MMR odmítlo kritiku, že zpackalo stavební zákon

1412
MMR
Ilustrační foto: MMR ČR

Hospodářská komora ČR [HK ČR] v minulých dnech ostře napadla Ministerstvo pro místní rozvoj ČR [MMR] za to, že z již tak kompromisní podoby nového stavebního zákona udělalo legislativní paskvil.

„Občané ani stavební firmy se tak dříve proklamovaného jednoho razítka, jednoho transparentního řízení, cesty na jeden úřad a zákonem vymahatelných lhůt nedočkají. Naopak přibude nové zelené superrazítko a úřad navíc,“ uvedli zástupci HK ČR.

Podle nich MMR docela ignorovalo zkušenosti a podněty z praxe. Ministerstvo tak podle HK ČR při přípravě změn nevzalo v potaz žádné připomínky ze strany stakeholderů.

MMR zabilo nový stavební zákon, tvrdí HK ČR

„Zákony tady mají být pro lidi, nejen pro úředníky. Bohužel u přípravy novely došlo k nepochopitelnému úmyslnému přehlížení připomínek nejen lidí z oboru, expertů, ale i měst a obcí,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

MMR odmítá kritiku, nejen té HK ČR

MMR na výtky HK ČR reagovalo tiskovou zprávou. Odmítlo kritiku HK ČR, ale i České komory architektů [ČKA], která taktéž uvedla, že novela z dílny ministerstva nepřispěje ke zlepšení situace v povolování staveb. Podle ní je navíc spolu s návrhem zákona o jednotném environmentálním stanovisku [JES] významným krokem zpět v procesu rekodifikace stavebního práva.

„To není pravda,“ brání se MMR s tím, že aktuální novela do základních procesních aspektů, na kterých je postavený nový stavební zákon, nezasahuje.

MMR vyhlásilo IT tendry za tři miliardy na nový stavební zákon  

 

Podle ministerstva stále platí princip „jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko“. Celý proces nadto urychlí digitalizace stavebního řízení.

„Zavedení JES do českého právního řádu je naopak příležitostí udělat po mnoha letech významný krok směrem k reálnému zjednodušení povolování nejrůznějších typů stavebních i nestavebních záměrů,“ uvádí zástupci MMR.

Vypořádává se i s kritikou HK ČR. Odmítá, že by změny v zákoně nekonzultovalo s partnery. Naopak tvrdí, že všem partnerům zaslalo návrh vypořádání připomínek.

„Jeho projednání s připomínkovými místy se začátkem června na MMR účastnili i zástupci Hospodářské komory. Připomínky komory mají doporučující charakter a některé z nich byly přijaty,“ tvrdí.

Novela dořešila všechny problémy, tvrdí úřad

Ministerstvo dále uvedlo, že předchozí stavební zákon bez jakékoliv diskuze pominul veřejné zájmy, například ochranu památek či přírody. To jeho aktuální novela napravuje a přináší mnohé benefity. Podle MMR hlavně zrychlí a zefektivní stavební řízení při zachování ochrany veřejných zájmů.

„Zrušili jsme také vytvoření úplně nové soustavy krajských stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Tím jsme státu, a tedy všem daňovým poplatníkům, ušetřili miliardy korun,“ zdůrazňuje MMR hlavní změnu, kterou novela přináší.

Stavební úřady zůstanou tam, kde jsou, potvrdil Bartoš

Resort znovu zopakoval, že stavební úřady jsou na obecních úřadech z dobrých důvodů. Místní úředníci totiž podle něj znají nejlépe podmínky v území a jsou jim známy všechny souvislosti. Výhody přináší také občanům, kteří nemusejí kvůli stavebnímu povolení jezdit i do desítky kilometrů vzdáleného krajského města.

„Proto jsme naší novelou zachránili skoro 400 stavebních úřadů. Předchozí stavební zákon by je zrušil všechny. Na stole je nyní několik variant, ale klíčové je, že dostupnost stavebních úřadů zůstane zachována,“ upřesnil úřad.

Co se týče nedořešených věcí, pak ministerstvo potvrdilo, že ohledně problematiky Pražských stavebních předpisů nadále počítá, že hlavní město Praha bude mít své vlastní územní stavební předpisy. A to formou prováděcího předpisu k novému stavebnímu zákonu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here