Šéfem společnosti ČD – Telematika je Jan Hobza 

628
Jan_Hobza
Foto: ČD - Telematika

Novým předsedou představenstva společnosti ČD – Telematika se stal k 1.8. Jan Hobza. Ten působil v posledních letech na různých pozicích ve společnosti IBM. Ve funkci vystřídal Michala Krapince, který nyní vede České dráhy [ČD].

Po zvolení valnou hromadou Jan Hobza doplnil tříčlenné představenstvo ČD – Telematiky. V něm nadále pokračují David Wolski a Tomáš Businský.

„ČD – Telematiku dobře znám ze svého dřívějšího působení a těším se, že se budu moci podílet na jejím dalším rozvoji a strategickém směřování,“ uvedl nový předseda představenstva ČD – Telematiky Hobza.

V posledních jedenácti letech pracoval na různých manažerských pozicích ve společnosti IBM, nejdéle jako manažer softwarové divize pro centrální Evropu. Naposledy vedl sekci pro veřejný sektor v české pobočce IBM. V minulosti zastával roli obchodního ředitele společnosti Asseco Czech Republic. Pracovní kariéru začínal na někdejším Ministerstvu informatiky ČR. Absolvoval Českou zemědělskou univerzitu, obor systémové inženýrství.

Co chce Jan Hobza

ČD – Telematika zajišťuje služby v oblasti drážních technologií pro zabezpečení a komunikace. Dodává velkoobchodní telekomunikační služby a služby v oblasti správy, údržby a výstavby optických infrastruktur. V Česku provozuje vlastní optickou síť, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Portfolio činností doplňuje službami s přidanou hodnotou v oblastech jako je silniční telematika.

„Mým cílem je, aby společnost patřila v rámci Skupiny ČD i nadále k těm nejúspěšnějším. Rozvíjela své dovednosti jak v rámci mateřské skupiny, tak i mimo ni. Klíčový pro další úspěch naší společnosti bude rozvoj kompetencí v oblasti telekomunikačních služeb a kybernetické bezpečnosti a poskytování služeb datových center. Budeme se soustředit na to, abychom naše služby poskytovali v nejvyšší kvalitě za nejvýhodnější ceny jak do skupiny, tak státním a komerčním zákazníkům,“ popisuje své plány Hobza.

Společnost v roce 2021 vykázala obrat 2,033 miliardy korun. O rok dříve to bylo 1,676 miliardy korun. Na zisku se významně podílely zakázky na zabezpečovací vlakový systém ETCS. Zisk EBITDA se dostal na 205 milionů korun, to je meziročně cca o dva miliony více.

Michal Krapinec jmenování Hobzy přivítal

Předseda představenstva Českých drah, jediného akcionáře společnosti ČD – Telematika, Michal Krapinec k nástupu Jana Hobzy uvedl, že se těší na spolupráci s ním. Ta podle něj spočívá v posilování pozice ČD – Telematiky nejen při poskytování datových služeb, ale i dalších činnostech souvisejících zejména se zvyšováním bezpečnosti.

„Například implementace ETCS či zvyšování zákaznické spokojenosti s poskytováním služeb našich vozů, ať už se jedná o vybavení technologií Wi-Fi či repeateru,“ uvedl.

Novým šéfem Českých drah je hráč pokeru Michal Krapinec

Vyjádřil i radost nad tím, že vedení ČD – Telematiky je opět kompletní. Krapinec na šéfa ČD přešel právě z pozice předsedy představenstva ČD – Telematika. Ve společnosti začínal v roce 2012, konkrétně v divizi ČD Cargo. Poté povýšil na šéfa ČD – Telematiky a nyní vede celou skupinu Českých drah.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here