Jermanová z ANO povýšila v bruselských strukturách

8925
Jermanova
Jaroslava Pokorná Jermanová, chair of the European Committee of the Regions' commission for Economic Policy / Foto: ECON ​

Poslankyně a někdejší středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová [ANO] se stala předsedkyní Komise pro hospodářskou politiku [ECON] Evropského výboru regionů [VR].

Evropský výbor regionů zastupuje regiony a města v Evropské unii, respektive místní a regionální orgány z celé Evropské unie. Vyjadřuje se k novým právním předpisům s dopadem na regiony a města. Což je podle informací Evropské komise [EK] 70 procent všech právních předpisů EU. Výbor je politickým shromážděním a skládá se z 329 členů a 329 náhradníků ze všech členských států EU.

Jaroslava Pokorná Jermanová, která ve VR zasedá od roku 2017 a je členkou skupiny Renew Europe, po svém zvolení uvedla, že si velmi cení odpovědnosti, která jí byla svěřena řízením komise ECON.

Stínová ministryně kultury Jermanová mluví o efektivnosti

„Pocházím ze Středočeského kraje, v němž průmysl hraje prim, a aktuální otázky hospodářské politiky, s nimiž se potýkají naše města a regiony, tedy považuji za velmi důležité. Během svého funkčního období budu usilovat o to, aby na ně byla EU pomocí svých politik schopna lépe reagovat a aby byla tato řešení uplatňována efektivněji,“ vyjasnila svou pozici politička, jejíž působení ve Středočeském kraji provázelo mnoho kauz spojených právě s neefektivním vydáváním veřejných prostředků.

Mnohé z nich vykazovaly známky zneužívání veřejné funkce i korupce. Jedna z mnoha byla, když její manžel využíval krajské služební auto, přičemž náklady do doby, než na kauzu upozornila média, platil kraj. Mnozí její blízcí kolegové prošli soudními spory, v nichž se většinou řešily vysoké výdaje kraje externistům, které ale neodpovídaly odvedené práci. Aby se vyhnuli trestu, někteří z nich finanční škody způsobené kraji dokonce uhradili.

Za Jermanovou předváděnou politickou kulturu hejtmanku v minulosti kritizoval i tehdejší premiér Andrej Babiš [ANO]. Avšak zůstalo jen u slov. Ostatně Jaroslava Pokorná Jermanová i nyní nachází uplatnění jako ministryně kultury ve stínové vládě hnutí ANO, v níž je dnes již obžalovaný Andrej Babiš premiér. A to přesto, že ve Sněmovně je členkou Výboru pro evropské záležitosti a místopředsedkyní Zahraničního výboru. Co se týček samotné kultury, Jermanová je členkou Podvýboru pro kulturu.

Co je úkolem komise ECON

V nové funkci se Jermanová bude opět věnovat veřejným financím. Úkolem komise ECON je koordinace práce zmíněného Evropského výboru regionů. A to hlavně v otázkách hospodářské a průmyslové politiky. Jedná se například o agendu hospodářské soutěže a státní podpory, zadávání veřejných zakázek a politiku v oblasti malých a středních podniků a obecně podnikání. Dále jde o správu ekonomických záležitostí a naplňování cílů udržitelného rozvoje. Komise řeší vnitřní trh nebo jednotný digitální trh.

Činnost komise zahrnuje rovněž hospodářskou a měnovou politiku, daňovou politiku, mezinárodní obchod a cla, včetně otázek týkajících se Světové obchodní organizace [WTO]. A v konečné řadě řeší i pro Jermanovou důvěrně známou problematiku využívání finančních prostředků na místní a regionální úrovni.

Rozpočet výboru je bezmála 2,5 miliardy korun

Podle informací EK rozpočet celého Evropského výboru pro regiony činí 96 milionů eur [cca 2,4 mld. Kč]. Rozpočet pokrývá výdaje na zaměstnance, výdaje na cesty členů, tlumočení a komunikační činnosti. Členové VR se přitom setkávají šestkrát ročně v Bruselu, aby projednali stanoviska k legislativním návrhům a přijali usnesení. Ta slouží jako podněty k zavádění opatření ze strany EK a dalších evropských orgánů. Výbor má celkem šest komisí. ECON je pouze jednou z nich.

–DNA–

7 KOMENTÁŘE

  1. Za to jak vládla a rozkrádala ve středočeském kraji, je to dobrá odměna. Místo, aby se zodpovídala, tak má imunitu a funkce. Fuj špinavá politika. Dokud nebudou zákony, takové, aby zloději a podezřelí nesměli kandidovat, tak nebudeme slušnej stát.

    • Víte pane Milane, musím Vás zklamat. Nepomohlo by to. Jako řešení, za tu dobu co politiku a dění ve společnosti (jako koníčka) sleduji, tak bych dal ukázku toho, co skutečně funguje. Viděl jsem jeden francouzský dokument, proč mají v USA křesťanské kruhy takový vliv v politice s přesahem i do umění, dokonce i hospodářství (sexuální názvy výrobků). Mimochodem, to je přece známý fakt, že se téměř ve všech amerických filmech souloží zásadně v oblečení. V tom dokumentu za americkým zákonodárcem přišel takový velmi čilý a vyschlý (oni totiž neprovozují obžerství) osmdesátník a předložil mu papír s tabulkou, kde měl vodorovně (už nevím, jestli kongresmany, nebo senátory) zákonodárce a svisle zákony, které jejich komunitu zajímaly. Stejně jako jsme to měli na střední my. Vodorovně jména, svisle předměty a v průsečíku známky (všech přípustných číslic). A toho zákonodárce péroval: “Podívejte, jak například k tomuhle zákonu hlasoval ten, v protikladu k jinému, kterému jsme věřili. To je přece nepřípustné!” Měl je na dalším listě i obodované a seřazené od nejlepšího, po nejhoršího. Reprezentoval křesťanskou komunitu, která měla myslím mezi 30-50 tisíci členy a ta volila sice svobodně, ale hodně disciplinovaně, protože měla na některé věci stejný názor. A to není vše. Jejich ženy, protože povětšinou byly celodenně doma, tak měly rozvrh, kdy každá z nich měla v určité dny službu a v určený čas sledovala po určitou dobu některý z těch stovek TV kanálů, které tam mají. A do jejich centrály pak mailem posílala hlášení, kolik v kterém pořadu viděla francouzáků, kolik ňader, nahých pozadí a podobně. Byl tam s jednou takovou i rozhovor, tak to popisovala. Ta jejich centrála to shromažďovala, vyhodnocovala a pak posílala stížnosti na FCC (něco jako náš ČTÚ) a paralelně jako lobing požadovala na zákonodárcích zákony. Samozřejmě ve svém čase a za své peníze. Když ten chlap od zákonodárce odcházel, tak ten zákonodárce, který se mu celou dobu hlavně omlouval, tak vyskočil, jako kdyby ho píchli špendlíkem a v předklonu mu běžel otevřít dveře.
      Víte pane Milane, dejte sem dotaz, kolik lidí zná svého zákonodárce. A když ano, kolik z nich ho navštívilo s nějakým požadavkem. Když na komunální úrovni dělají starostové třeba hovory s občany. Tak kolik z nich tam chodí a jak často a jaké návrhy a požadavky na ně mají. Moje zkušenost je následující. Většinou je neznají, jen vzácně je navštíví a na hovory, když jsou pořádány, stačí maximálně dva stoly v restauraci pro několik tisíc lidí, kteří by přijít mohli. Bohužel politiky tam dostali voliči. A po slédnutí toho dokumetu jsem pochopil, proč se v USA politici tak grilují. Lidé to chápou takto: “Prostě chceš, abych ti věřil? A dal ti hlas? No tak mi vysvětli, proč podvádíš manželku s milenkou?” Ovšem u nás politici spokojeně kradou a lidem je to jedno. Na toto je bohužel každý zákon krátký. Třeba ten zákon podpory pro malé a třední firmy byl dobrý a stejně se Agrofertu tam podařilo dostat a postavit si hnízdo. Proto stopku musí vystavit jedině voliči. Jinak se můžeme s demokracií rozloučit.

  2. Je vidět, že hnutí ANO má prioritu i v EU , tak se těšme co vše nám předvede, určitě víc co celá vláda s Fiallkou dohromady co tu dělá jen bordel

    • …,nějak jsi zapoměl že ten hnůj co teď vykydává Fialova vláda zůstala po těch … z hnutí aňo, tak co tady brečíš, [redakčně upraveno]

  3. ta zlodějka a defraudantka jermanová si ještě bude otvírat …, neměla by náhodou sedět v teplákách na cele , větší … aby člověk pohledal….. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here