Vláda si protiřečí ve věci stavebního spoření

2113
stavebniho_sporeni
Foto: Pixabay.com

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] odmítl návrh ukončit státní podporu u stavebního spoření. Naopak ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] zvažuje, že kvůli úsporám zruší státní příspěvek u tohoto produktu.

Podle Mariana Jurečky by měl stát naopak učinit takové kroky, aby stavební spoření, ale i penzijní spoření více zatraktivnil.

„Je třeba se při vysoké inflaci začít bavit o tom, jak tyto produkty modernizovat. Tak, aby tyto peníze bylo možné efektivněji investovat, třeba do strategických investičních záměrů státu, aby výnosnost byla vyšší,” uvedl.

Před dnešním [17.8.] jednáním vlády Jurečka zdůraznil, že stavební spoření je důležitý nástroj pro domácnosti, proto lidovci trvají na zachování státní podpory u tohoto spoření.

Svými slovy tak reagoval na prohlášení svého vládního kolegy ministra financí Zbyňka Stanjury. Ten minulý týden v České televizi [ČT] řekl, že v rámci diskusí se o snížení či zrušení státního příspěvku na stavební spoření uvažuje.

„Je to věc, kterou budeme zvažovat,” uvedl Stanjura.

Ze státního rozpočtu na podporu stát ročně posílá kolem čtyř miliard korun. Za rok 2021 to bylo 4,2 miliardy korun. Státní podpora na stavebním spoření činí ročně maximálně 2 000 korun. Stavební spořitelny vedou zhruba 3,3 milionu smluv o stavebním spoření.

Premiér Fiala změny u stavebního spoření připouští

Debaty o případném zvýšení nebo naopak úplném zrušení finanční podpory ze strany státu se u stavebního spoření vedou dlouhodobě. Analytici se shodují, že v momentě, kdy stát podporu zruší, stavební spoření jako produkt zanikne. S nízkým úročením se totiž stane docela nekonkurenceschopným vůči ostatním spořicím produktům.

Avšak ani současná vláda nemá ve věci zcela jasno. Dokládají to rozporuplné výroky jejích dvou ministrů, ale i slova premiéra Petra Fialy [ODS]. Ten se dnes [17.8.] postavil za ministra práce a sociálních věcí. Změny v nastavení produktu však nevyloučil. Podle něj je jejich hledání v podpoře státu v době inflace nejlepší cesta, jak pomoc nejpotřebnějším.

„Žádný závěr ani konkrétní návrh není na stole,“ vyjasnil o jakých „změnách“ ve věci stavebního spoření mluví.

Plány na nějaké „změny“ potvrdila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta uvedla, že debata o změně příspěvku je namístě. Podle ní jsou koaliční strany ale na jejím samém počátku.

Klíčová je důchodová reforma

Ekonomové debatu na téma státní podpora u spořicích produktů vítají. Dlouhodobě ale apelují na české vlády, aby pohnuly hlavně s penzijním spořením. I u něj stát vydává státní příspěvek, o ten lidé při dlouhodobém spořením ale přicházejí kvůli inflaci a nesprávně zvolené investiční strategii. Penzijním fondům, z nichž většinu vlastní banky, to je mnohdy jedno. Nejsou totiž finančně motivovány k tomu, aby penzijní spoření lidem vysvětlovaly.

Problém spočívá i v tom, že stát zrušil II. pilíř důchodové reformy, který lidem umožňoval alespoň část peněz odvádět ze svého sociálního pojištění do spoření. Vzhledem k výši starobních penzí, počtu penzistů a stárnutí populace, je přitom jasné, že bez aktivní účasti samotných lidí, se důstojné penze většina nedočká. I proto jsou slova ministra práce a sociálních věcí Jurečky v této věci „mírným povzbuzením“.

Ministr v nedávném podcastu FinTag.cz navíc uvedl konkrétní kroky vlády při přípravě v Česku roky zmiňované, ale stále odkládané důchodové reformy.

Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně, říká Jurečka

„Snažíme se, abychom upravili ty transfery. Upravili míru zásluhovosti. Dneska je to jen o výši výdělků. My ale chceme zohlednit zásluhovost i za výchovu dětí. Aby byla podpořena mezigenerační solidarita. Také podporujeme individuální zjištění pro budoucí důchody. To u lidí, kteří z různých důvodů nemohou nebo se rozhodnou, že nechtějí vychovávat budoucí generaci. A to tak, aby tu byla jasná podpora, ale i zodpovědnost. Totiž, že i oni se musejí nějakým individuálním způsobem, spořením, zajistit pro budoucí důchod,“ uvedl.

Podle zástupců penzijních společností by měl stát k privátnímu spoření na penzi přistoupit zejména tak, aby pro ně vytvořil jasné a atraktivní podmínky, pravidla hry. Přičemž není nutné ani to, aby jim vyloženě nějaké peníze dával, ale spíše, aby jim peníze nebral. A oni si je tak sami a aktivně spořili na stáří.

–ČTK/DNA–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here