Penze od ledna vzrostou na 45,9 % průměrné mzdy

6349
penze
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pevná složka důchodů od ledna 2023 vzroste o 140 korun, procentní část o 5,1 procenta. Penzistům, jež vychovali děti, pak k měsíční penzi stát nově přidá 500 korun za každé dítě. Průměrná starobní penze v Česku vzroste na 19 500 korun.

V lednu 2023 čeká české penze nikoli mimořádná, ale řádná valorizace neboli navýšení všech důchodů s ohledem na vývoj spotřebních cen v předchozích měsících. Podle nařízení, které vláda schválila 26.9., vzrostou starobní penze od ledna 2023 v průměru o 825 korun. V základní složce stát přidá všem důchodcům 140 korun. Procentní výměra, jejíž výše se odvíjí od počtu odpracovaných let a výše příjmů v produktivním věku, pak o 5,1 procenta.

Díky letošním valorizacím a té, která proběhne v lednu, se rekordně zvýší poměr důchodu k průměrné mzdě. Zatímco na začátku roku 2022 důchodci pobírali 42,5 procenta průměrné mzdy, v lednu 2023 to bude 45,9 procenta,“ podtrhuje rostoucí životní úroveň českých penzistů Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] ve své zprávě.

Podle podkladů k nařízení vlády by měl příští rok průměrný výdělek v Česku dosahovat částky 40 324 korun. V letošním 2. čtvrtletí přitom činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 40 086 korun. To je o 1 696 korun více než ve stejném období roku 2021.

Ovdovělý důchodce bere jen jeden z důchodů v plné výši

Bez započtení zvýšení starobních penzí od ledna 2023 se v roce 2022 starobní penze v navyšovaly třikrát. Opět v lednu 2022 o řádnou valorizaci, pak ještě v červnu a v září.

„Celkem tak nyní příjemci důchodů dostávají v průměru o 2 500 korun měsíčně více než na konci loňského roku,“ připomněl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Jurečka: Valorizace penzí nedovoluje přidat všem stejně

Nutno podotknout, že i v případě řádného zvyšování penzí kvůli rychle rostoucím cenám v zemi dostávají stejně jako při mimořádné valorizaci nejvíce přidáno penzisté s nejnižšími příjmy. Což v konečném důsledku dopady drahých potravin, energií a nájemného na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva rozhodně neřeší.

Nejméně si zase polepší důchodci s nízkým příjmem

Každý důchod se skládá ze dvou částí, a sice základní a procentní výměry. Základní výměra je pevně stanovena a její výše je stejná pro všechny příjemce důchodů. Tedy ji neovlivní celková doba pojištění ani výše výdělku. Nyní činí základní složka důchodu 3 900 korun, od ledna se navýší všem o 140 korun na 4 040 korun.

Oproti tomu procentní výměra, kterou ovlivňuje jak doba účasti na důchodovém pojištění, tak i výše výdělku, se od ledna 2023 zvýší o 5,1 procenta. Prakticky to znamená, že nejvíce přidáno dostanou opět lidé s vyššími důchody, jak ostatně dokládá níže uvedená tabulka.

Změna výše konkrétních důchodů po valorizaci v lednu 2023

[Zdroj: MPSV]

Zatímco penzista s měsíčním důchodem ve výši dvanáct tisíc korun si od ledna polepší o 554 korun, jiný důchodce s přiznanou penzí ve výši 18 tisíc korun o 860 korun. To značí rozdíl o 306 korun na každý měsíc.

Vláda schválila rozpočet 2023 s deficitem 295 miliard

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze v Česku podle dat České správy sociálního zabezpečení pobírá 2,84 milionu lidí. Přibližně 2,36 milionu z nich připadají na starobní penze. Podle aktuálně schválené verze státního rozpočtu pro rok 2023 v deficitní sumě 295 miliardy korun došlo k největšímu meziročnímu nárůstu výdajů právě v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí, a to 141,4 miliardy korun. Z toho 93,1 miliardy půjde na zvýšení důchodů.

Zásluhová část penze vzroste ještě o výchovné

O dalších 500 korun se od ledna 2023 navýší penze těm seniorům, kteří prokazatelně vychovali dítě. Pokud jich vychovali více, dostanou za každé vychované dítě 500 korun. Odměnu dostane vždy jen jeden z rodičů. Případně jiná osoba, jež o dítě do jeho dospělosti pečovala. Při navyšování jejich důchodů úředníci vyjdou z údajů o počtu vychovaných dětí, které uchovávají ve své evidenci. Pokud seniorkám pobírající penze, které vychovaly dítě nebo děti, úřad důchod od ledna 2023 nenavýší, teprve pak se mají obrátit na svoji pobočku ČSSZ a o navýšení osobně požádat.

Pokud se po automatickém navýšení prokáže, že o dítě více pečoval a na výchově se významně podílel někdo jiný a i se taková skutečnost prokáže, pak dané osobě úřad výchovné odebere. A měsíční penzi vrátí zpět na její původní výši.

Výchovné 500 Kč obdrží ženy automaticky, muži žádají

Zatímco ženy dostanou za každé vychované dítě 500 korun k důchodu navíc automaticky, pečující muži si o něj musí sami požádat.

„Muži, kteří pobírají starobní důchod, musí o zvýšení důchodu za výchovu dítěte vždy požádat,“ potvrzuje úřad.

Svůj nárok na výchovné za dítě musí navíc prokázat a zároveň i podepsat čestné prohlášení. Dokument odevzdávají na k tomu předepsaném tiskopisu v době od 1. září 2022 nejpozději do konce roku 2024. Tiskopis je ke stažení na následujícím odkaze zde.

Veronika Táchová

6 KOMENTÁŘE

  1. No a pořád to nesplňuje doporučení a následně nařízení, aby důchody byly minimálně 50% průměrné mzdy. To samé platí o minimální mzdě. Fiala jako představitel EU o tom velice dobře ví, jen zase ods jako v minulosti dělají jako, že oni nic. Stejně k tomu dojde a tím i zvýšení platby daní, asi si to jen nechtěli před volbami rozházet. EU nařídí kdejakou hovadinu na zrušení nebo cokoliv jiného to dodržíme i bez schválení v parlamentu. Jen jak sejedná o peníze pro lidi to nikdo nikdy neřeší. Ale svoje si umí vyřídit během jedné věty za jednu minutu i s odhlasováním. A je jedno kdo tomu velí.

  2. Logické je, že jde o marketingový průzkum zaměřený na budoucí prosincový prodej, za co jsou zákazníci koupit něco v předvánočním trhu. Máte vyjímečnou příležitost svým nákupem ovlivnit tržní ceny. Co to udělá s ekonomikou to nikdo neví, to se nejspíš dovíme až koncem ledna. Jen menšinový názor.

  3. Ke berou průměr důchodců já teda nemám důchod ani 10000 tisíc a jen na pokrájí chudoby když píšou že se zvedá důchod tak já nikdy nedostanu celou částku co se píše vždy jen půlku z celé částky co přidají !!!!A ty vajíčka by mi přišla vhod nezbylo na mě

  4. No asi takhle. Taky jsem se dřív na maminku zlobila, když jsem viděla, jak obráží akce. Teď jsem v důchodu i já a koukám na to poněkud jinak. Beru samozřejmě méně, než jsem měla výplatu a když si musím uvařit, je logické, že dám přednost potravinám v akci. Proč bych to kupovala za plnou cenu, když můžu třeba třetinu při nákupu ušetřit. Jako pracující jsem tedy taky nadávala. Když jsem šla z práce, byly vesměs akce vykoupené. Jsrm teď aspoň prospěšná mladým. Kdy si to mají koupit, když jsou celý den v práci…On člověk může posuzovat až tehdy, když udělá zkušenost na sobě samotném. Asi tak.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here