jedná se o první velkou objednávku u Boeingu za více než deset let od Delty,“ upozorňuje analytik XTB.

Také ale dodává, že zejména globálním americkým firmám v posledních měsících škodí silný dolar, který snižuje jejich tržby či zisky. Což dvojnásob platí pro technologické společnosti. Právě ty totiž mají většinu svých tržeb ze zahraničí.

Ve svém videu se okrajově věnuje dopadům na finančním trhu po dalším zvýšení úrokových sazeb ze strany amerického FED a Evropské centrální banky. A nezapomíná ani na politiku. Konkrétně na ostrý politický boj o křeslo nového premiéra ve Velké Británii a volby v Itálii.

–DNA–

Tomáš Vranka se finančním trhům věnuje od dob studia na střední škole. Specializuje se hlavně na dlouhodobé investování prostřednictvím hodnotových akcií. Ty doplňuje méně známými a menšími tituly s dobrým růstovým potenciálem. Akcie vybírá na základě fundamentální analýzy. Za základ úspěchu považuje pravidelnost a dlouhodobost, bez větších zásahů do akciového portfolia. Jeho investičním vzorem je, jak jinak, Warren Buffett. V XTB Slovensko působí od roku 2014.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here