MPSV slíbilo nový zákon o sociálním podnikání

488
podnikani
Ilustrační foto: Charita ČR

Návrh zákona o sociálním podnikání by měla vláda dostat koncem letošního roku. Normu chystá Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Nová pravidla pro fungování sociálních podniků by mohla začít platit od ledna 2024.

Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes [13.9.] řekl ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Podle webového adresáře funguje nyní v Česku 210 sociálních podniků s celkem 367 provozovnami. Podle ministra by sociální podniky navíc neměly zaměstnávat pouze osoby se zdravotním postižením, ale uplatnění by v nich měli najít také lidé bez vzdělání, s trestní minulostí nebo z vyloučených lokalit.

Jak fungují takzvané sociální podniky

Chráněný trh práce v Česku tvoří firmy s více než polovinou hendikepovaných pracovníků. Získat mohou příspěvky od státu na mzdy a náklady. Ve firmách s více než 25 zaměstnanci pak mají hendikepovaní tvořit nejméně čtyři procenta pracovníků. Pokud podnik normu nesplní, měl by buď zaplatit za každého nepřijatého hendikepovaného pracovníka státu zákonem určenou částku, nebo zvolit náhradní plnění v podobě pravidelného odběru výrobků z chráněných dílen.

„Vidíme, jak rostou finanční prostředky [na podporu zaměstnávání, pozn. red.], ale zároveň máme zprávy z terénu, že ne vždy podpora naplňuje účel k vytváření dobrých, dlouhodobých podmínek pro zaměstnávání a další práci se znevýhodněnými lidmi,“ uvedl ministr Jurečka.

Podle něj je diskutabilní i náhradní plnění. Šéf oddělení koncepce sociální integrace MPSV Ondřej Závodský odmítl přiblížit, jak by v novém zákoně vypadaly příspěvky od státu, odvody a daně nebo přístup k veřejným zakázkám.

„Sociální podnik má být skutečně podnik, který je založený k dosažení nějakého pozitiva a zároveň zisku majitele. Nemá být závislý jen na státu,“ řekl.

Upřesnil, že nový zákon upraví pravidla fungování dvou druhů podniků. V jednom by se po určitou dobu lidé se znevýhodněním připravovali dočasně na návrat na běžný trh práce. Druhý typ by nabídl lidem s vážnějším omezením stabilní uplatnění na trhu práce.

Legislativa pro sociální podnikání v Česku dlouho chybí

Zástupci sociálních podniků dlouhodobě usilují o uzákonění pravidel. Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že přijetí zákona o sociálním podnikání prosadí. Podle zástupců MPSV úřad novou normu zveřejní v listopadu. Resorty a instituce by k ní mohly dávat připomínky. Po jejich prosincovém vypořádání by předlohu dostali na přelomu roku vládní legislativci.

Dosavadní pokusy o uzákonění sociálních podniků v Česku ztroskotaly. Normu slíbila už v předminulém volebním období tehdejší Sobotkova vláda ČSSD, ANO a lidovců. Zákon měl původně platit od roku 2017. Shoda na návrhu nebyla. S právní úpravou počítala i minulá vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů. Návrh normy zveřejnil úřad vlády začátkem roku 2019. Kabinet Andreje Babiše [ANO] však předlohu neprojednal.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here