Inflace sebrala z růstu průměrné mzdy 15,8 %

370
mzdy
Foto: Pixabay.com

Reálný růst průměrné mzdy se v Česku znovu odkládá. Průměrná hrubá měsíční mzda v letošním druhém čtvrtletí kvůli vysoké inflaci reálně klesla o 9,8 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Hrubá měsíční mzda v Česku reálně klesá třetí čtvrtletí za sebou. Podle ČSÚ v letošním 2. čtvrtletí činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 40 086 korun. To je o 1 696 korun [+4,4 %] více než ve stejném období roku 2021. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 15,8 procenta. Reálně mzda po očištění klesla o 9,8 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí dosáhl růst průměrné mzdy ve 2. čtvrtletí po očištění od sezónních vlivů 1,3 %.

„Medián mezd [34 111 Kč] vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 5,3 procenta. U mužů činil 36 925 korun, u žen byl 31 170 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 17 854 korunami a 65 383 korunami,“ uvedli zástupci ČSÚ.

Pokles reálné průměrné mzdy v Česku přidává na rychlosti

Z geografického pohledu rostly mzdy nejrychleji v Praze [+5,7 %]. Podle nich mzdy v meziročním srovnání nejvíce rostly v následujících odvětví:

  • Ubytování, stravování a pohostinství: +11,3 %
  • Informační a komunikační činnosti: +11,0 %
  • Administrativní a podpůrné činnosti: +10,3 %

Naopak nejpomaleji rostly mzdy v Ústeckém kraji [+1,6 %]. K poklesu mezd o 20,7 procenta ale došlo ve zdravotní a sociální péči. Tento pokles však vyvolaly mimořádné odměny za práci v covidu vyplacené v minulém roce.

Průměrný Čech zchudl bezmála o deset procent

„Průměrný Čech meziročně zchudl téměř o deset procent,“ komentuje aktuální výsledky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Upozorňuje na zkreslení údajů ČSÚ z důvodů mimořádných okolností spojených s loňskou vlnou koronavirové pandemie. Právě v jejím důsledku totiž v loňském druhém čtvrtletí došlo k výplatám bonusů zdravotníkům. Což už se letos nestalo.

„Podobně i na druhém konci žebříčku nalezneme ubytování, stravování a pohostinství s růstem na úrovni 11,3 procenta. Což patrně naopak reflektuje nízkou srovnávací základnu z loňska,“ říká Hradil.

Na konci roku budeme rádi za černou nulu, predikuje Rusnok

To však podle něj nic nemění na skutečnosti, že k reálnému chudnutí českých zaměstnanců vlivem raketové inflace dochází a docházet i nadále bude.

„Ve druhém pololetí lze navíc počítat s částečným ochlazováním trhu práce. Propouštění se ovšem v prvním sledu bude pravděpodobně týkat hlavně pozic s nižší kvalifikací. Což ve statistickém vyjádření bude paradoxně působit ve směru vyšších průměrných mezd,“ upřesňuje Vít Hradil.

Podle jeho odhadu letos mzdy stoupnou „o solidních 9 procent“. Ale i to po zohlednění inflace znamená reálné zchudnutí o zhruba sedm procent, tedy nejvíce v novodobé historii.

Inflace dál srazí růst průměrné mzdy

„Tak razantní pokles reálných mezd česká ekonomika už hodně dlouho nepamatuje. […] Museli bychom se hodně vrátit do minulosti – zřejmě někam až na začátek devadesátých let,“ komentuje výsledky hlavní ekonom skupiny Creditas Petr Dufek.

Upozorňuje, že v největším tuzemském odvětví – ve zpracovatelském průmyslu – mzdy vzrostly nominálně o osm procent. To s ohledem na inflaci znamená reálný propad o necelých sedm procent.

Výrazný propad zažívá i veřejný sektor, který se v posledních letech těšil z velkorysého navyšování platů. To ale zmírní již slíbené desetiprocentní navýšení platů od září a pak i v příštím roce.

Platy ve veřejném sektoru stoupnou od září o 10 %

„A co čekat dál? Reálný propad průměrné mzdy bude zřejmě pokračovat minimálně do poloviny příštího roku. Firmy pod tlakem extrémních cen energií mají jen malý prostor dorovnávat inflaci svým zaměstnancům, a tak vývoj mezd bude urychlovat pouze přidávání ve veřejném sektoru,“ uzavírá Petr Dufek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here