Vláda s námi nekomunikuje, tvrdí hotely a restaurace

818
vlada
Ilustrační foto: Redakce FinTag.cz

„Vláda nekomunikuje a neřešení prohlubující se energetické krize vyvolává mezi podnikateli paniku,“ uvádí v aktuální zprávě Asociace hotelů a restaurací ČR [AHR ČR]. Vládu zároveň vyzývá, aby urychleně začala řešit problém s energiemi.

„Velmi váhavý postup vlády v oblasti řešení cen elektrické energie je pro nás velkým zklamáním. Stejně tak je tristní komunikace s profesními organizacemi, na které se denně obrací desítky zoufalých podnikatelů s žádostí o zvýšení tlaku na vládu,“ říká prezident AHR ČR Václav Stárek.

Podle něj se Asociace s žádostí o zastropování cen energií spolu s dalšími organizacemi obrátila na vládu dopisem již letos v dubnu. Další dopis vládě zaslala v polovině srpna. Zástupci kabinetu na žádný z dopisů ale nereagovali.

Paradise Casino Admiral dostalo z Antiviru skoro 227 milionů

„Podnikatelé nemají informace, zda a jak bude vláda tuto krizovou situaci řešit. Od první iniciativy tedy uplynulo pět měsíců a situace se stále zhoršuje bez jasného řešení a konkrétních termínů. Chceme věřit, že vláda důvěru podnikatelů nezklame a urychleně zjedná nápravu,“ dodává diplomaticky Stárek.

Asociace požaduje opatření ihned

AHR ČR ve zprávě podpořila požadavky Asociace krajů ČR [AK ČR] na zastropování cen elektrické energie. Připojila se i ke Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komoře ČR a dalším podnikatelským a zaměstnavatelským svazům, aby vláda aktivovala Dočasný krizový rámec Evropské komise [EK]. Ten již zaktivovalo Německo a Francie. Nástroj EK umožňuje efektivní podporu firmám a podnikatelům v dobách krize.

Zástupci AHR ČR se vyjádřili k aktuálním krokům vlády prostřednictvím ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely [za STAN]. Ten chce na celoevropské úrovni částečně vyjmout ceny plynu z tvorby ceny elektřiny. Na 9. září proto svolal energetickou radu ministrů EU.

Jozef Síkela: Musíme opravit trh s energiemi

„Pokud budeme usilovat o celounijní řešení, pak tento proces bude ještě poměrně zdlouhavý,“ uvádí Asociace.

Podle ní podnikatelé potřebují rychlé a efektivní řešení teď hned. Což nebrání souběžnému jednání na úrovni EU. Podle Stárka má aktuální situace do tržního prostředí daleko. Naopak likviduje podnikání. A stát tomu podle něj jen přihlíží bez jasné a razantní reakce.

Vláda vyvolává paniku, tvrdí AHR ČR

„Vláda nekomunikuje a neřešení prohlubující se energetické krize vyvolává mezi podnikateli paniku,“ zdůrazňuje AHR ČR.

Podle jejích zástupců nyní už i ti podnikatelé, kteří do ní vkládali naděje jako do politické reprezentace, začínají velmi rychle měnit své postoje. Očekávali totiž, že je vláda pochopí a alespoň částečně podpoří. Zvlášť, když tak činí mnoho jiných členských zemí EU.

„Jakékoliv opatření bude mít svou dynamiku, a tudíž se může stát, že případné kroky, které přijdou až na počátku příštího roku se již minou účinkem. A podnikatelé, kteří budovali své firmy po mnoho let, ukončí svou činnost,“ uvádí AHR ČR.

Začněte už konečně něco dělat, apelují firmy na vládu

Asociace argumentuje tím, že v současné době ceny elektrické energie představují až desetinásobek cen z konce minulého roku. Příkladem uvádí hotel o 60 pokojích, který z původních 80 tisíců korun měsíčně očekává vyúčtování ve výši 800 tisíc korun měsíčně.

Za této situace to bude vláda, kdo ponese odpovědnost za důsledky, kterými bude uzavírání provozů, propouštění zaměstnanců a v konečné fázi i negativní dopady na veřejné rozpočty,” uzavírá Asociace hotelů a restaurací ČR.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Dobře vám tak, koho jste si zvolili, toho máte, slíbili zrušení eet, tak je všichni podnikatele volili… Teď vám nic nedají [redakčně upraveno]

    • Víte pane Miroslave, věc se má jinak. Jsou to fňukny, jako drtivá většina našich obyvatel. To v diskuzích vidíte. Podívejte. Všichni si spokojeně podnikali a hleděli si svého zisku. To je v pořádku. Ze zisku se platí daně a z nich provoz státu. Ale jsou to také voliči, ale hlavně spolumajitelé státu s názvem Česká republika. A své správce (vlády a parlament), tedy před tím Babiše (ten v tom jede 90%) a dnes i tuto vládu (10%) si musí kontrolovat. A dělali něco? Ne! Dělám osvětu proti Green Dealu, což je hlavní viník dnešní mizérie, už několik let a mohu vás ujistit, že na to všichni dlabou. Nezajímá je to. Stejně jako většinu obyvatel. Co ti letos po covidu udělali? Vyrazili na dovolené jak splašené stádo! Co pak je myslitelné, aby řešili takové banalitky a nepodstatnosti, jako kam s rodinou po dvou letech vyrazit? Víte, to je to stejné, jako kdyby mně v baráku začali odmontovávat radiátory a já si spokojeně vyšlápl rybníku s vědomím, no co, je červen, je teplo, to teď řešit nebudu, protože jsem dva roky seděl doma. A když bude problém, vláda to zajistí. Řekl jste to správně, co jim stávající vláda “nadělá”. Ale bojte se vlády, která “pomůže”! Ta, nebo ta příští, hned následně prudce zvedne daně, z nemovitostí nejspíše, protože tam jsou k dispozici obrovské peníze, které lze z lidí vytáhnout a nelze se placení vyhnout a až se časem cenové tlaky vyrovnají (tak tomu v dějinách v ekonomice bylo vždy), tak pak se z těchto zvýšených daní bude platit kde komu. Většinou těm, kteří budou mít ruku nejvíce nataženou, stejně jako dnes. Zkrátka bude dost na zvýšené rozhazování. A vy budte platit a platit. Podnikatelé mají možnost ceny zvýšit, promítnout energie do cen, to je ekonomický zákon, ale nechce se jim. Stejně jako v minulosti vzali ze zahraničí jakokoliv zakázku a chtěli po vládě, aby jim zajistila levné Ukrajince, protože s normální mzdou pro naše lidi by se nevlezli do ceny. Tak to je.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here