Voliči chtějí věcná řešení, ne další polarizaci společnosti

670
volici
Foto: Redakce FinTag.cz

Voliči od politiků žádají věcná řešení současných problémů, ne propagandu a další polarizaci společnosti. Vyplývá to z analýzy Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik [SYRI] v Brně.

Vědci SYRI analyzovali polarizaci na české politické scéně od loňských parlamentních voleb do současnosti. Aktuální zhoršení ekonomické situace a propady reálných příjmů obyvatelstva podle nich před politiky kladou další výzvy. A to značí, že si nevystačí pouze s proklamacemi, na nichž dosud stavěli.

„Zhoršení ekonomické situace většiny lidí pravděpodobně přinese pokles důvěry ve vládní strany, možná i větší sociální nepokoje a může vést k posílení v současnosti opozičních stran,” říká politolog SYRI Vlastimil Havlík.

Pozice vládních stran je podle něj navíc složitá. Mají jen omezené možnosti, jak ovlivnit zdražování energií a inflaci. Problém podle politologů spočívá i v tom, že argumentace vládních stran ve smyslu, že za všechno špatné může bývalý premiér Andrej Babiš [ANO] vzala za své. To pro FinTag.cz nedávno uvedl i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

„To nejhorší, co může politik dělat, je to, že při každém problémů obviní své politické konkurenty. A to je ta největší politická chyba, kterou dělá současná vláda,“ řekl.

Komu zvoní hrana

„Loňský úspěch koalice Spolu a Pirátů se Starosty byl založený na antipopulistické kampani, která byla reakcí na ANO a SPD. Taková kampaň ale přináší ze své podstaty rizika,“ vysvětluje Vlastimil Havlík.

Rizika podle pracovníků SYRI tkví v tom, že svou kampaň současná vládní pětikoalice založila na negativitě a vysoce moralistním a svým důsledkem nesmiřitelném apelu. Což podle názoru mnoha politiků ukazuje jen druhou stranu populismu.

„A to proto, že to přispívá k polarizaci společnosti,“ říká Alena Kluknavská, která spolu s Havlíkem analyzovala českou politickou scénu.

ČSÚ zveřejnil kandidátky do obecních zastupitelstev

Nynější vládní strany podle vědců SYRI sice uspěly s proklamovaným důrazem na slušnou a čestnou politiku, do pozadí však ustoupila věcná řešení.

„To může přinést zklamání voličů ze dvou důvodů. Politika sama o sobě není světem slušnosti a čestnosti, ale bojem o moc, pragmatickým řešením sporů, je plná kompromisů. Čili tento morální apel se obtížně naplňuje. Za druhé se moc nedebatovalo o věcných řešeních témat, jako jsou daně, důchody, doprava, životní prostředí nebo práva sexuálních menšin,” upřesňuje Vlastimil Havlík.

O tom, jaký bude další politický vývoj, rozhodnou voliči

O dalším vývoji na tuzemské politické scéně podle vědců SYRI rozhodnou externí faktory. Sem patří ceny energií, inflace, vývoj ekonomiky, ale i to, jak si vláda s těmito problémy poradí. Důležité podle nich bude, jak se chopí příležitosti opozice.

„Očekávám výrazné oživení významu ekonomických témat a posílení polarizace kolem nich. Je to hodně velká příležitost pro ANO, které si sice nevedlo moc dobře během pandemie, ale díky předchozímu makroekonomickému růstu a hodně silné redistributivní politice může být vnímáno nemalou částí voličů jako kompetentní alternativa vůči vládě. Ostatně do této role se už snaží dostat pomocí kampaně Za Babiše bylo líp,“ říká Havlík.

Miroslav Kalousek rozvrací stranu i vládu, míní Pekarová

V českém prostředí, které je typické odporem k tradičním stranám, se podle něj otevřel prostor pro takzvaný středový populismus s důrazem na zdánlivě nepolitická nebo nestranická řešení.

„Takto uspěl Babiš s příběhem nepolitického manažera, který zefektivní fungování státu a nahradí zkorumpovaný svět politických stran,” vysvětluje.

Zároveň ale dodává, že ANO se posouvá tam, kde už příliš voličů nezíská. To značí, že nyní přebírá hlavně voličskou základnu sociální demokracie a KSČM. Hnutí podle odborníka volí spíše starší lidé a ti, kteří se mají ekonomicky hůře a očekávají silnou roli státu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here