Zelení v Německu jsou ve při kvůli jaderným elektrárnám

4656
v_Nemecku
Foto: Redakce FinTag.cz

Mnozí ze starší generace německých zelených, kteří kdysi protestovali pod heslem „Atomkraft? Nein, danke!“, znovu volají do boje. Někteří z nich však paradoxně za prodloužení chodu dosud v Německu sloužících tří jaderných elektráren.

Německá vláda se vážně obává, že Rusko na podzim a v zimě zavře kohouty s plynem do Evropy. Proto zvažuje ponechat v chodu své zbývající tři jaderné elektrárny. Ty měly původně sloužit do konce letošního roku. Po jejich odstavení by se naplnil deset let starý plán bývalé kancléřky Angely Merkelové na odklon Německa od jaderné energie. Merkelová tímto rozhodnutím reagovala na katastrofu v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

„Obavy z ruského ´energetického´ vydírání a hrozby nedostatku energie v nadcházející zimě přiměly opozici k úvahám o odložení rozhodnutí jaderné elektrárny zavřít – včetně strany Zelených,“ všímá si situace u našich západních sousedů v článku Germany’s nuclear opposition wavers as energy crunch fears rise bruselský list Politico.

Podle něj němečtí politici ze strany Zelených nyní naznačují, že odsouhlasí prodloužení činnosti jaderných elektráren o několik měsíců. Chtějí mít dostatek energie do příštího jara.

„Pokud by opravdu došlo na nejhorší, nemohly by pracovat nemocnice. Musíme jednat o prodloužení,“ uvedla viceprezidentka Bundestagu Katrin Göring-Eckardt ze strany Zelených.

Zelení ale nejsou jednotní. Zatímco například stranické buňky z jižního Německa plán na prodloužení činnosti jaderných elektráren podporují, jiné jsou proti. Podobnému dilematu strana čelila již v roce 1999, kdy se dostala do vlády. Jako tvrdě pacifistická strana ale musela zkousnout schválení účasti Německa v NATO a válce v bývalé Jugoslávii. Ze strany tehdy odešlo mnoho významných členů. Zajímavý je i posun politiky německých Zelených. Ti jsou nyní třeba v čele požadavků na zásilky zbraní pro Ukrajinu.

Bavorsko volá po prodloužení činnosti elektráren

Hlavním argumentem Zelených, kteří jsou proti odkladu uzavření elektráren, je, že Německo bude čelit nedostatku plynu, nikoliv však energie. Argumentují, že jaderné elektrárny nenahradí chybějící zemní plyn, který potřebují domácnosti a průmysl.

Avšak ani to není úplně pravda. Na výrobě energie se plyn v Německu podílí 15 procenty. To není zrovna málo. I proto německá vláda již nyní reaktivovala plán na těžbu uhlí. Snaží se tím předejít nedostatku elektrické energie. Ale ani to nemusí stačit. Ministerstvo hospodářství proto spustilo počátkem srpna stresový test rozvodné sítě. Výsledek, který se očekává v několika týdnech, pak určí postoj Německa k jaderné energetice.

Německo připouští vyšší spotřebu uhlí i zachování jádra

Obavy z toho, že se nedostatek plynu projeví v nedostatku energie, vyjadřují hlavně jižní spolkové země. Nejhlasitěji se ozývá Bavorsko. Je to právě jeho konzervativní vláda, která dlouho bojuje proti větrným turbínám. I proti vysokonapěťovému vedení, které by do této spolkové země přivádělo zelenou energii z větrných elektráren ze severní oblasti Německa. Bavorsko má rovněž malé kapacity tepelných elektráren.

„Pokud stresový test ukáže, že je Mnichov ohrožený nedostatkem dodávek energie, nemusí být zastavení provozu jaderné elektrárny Isar II tabu. Jako představitelka města musím říct, že bezpečné zajištění dodávky energie pro Mnichov je moje nejvyšší priorita,“ uvedla za Zelené zástupkyně starosty Katrin Habenschadenová.

Upozornila, že jaderná energetika se sice podílí na celkovém energetickém mixu Německa méně než šesti procenty, v Bavorsku je to ale dvakrát více. Jaderná elektrárna Isar II poblíž Mnichova vyrábí asi dvanáct procent celkové produkce elektřiny spolkové země. Regionální zásobníky zemního plynu má země naplněny jen podprůměrně. A to stačí k tomu, aby se změnil postoj mnichovské radnice, kde jsou Zelení nejsilnější stranou.

Od Zelených zní více hlasů, každý jinou řečí

Zelení v Německu nyní vysílají rozdílné signály. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková prohlásila, že se v době nouze musí zvažovat všechny možnosti. Jaderná energetika odpovědí na současnou krizi podle ní ale není. Ministr hospodářství Robert Habeck odmítl vyloučit možnost prodloužení provozu elektráren. Přesto podle něj jaderná energetika Německo „nezachrání“.

60 % Němců nechce plyn z Ruska. Nejde to, píše jim ministr

Naopak zelená poslankyně Britta Hasselmannová tvrdí, že ukončení jaderných elektráren „nepřichází v úvahu“. Ministryně životního prostředí Steffi Lemková, která je odpovědná za jadernou bezpečnost, rovněž tvrdí, že Německo jadernou energii v tuto chvíli potřebuje.

Vůbec největší odpor přichází od Zelených z Dolního Saska, kde už desetiletí probíhají nejhlučnější protesty proti jaderné energetice. Volby spolková země očekává již na podzim.

„Jaderná energetika není jednoduchým řešením. Je to vysoce nebezpečné a zavádějící řešení, dokonce i pro blízkou budoucnost,“ uvedla Julie Willie Hamburgová, kandidátka za Zelené na funkci premiérky Dolního Saska.

Avšak ani jejich členská základna nezastává jednotný názor. Problém s jádrem přitom neřeší jen Zelení. Podobná debata rozděluje i Sociálně demokratickou stranu a Svobodné demokraty, další členy vládní koalice. Do věci promlouvá i veřejné mínění. Nedávný průzkum ukázal, že 61 procent Němců souhlasí s pokračováním činnosti jaderných elektráren, 57 procent Zelených je proti.

Elektrárny v Německu by pracovaly měsíce, nikoli roky

List Politico uvádí, že i Zelení z Dolního Saska zřejmě na mimořádném sjezdu strany požádají o podporu jaderné energetiky. Na druhé straně Zelení z Berlína již nyní přesvědčují členy a veřejnost, aby partajní linie proti jádru pokračovala. Tenzi ve straně potvrzuje interní e-mail místním pobočkám ze stranické centrály, který zveřejnil list Die Welt. Zelení v něm nabádají, aby se o jaderné energetice jednalo „v klidu“.

Jakmile budou známy výsledky [stresové zkoušky rozvodné sítě, pozn. red.], budeme diskutovat o dalším postupu, ale jako už dříve, na základě faktů. Odmítáme prodloužení doby činnosti jaderných elektráren za předpokladu, že budou k dispozici jiné zdroje energie,“ stojí v e-mailu.

Itálie jako druhý největší dovozce energií zvažuje návrat k jádru

Korespondence tak naznačuje, co by mohlo být kompromisem. Zatímco konzervativci požádali vládu, aby obstarala nové jaderné palivo, liberálové navrhují odsunout odstávku jaderných elektráren do roku 2024. Připouští prodloužení dodávek „jaderného paliva“, kterým ale nemíní nové uranové tyče.

Někteří odborníci uvedli, že by to nezajistilo vyšší produkci elektřiny, jen by to prodloužilo na dlouhou dobu činnost tepelných elektráren. Ačkoliv například mnichovští Zelení citují bezpečnostní inspektory, kteří tvrdí, že elektrárna Isar II by takto mohla vyrobit do srpna dodatečných pět terawatthodin energie.

Nové palivové tyče by zajistily energii na několik dalších let. Což by odložilo ukončení činnosti jaderných elektráren, čemuž se Zelení chtějí vyhnout. Nehledě na zvýšení objemu jaderného odpadu. Podle listu Politico to tedy neznamená „ano prosím“ nukleární energii. I tak je to ale značný posun od původního hesla „Nein, danke“.

Michal Achremenko

5 KOMENTÁŘE

  1. Tak to ne, soudruzi Němci! jednou jste vytyčili linii, vsadili vše na jednu kartu a jak je vaším zvykem, vyhlásili, že to zvládnete! Tak nefňukejte a umřete jako chlapi! Hrdě umrzněte s myšlenkou na to, jak jste to nandali globálnímu oteplení! Afrika na vaší počest zapálí pár tisíc vater z pneumatik, což vaše úsilí sice naprosto vymaže, ale to je jenom realita. Důležitější je ideologická vize. Budiž vám země lehká. Jo – a vezměte si ještě jeden svetr a najděte si druhou práci. Ať se máte jako my!

  2. Je zajímavé, že za zelené byly zmiňovány pouze ženy. Vyvolává to ve mne dojem, že nedostatek technického a racionálního myšlení se projevuje vstupem do strany zelených, minimálně v Německu.

  3. Běžný výsledek nově nastalé situace. Je společenským zákonem, že každá politika stojí na ekonomice. Je-li třeba změn, lze to jedině způsobem, že čím hůře je, tím lepší situace pro změny nastává. Zkráceně, čím hůře, tím lépe. Proto nemám na celou krizi v energetice a hlavně kolem Ukrajiny vyhraněný názor. Hladký průběh politického Green dealu by znás nakonec udělal skutečné žebráky. Ne takovou banalitku, jaká se dnes dnes děje v energetice. To je jen taková průtrž mračen, která lidem ukázuje, co by v důsledku zeleného ráje na zemi nastalo už jako setrvalý stav. Totiž až bychom přišli o zdroje levné energie.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here