Odpouštění dluhů zdražilo, příští rok dojde na daně

595
odpousteni
Foto: Pixabay.com

Druhé kolo Milostivého léta v Česku právě začalo [1.9.]. Potrvá do 30. listopadu. Odměna exekutorovi se oproti loňsku zdvojnásobila. Na příští rok je v plánu obdobná akce zaměřená na daně.

Letošní odpouštění finančních postihů za opožděné platby veřejným institucím nazvané Milostivé léto opět běží. Lidé v exekuci mohou ode dneška odesílat exekutorovi dotazy na výši nesplacené jistiny a výši k tomu vyměřeného penále a dalšího příslušenství. Pro využití Milostivého léta musí exekutorovi i písemně sdělit, že žádají o zahájení postupu právě podle pravidel Milostivého léta.

„Jde o exekuce, kde oprávněným, tedy věřitelem, je takzvaný veřejnoprávní subjekt. Jde zejména o dluhy na zdravotním pojištění, regulační poplatky v krajských či městských nemocnicích, nezaplacené pokuty či koncesionářské poplatky a další,“ vyjmenovávají odborníci na dluhovou problematiku z organizace Člověk v tísni na speciálním webu nazvaném milostiveleto.cz.

Doplňují, že lidé mohou v době od 1. září do 30. listopadu v rámci druhého kola Milostivého léta požádat i o odpuštění finančních postihů za jízdu načerno. Dále za pozdě zaplacené nájemné, kdy nemovitost vlastní municipality [obce, kraje]. A také za dluhy vůči některým dodavatelům energií [s podílem státu, pozn. red.] a za nedoplatky za svoz odpadu.

Po odeslání písemného sdělení o využití akce Milostivé léto má exekutor patnáct dnů na odpověď. Pokud se s ní opozdí a odešle ji až po 15 dnech, pak se o počet zpožděných dní prodlužuje čas na splacení jistiny a odměny pro něj.

Na zmíněném webu funguje i šikovný exekuční poradce, ve kterém se mohou zájemci o splacení svých dluhů vymáhaných exekutory zkontrolovat, jestli jejich exekuce do letošního Milostivého léta spadá.

Odměna exekutorovi se zdvojnásobila, činí 1 815 korun

Letošní oddlužovací akce se týká pouze exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem, tedy počátkem prvního Milostivého léta. Požádat o odpuštění sankcí za pozdní platby nemohou ani lidé v insolvenci. A změnila se i výše odměny pro exekutora, zdvojnásobila se. Zatímco loni mu lidé na náklady spojené s vyrovnáním exekuce při Milostivém létu zaplatili částku 908 korun, letos se jednorázový poplatek zvedl na dvojnásobek, tedy 1 815 korun.

Odborníci upozorňují, že tříměsíční Milostivé léto neslouží k vyrovnání dluhů, kdy je oprávněným, tedy věřitelem soukromý subjekt. Není ho proto možné využít ke splacení exekučně vymáhaných bankovních nebo nebankovních půjček. Stejně tak ani u dluhů u telefonních operátorů či nájemném, kde je vlastníkem nemovitosti soukromá osoba.

„Milostivé léto nelze použít také v případech, kdy původní dluh odkoupil soukromý subjekt, a také v situacích, kdy exekuci nevymáhá soudní exekutor, ale příslušný úřad v daňovém a správním řízení,“ podotýkají odborníci z Člověka v tísni.

Některé soukromé subjekty se do akce přesto dobrovolně zapojily. Splatit jistinu bez vyměřeného penále a sankcí nabízí i letos například Česká spořitelna a její stavební spořitelna. Výši jistiny a účet ke splacení zájemci zjistí na lince 956 777 385. Anebo na webové stránce banky.

Spořitelna se zapojila už do prvního kola akce. Tehdy na úrocích a poplatcích klientům po zaplacení původního dluhu podle mluvčího Filipa Hrubého odpustila přes 90 milionů korun.

Příští rok nás čeká odpouštění daňových dluhů

Oddlužit se v loňském ani letošním Milostivém létě nemůžou dlužníci vůči finančním a celním úřadům. Příležitost k tomu ale dostanou zřejmě v příštím roce, kdy ministerstvo financí uvažuje spustit obdobnou akci. Tentokrát nazvanou jako „daňová amnestie“.

„Návrh zákona usiluje o vytvoření smysluplného nástroje pro podnícení motivace daňových dlužníků k mimořádné úhradě daně (jistiny), eliminaci nedoplatků, jejichž vymáhání není efektivní a hospodárné, a vytvoření jedinečné příležitosti pro jednorázové snížení objemu dluhů jednotlivce,“ zdůvodnilo svůj záměr v návrhu vládě ministerstvo financí.

Pokud by lidé původní daňové nedoplatky vyrovnali v době od července do 2. října 2023, stát by jim výjimečně odpustil vyměřené úroky a některé další příslušenství k dluhu. Dlužné částky do výše 200 korun by odmazal úplně. Ministerstvo financí daňovou amnestii navrhlo vládě letos v polovině srpna. Úřad v návrhu uvádí, že chce touto daňovou amnestií ulevit zadluženým domácnostem v době rychlého zdražování a vysokých cen energií. Jako další důvod uvádí snížení zátěže úřadů kvůli vedení a vymáhají takzvaným bagatelním dluhům.

Daňová amnestie se má podle návrhu týkat pouze fyzických, nikoli právnických osob. Milostivé léto se nebude vztahovat ani na cla. A šly by při něm odpouštěn penále za nedoplatky stanové pouze do letošního 30. června. Přičemž o odpuštění příslušenství by lidé úřad žádali. Dluhy nad 10 tisíc korun by si mohli rozložit do vícero splátek.

Resort v návrhu zvažuje škrtnout nedoplatky na daních i na příslušenství, které nepřesahují 200 korun. Což by se vztahovalo na fyzické i právnické osoby. U nedoplatků u daní z nemovitosti půjde o částky do 30 korun. Ovšem pokud bude mít malých nedoplatků dlužník víc, nesmí součet překročit 1 000 Kč. O zrušení bagatelních dluhů nebude třeba žádat.

Ministerstvo financí odhaduje, že by lidé mohli při daňové amnestii splatit stovky milionů korun. Stovky milionů by rozpočet naopak nezískal po odpuštění vyměřených úroků. Při splacení všech nedoplatků by finanční správa odpustila na příslušenství zhruba 8,3 miliardy korun. Celní správa až 1,3 miliardy korun.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here