Klášterec nad Ohří uspěl v soutěži obecních projektů

447
projektu
„Náš nový Dům dětí a mládeže je jednoduše skvělý," říká starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek. I projekt jeho města uspěl v soutěži obecních projektů. / Foto I,II: Komunální projekt 2022

Komunálním projektem roku 2022 se stalo Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří. Zvítězilo v soutěži, do které se přihlásilo 88 obecních projektů z celé republiky. Cenu ministra pro místní rozvoj získal Dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí.

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří postavené v pasivním standardu vzniklo podle principu udržitelnosti modernizací a dostavbou původního kulturního domu.

„Musím neskromně říct, že se nové energeticky úsporné Kulturní centrum skutečně povedlo. Stalo se přirozeným střediskem setkávání obyvatel i návštěvníků napříč generacemi, a to při zachování genia loci – ducha místa s prvky původního kulturního domu,“ říká starosta města Klášterec nad Ohří Štefan Drozd.

Podle něj kulturní dům i knihovnu využívají studenti gymnázia. Objekt slouží jako zázemí seniorským spolkům a spolkům osob postižených civilizačními chorobami, ochotníkům i hudebníkům. Místo v něm našlo knihkupectví a gastro s dětskou hernou. Kulturní dům nabízí zázemí workshopům, veřejným setkáním a konferencím.

„Byla to spousta práce, kdy se vše podařilo realizovat s jedním dodavatele a bez žádných důsledků nárůstu cen během covidu. Na kulturní centrum v nízkoenergetické budově, kde je mimo jiné inteligentní klimatizace, vlastní fotovoltaika a systém zadržování a využívání dešťové vody, jsme pyšní,“ tvrdí Drozd.

Uspěl i Dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí

Cenu ministra pro místní rozvoj v soutěži získal Dům dětí a mládeže, Areál Perla 01 v Ústí nad Orlicí. V třípodlažním podsklepeném objektu se nachází moderní učebny, tělocvična, lezecká stěna, taneční sál, keramická dílna a nahrávací studio. Jeho součástí je i letní amfiteátr. Dům místní postavili v revitalizovaném průmyslového brownfieldu v centru města. Dříve v prostorách fungovala textilka.

„Náš nový Dům dětí a mládeže je jednoduše skvělý. Zelená střecha slouží zároveň jako zastíněná relaxační plocha. Dešťová voda se zachytává do retenční nádrže a využíváme ji k zalévání nově vysazené zeleně,” říká starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Participativní projekty nemají na růžích ustláno nikde ve světě

„Celá budova je bezbariérová, vybavená klimatizací a nuceným větráním s rekuperací. Prostranství u domu je rozděleno na pěší promenádu pod korunou nově vysazených stromů a zatravněnou část navazující na amfiteátr,“ dodává.

Stavba město vyšla bez daně z přidané hodnoty na téměř 85 milionů korun. Město čerpalo dotaci 30 milionů korun z programu Podpora revitalizace území – regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití.

Soutěž komunálních projektů běží od roku 2015

Soutěž Komunální projekt roku se koná od roku 2015. Má devět kategorií podle toho, jak fungují a co řeší municipality. Letos v daných kategorií uspěly následující projekty:

  • Děti a rodiče – Rekonstrukce Základní školy Turnov – Mašov, nositel projektu starosta Tomáš Hocke
  • Ekologický projekt roku­ – Lesopark Na Panském v Bohumíně, nositel projektu starosta Petr Vícha
  • Chytrá obec – Řeka – chytrá obec Sencito, nositel projektu starosta Tomáš Tomeczek
  • Kulturní a vzdělávací činnost – Astronomicko-přírodovědná observatoř v Kadani, nositel projektu místostarosta Jan Losenický
  • Odpadové hospodářství – Třídím gastro v Šumperku, nositel projektu místostarosta Jakub Jirgl

ČSÚ zveřejnil kandidátky do obecních zastupitelstev

  • Sociální projekt roku – Obecní multifunkční centrum v Kamýku nad Vltavou, nositel projektu starosta Petr Halada
  • Trvale udržitelný projekt roku – Cirkula – centrum udržitelné energetiky a oběhového hospodářství ve Slavičíně, nositel projektu starosta Tomáš Chmela
  • Utváření veřejného prostoru – Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří, nositel projektu starosta Štefan Drozd
  • Veřejná zeleň – Regenerace Parku Hladnovská ve Slezské Ostravě, nositel projektu starosta Richard Vereš

Zvláštní cenu hodnotitelské komise získal Školkový farmářský trh v Čepřovicích na Strakonicku. V jeho případě je nositelka projektu, motorem projektu, jak uvádějí organizátoři soutěže, starostka Barbora Poláčková. Letos nejvíc přihlášek, a to 26, přišlo v kategorii Utváření veřejného prostoru.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here