Zájem o úvěry, leasing i factoring od nebank roste

744
uvery
Foto: Pixabay.com

Poptávka domácností a podnikatelských subjektů po financování od nebankovních finančních institucí v letošním prvním pololetí vzrostla o bezmála 20 procent. Vyšší zájem je o úvěry, leasing a prudce stoupá zájem o factoring.

Vyplývá to z aktuální zprávy České leasingové a finanční asociace [ČLFA]. Podle ní její členské společnosti zvýšily k 30. červnu meziročně objem financování podnikatelů a domácností o 19,7 procenta na 101,09 miliardy korun.

  • Podnikatelé: 87,35 mld. Kč [+20 % meziročně]
  • Domácnosti: 13,74 mld. Kč [+17,9 % meziročně]
Celkově společnosti spravují již 973 tisíc aktivních leasingových a úvěrových smluv. Pohledávky ze všech těchto smluv činily ke konci prvního pololetí 256,56 miliardy korun. Za prvních šest měsíců letošního roku se zvýšily o 8,32 miliardy korun [+3,4 %].

„Růst objemu nebankovního financování přisuzujeme spíše celkovému růstu poptávky po finančních produktech ze strany podnikatelských subjektů v období po pandemii covidu. Svou roli může hrát i očekávání podniků – v době rostoucí inflace mohly některé podniky urychlit své investiční plány před očekávaným dalším růstem cen,“ uvedla pro FinTag.cz předsedkyně představenstva ČLFA Jana Hanušová.

Podle ní podnikatelé využívají hlavně leasing a úvěry. Ty si nejčastěji sjednávají na pořízení nových i ojetých osobních a užitkových automobilů. Dále na stroje a zařízení, nákladní automobily, autobusy a motocykly. Hanušová zároveň zmiňuje, že zhoršená dostupnost nových a ojetých osobních automobilů se projevila v objemu jejich financování. Ten meziročně klesl o 1,1 procenta [21,55 mld. Kč]. Celkově však objem financování všech dopravních prostředků, kde jsou i užitkové vozy, vzrostl o 5,9 procenta [36,4 mld. Kč].

„Ve srovnání s prvním pololetím 2021 rostl i objem financování u větších investičních akcí, jako je nákup železničních vozidel, lodí a letadel, rostl objem financování v oblasti IT a kancelářské techniky. Zajímavé byly v prvním pololetí objemy provozního financování formou factoringu. Na ten připadlo téměř 35 miliard korun,“ řekla pro FinTag.cz Hanušová.

V případě factoringu významně posílila oblast bezregresního factoringu, a to z 49,1 procenta v 1. pololetí 2021 na 58,2 procenta k 30. červnu 2022. V rámci tohoto produktu přechází riziko v případě nezaplacení postoupené pohledávky na factoringovou společnost. Zajímavých je i 22 nových leasingových smluv na pořízení nemovitosti, kde celková financovaná částka v prvním pololetí dosáhla 1,77 miliardy korun.

Srovnání podmínek s bankovními úvěry

Podle ČLFA jsou v obecné rovině podmínky úvěrů u nebankovních institucí víceméně podobné. Odvíjí se od sazeb stanovených Českou národní bankou [ČNB]. Přičemž platí, že podnikům i domácnostem nabídnou levnější financování spíše banky. To však jen výměnou za nižší riziko, tedy lepší bonitu klienta.

Jana Hanušová ale připomíná výhody nebankovního financování: „V případě nebankovních finančních institucí je přidanou hodnotou nabídka financování přímo v místě prodeje. Takzvaný one-stop shop financing, kdy například při koupi automobilu může klient získat různé varianty financování přímo v autosalonu a společně s pojištěním. Což je ve srovnání s tradičními bankovními úvěry nesporná výhoda.“

Obdobná situace podle ní platí v případě financování domácností. Růst poptávky o úvěry a leasing od nebankovních institucí podle jejích slov rozhodně nejde na vrub poklesem dostupnosti běžného bankovního financování. I tady ale platí, že banky jsou výměnou za lepší bonitu klienta s to nabídnou výhodnější podmínky úvěru. Stejně jako podnikatelé a domácnosti volí financování nebankovních institucí na pořízení dopravních prostředků. Jedna novinka tu podle Jany Hanušové ale přeci jen je.

„Za zvýšením objemu financování nesporně stojí i zájem o zelené technologie, jako jsou tepelná čerpadla, solární panely, infrastruktura pro elektromobilitu a další,“ vysvětluje.

30,6% růst objemu factoringových služeb

Nárůst zájmu o financování provozu prostřednictvím factoringu [postoupení pohledávek, pozn. red.] potvrzují factoringové společnosti. Objem prostředků poskytnutých klientům k letošnímu 30. červnu meziročně vzrostl o 30,6 procenta [34,57 mld. Kč].

„Růst zájmu o tuto službu není doménou posledních měsíců, zájem o factoring roste dlouhodobě. Jednou z výhod factoringových transakcí je i rámcový charakter spolupráce mezi podnikatelem a faktoringovou společností. To znamená, že nemusí uzavírat smlouvu o financování ke každé jednotlivé pohledávce tak, jak je to při získávání běžných podnikatelských úvěrů,“ vysvětlil pro FinTag.cz generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Leasing na počítače a mobily šetří cash-flow firmám i OSVČ

Zdůrazňuje, že factoring zlepšuje cash flow podnikatelů. Peníze zejména z vystavených faktur jeho prostřednictvím získají velmi rychle ještě před datem splatnosti. Zájem o factoring podle něj poroste. A to s ohledem na „vyšší nároky na provozní financování ze strany podnikatelů způsobené vývojem makroekonomické situace v Česku a EU“.

Co se týče ceny a srovnání s factoringem od bank uvádí, že ČLFA nesleduje ceny faktoringových služeb. Podle jeho slov je v obecné rovině cenová hladina u bank a nebankovních faktoringových společností srovnatelná.

„V případě regresního factoringu začíná odměna pro faktoringovou společnosti i na 0,1 % z objemu financované pohledávky, v případě bezregresního factoringu pak může být navýšena o pojištění pohledávky,“ tvrdí s dovětkem, že obecně jde o poměrně levný nástroj financování s ohledem na to, jaký přínos může mít pro cash flow podnikatelů.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here