Alternativní investice uvede konference na Sběrateli

603
Alternativni_investice
Foto: Redakce FinTag.cz

Vyplatí se investice do poštovních známek, mincí, veteránů, autogramů či smaragdů? Společně s veletrhem Sběratel na to 10. září odpoví konference Trading Expo & Alternativní investice na výstavišti PVA Expo Praha. 

O investicích do známek na akci promluví znalec a autor knihy Poštovní známky – koníček, nebo investice Radek Novák. Účastníkům přiblíží podrobnosti obchodu roku 2021, kdy britská firma Stanley Gibbons koupila největší filatelistickou raritu – jednocentovou Britskou Guayanu z roku 1856. A zaplatila za ni skoro pakatel. V přepočtu cena činila necelých 196 milionů korun.

„Šlo nejen o skvělý obchod, protože firma zaplatila o pět milionů dolarů méně, než se čekalo, ale i o skvělou reklamu. Sběratelům z celého světa totiž následně umožnila, aby si kousek téhle rarity koupili ve formě NFT. Propojil se tak jeden z nejstarších sběratelských oborů světa s tím úplně nejmladším,“ vysvětluje Radek Novák.

A má pravdu. NFT [Non-Fungible-Token] neboli nezaměnitelný token je docela nový výmysl. Při jeho nákupu investor kupuje částečné nebo plné vlastnictví uměleckého díla. Každý zaměnitelný token má přesně stejnou hodnotu, což ale už neplatí pro nezaměnitelný token. Zkratka NFT pak označuje transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky a umožňuje tak jasné a rychlé určení majitele.

Investice do poštovních známek je diskrétní obor

Položka může být nejčastěji obrázek, video, skladba, herní předmět nebo i tweet. V podstatě se dá „tokenizovat“, tedy vytvořit digitální důkaz o vlastnictví, jakákoli věc, a to i třeba tento článek nebo vlastní obrázek z dětství. Nezaměnitelné tokeny se vztahují vždy jen ke konkrétní unikátní položce a nesou informaci o vlastníkovi. Podobají se tak například zápisu v katastru nemovitostí nebo patentu na jedinečný vynález.

Jsou tu ale i reálné mince

Elizej Macho, který zasvětí účastníky konference do tajů nákupu historických mincí a medailí, je držitelem jiného rekordu. Jeho aukční dům Macho &  Chlapovič prodal v roce 2020 desetidukát Ferdinanda III., vyražený v Kremnici v roce 1642, za 30 milionů korun včetně aukční přirážky. Vyvolávací cena činila 5,3 milionu korun. Obchodní přirážka dělá 20 procent z ceny.

Pětidukát Rudolfa II. se v Praze vydražil za 7,5 milionu

 

„Stále více lidí vyhledává numismatiku jako alternativní a bezpečnou formu investice,“ říká Jan Jelínek z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Společnost funguje od roku 2010 a jejím cílem je profesionalizovat rodinné know-how. Firma vede pobočky v Bratislavě a Praze. Soustředí se na sběratelský trh v Česku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku. Její zástupci se účastní aukcí po celé Evropě, USA a Asii.

Alternativní investice: Auta, autogramy a drahé kameny

Ještě před pár lety je mnozí z nás běžně potkávali na silnicích. Dnes se draží za statisíce. Třeba Škoda 100L, jež jezdila ve Švédsku, se na aukci, která dvakrát ročně provází veletrh Retro Garáž v Lysé nad Labem, prodala za 1,85 milionu korun. A známý „Pařez“, tedy Jawu 50/550 si z Retro Garáže odvezl nový majitel za 107 000 korun. Proč má ale škodovka po dědovi, kterou schováváte v garáži, cenu jen několika tisíc korun? O tom na konferenci promluví zakladatel a vrchní dražitel Retro Garáže Pavel Kočí. Nejsou tu ale jenom auta…

Favorit za 50 tisíc? Staré kolo za půl milionu? Žádný problém

Na konferenci dále vystoupí Martin Pros, předseda Klubu sběratelů autogramů, a náš přední znalec oboru. To v bloku věnovanému investicím do podpisů známých osobností. Vysvětlí, proč je třeba jedním z nejdražších autogramů světa právě podpis Steva Jobse. Informací k předání má ale podstatně více.

Podpisy: Kdo si koupí významnou osobnost, neprohloupí

Do alternativních investic patří i vzácné kameny. I ty mají své kouzlo. Jak koupit investiční smaragd, proč ho mít a jak se nenapálit, na konferenci vysvětlí Juraj Liška, investor, majitel společnosti Greenshine Mystery a autor knížek o Kolumbii. Promluví také o vývoji cen, krvavých válkách o smaragdy, smaragdových špercích a takzvaném „zeleném“ marketingu.

V obchodě s kameny a minerály se ročně protočí miliardy

Výhody nákupu a prodeje na Burze Drahých Kovů, elektronickém tržišti, kde mohou běžní lidé vzájemně obchodovat s investičními kovy a numismatickými sbírkami, přiblíží Zdeněk Zaňka, investor, business developer a majitel portálu BurzaDrahychKovu.cz a CEO vzdělávacího portálu trhy.cz.

Bez nemovitostí by to v Česku nešlo

Přednášky o investicích do sběratelských komodit doplní téma nemovitostí. Jim se na konferenci pověnuje expert na nemovitostní trh ve společnosti Charles Bridge Investment Group Roman Smejkal. Řekne, které nemovitosti jsou nadále zajímavá investiční příležitost. A rozebere i aktuální situaci na hypotečním trhu.

Hypoúroky zřejmě našly svůj strop. Je to 7 % a poplatky

Závěrem dodejme, že konference Trading Expo & Alternativní investice je součástí mezinárodního veletrhu Sběratel [9. – 10. 9. 2022]. Akce je největším setkáním sběratelů v Evropě, kterého se každé září účastní přes 220 vystavovatelů a přes 10 tisíc návštěvníků. Součástí veletrhu je prodej vinylových desek Vinyl Expo & STEREO EXPO 2022 [10.9.]. Vstup na Sběratele, konferenci i Vinyl Expo je po registraci na stránkách Sběratele zdarma.

Adman´s Choice

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here