Němci skrz EU okradli Poláky, řekl polský ministr

390
polsky
Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro / Foto: Solidární Polsko

Maďarsko a Polsko doplácejí na svou politiku vůči EU. Politické spory ovlivňují už i kurz polského zlotého a maďarského forintu. Proti politice EU se nyní navíc ostře vyslovil polský ministr spravedlnosti. Podle něj podléhá německému blouznění.

Zatímco koruna včera [22.8.] zůstala i díky dlouhodobým intervencím České národní banky na úrovni 24,65 CZK/EUR, maďarský forint byl doslova jako na houpačce.

„Na ten doléhá prohlubující se deficit běžného účtu, energetická krize i komplikované vztahy země s EU,“ vysvětluje analytička Komerční banky [KB] Jana Steckerová.

Komplikovanými vztahy Maďarska s EU myslí zejména aktuální spory země o finance z evropského fondu obnovy. Před několika dny ve sporu překvapila ostrým prohlášením maďarská prezidentka Katalin Nováková.

„Předpokladem naší spolupráce a našeho chápání je, aby nás nevydírali ani penězi, které si zasloužíme, ani ideologiemi, které Maďaři odmítli. Maďarsko je oddané EU, ale nenechá se vydírat,“ řekla na adresu EU.

„Prostředky z fondu obnovy v nejbližším období Maďarsku zřejmě vyplaceny nebudou. Vzhledem k těmto okolnostem očekáváme další oslabování tamní měny, a to až směrem k 430 HUF/EUR v závěru letošního roku,“ doplňuje Steckerová.

Mluvme o míru, nemluvme o vítězství, vyzval Orbán

Ztrátám podle ní nezabrání ani razantní zvyšování úrokových sazeb maďarskou centrální bankou. Základní úrokové sazby v Maďarsku odhaduje na konci roku ve výši 14,5 procenta. Inflace v Maďarsku v červenci vystoupala na 13,7 procenta.

Spory s EU se vyostřují i v Polsku

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro [Solidární Polsko] včera [22.8.] obvinil šéfku Evropské komise [EK] Ursulu von der Leyenovou, že “podvedla” polského premiéra Mateusze Morawieckého. Ten tvrdil, že je to Německo, které je odpovědné za to, že EK zablokovala Polsku přístup k miliardám eur z unijního fondu určeného pro obnovu ekonomiky po pandemii.

„Polsko bylo okradeno a hlavní roli v tomto drancování hraje německá politika, němečtí politici, s Němkou von der Leyenovou v čele, to je fakt,” prohlásil ministr.

„Von der Leyenová byla a je významná německá politička, jasně podvedla polského premiéra, podvedla prezidenta Andrzeje Dudu, vystavila ho ponižování, cestám do Bruselu, vyzdvihovala novelu zákona o nejvyšším soudu, návrh byl přijat a dnes slyšíme, že to nestačí a jsou kladeny nové požadavky,“ upřesnil Ziobro.

Ministři financí EU schválili český Národní plán obnovy

Ve výrocích šel ještě dál. Zmínil i českou eurokomisařku pro hodnoty a transparentnost Věru Jourovou. Ta podle něj měla být proti přijetí polského národního plánu obnovy a uvolnění finančních prostředků.

„Německý list Der Spiegel se snaží prezentovat verzi událostí, jako by to nebyla paní von der Leyenová, která podváděla polskou vládu a polského premiéra, ale ve skutečnosti za tím vším stála – s prominutím – ‘zlá Češka’ Jourová,” uvedl Ziobro.

„Inu to jsou pohádky pro hodné děti, je to jen další pokračování německého blouznění,” dodal podle agentury PAP polský ministr.

Upřesnil, že jeho strana, Solidární Polsko, premiéra Morawieckého varovala před tímto vývojem, a vybízela šéfa vlády, aby přišel s řešením situace.

Spory Polska a EU jsou dlouhodobé

Evropská komise na počátku června sice schválila polský plán obnovy, uvolnění peněz ale podmínila splněním “milníků”, které potvrzují nezávislost polského soudnictví. Podmínky EK stanovila po sporu s Varšavou o reformách soudnictví, které EK považovala za škodlivé pro právní stát.

Východiskem se měl stát prezidentský návrh novely zákona o nejvyšším soudu, který ruší disciplinární komoru nejvyššího soudu, jež se jevila hlavním jablkem sváru. Novelu Polsko přijalo v polovině července. Koncem měsíce von der Leyenová upozornila, že Polsko musí splnit i další sliby. Podle ní novelu země přijala v podobě, jež nezaručuje soudcům jejich práva. Polsko se navíc podle ní musí v této věci podřídit rozhodnutím Soudního dvora EU.

Polsko s Maďarskem se soudí s EK o výklad právního státu

Ministr spravedlnosti uvedl, že jeho menší koaliční strana Solidární Polsko před takovým scénářem varovala už v prosinci 2020. O půl roku později znovu varovala před “ústupky cynickým, odhodlaným, většinou německým politikům”. Ti podle Ziobra hrají vedoucí roli v EU. Ústupky podle ministra povedou jen k ještě většímu nátlaku na Polsko. To znamená k vydírání, dalším podvodům a v konečném důsledku k okradení Poláků, tvrdí Ziobra.

Do sporů promlouvá i polský vnitřní politický boj

Právě Ziobro stojí za změnami v polské justici. A právě ty vedly k vypuknutí dlouhodobého sporu mezi Varšavou a Bruselem. Také se staví proti ústupkům Bruselu. Na domácí scéně ho veřejnost vnímá jako soupeře a kritika premiéra Morawieckého uvnitř vládní koalice.

Polsko se brání zkrácení evropských zemědělských dotací

Polsko podle ministra potřebuje najít východisko z této situace. Ziobrova strana tak vyzývá premiéra Morawieckého, “který svého času důvěřoval bývalé německé kancléřce Angele Merkelové a důvěřoval von der Leyenové i přes naše varování”, aby předložil plán B.

„Jsme připraveni spolupracovat. Uděláme vše, aby Polsko nepodlehlo vydírání. Jsme rovnoprávným členem EU,” zdůraznil ministr Ziobro.

Podle týdeníku Wprost Ziobro obvinil i největší opoziční stranu v čele s bývalým liberálním premiérem a někdejším předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. To z tiché spolupráce s Německem s cílem svrhnout nynější vládu a k moci opět vrátit “kolaboranta” Tuska.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. skopčák zůstane skopčákem okrádají česko pardon on jim do zadnice leze Fiala takoví tam potřebuje nácka Leinová tet dotírají na Poláky P.ORBAN děla pro svůj lid a ne navše přistupovat jak chce Brusel horak

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here