Roman Knap v ČP zůstává. Vnitro nemá výběrové řízení

1346
Roman_Knap
Roman Knap řídí Českou poštu, i když ví, že brzy skončí. / Foto: Česká pošta

Českou poštu [ČP] povede i po 30. září letos v červnu odvolaný generální ředitel Roman Knap. Ministerstvo vnitra [MV ČR] dosud nevypsalo nové výběrové řízení. Chystá se na to příští týden.

Na setrvání v čele státního podniku Česká pošta [ČP] i po 30. září se ministr vnitra Vít Rakušan [STAN] dohodl s odvolaným Knapem. V řízení podniku bude Knap pokračovat, dokud úřad nevybere jeho vhodného nástupce. Nejprve však musí ministerstvo vnitra vypsat řádné výběrové řízení.

„Nakonec jsme se rozhodli nevypisovat výběrové řízení v létě, protože nám všichni odborníci říkali, že vypsat ho v čase dovolených by byl nesmysl. Proto tedy vypíšeme transparentní výběrové řízení v pondělí,” vysvětluje důvody, proč resort ani po více než třech měsících od odvolání Knapa nevyhlásil výběrové řízení, ministr vnitra Vít Rakušan.

Důvodem setrvání Knapa v čele České pošty Rakušan vysvětluje tím, že chce zabránit tomu, aby vedení České pošty s příchodem října ovládlo bezvládí. Tendr na výběr generálního ředitele vypíše resort vnitra příští týden v pondělí.

„Úkolem Romana Knapa bude pokračování v přípravě transformace podniku, řešení běžných provozních věcí, řešení rostoucích nákladů na pobočkovou síť, ekonomická rentabilita pošty i otázka rostoucích cen,“ vyjmenovává činnosti, na které se má Knap v posledních týdnech ve vedení České pošty zaměřit, resort vnitra.

Česká pošta snížila ztrátu. Pomohl jí rozprodej majetku

Vyjadřuje se i k požadavkům na budoucí vedení státního podniku. Nově jmenovaný generální ředitel bude muset být podle Rakušana silnou osobností s chutí pokračovat v transformaci podniku. A současně i zvládne odvrátit hrozby, kterým podnik dlouhodobě čelí.

Roman Knap byl na schůzce s obviněným Redlem

Roman Knap měl původně z funkce odejít k poslednímu září. Ministr vnitra Vít Rakušan ho z vedení odvolal v druhé polovině června. Jeho rozhodnutí urychlila schůzka Knapa s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Odvolaný Knap tvrdil, že na zmiňovanou schůzku Redla přivedl bez ohlášení nejmenovaný obchodní partner pošty. Tvrdil, že ho do té doby neznal ani neslyšel jeho jméno.

Knap stojí ve vedení České pošty od roku 2018. Tehdy jej ve výběrovém řízení vybrali zástupci MV ČR pod vedením ministra vnitra Lubomíra Metnara [za ANO]. Dříve Knapp vedl českou pobočku německé softwarové firmy SAP.

Ministr Gazdík končí kvůli stykům s mafií. Vláda útočí na ANO

Rakušan na začátku letošního roku odvolala osm členů z patnáctičlenné dozorčí rady České pošty. Devátý člen odstoupil na vlastní žádost. Odvolané radní ministr označil za politické trafikanty, které, jak sám zdůraznil, nahradil odborníky.

Česká pošta transformuje, ale je stále v minusu

Česká pošta v některých oblastech jde rychle dopředu. Postupně otevírá a rozšiřuje síť výdejen balíkových zásilek Balíkovna. A více využívá služeb externích dodavatelů. Například u těžké nákladní dopravy, aby nemusela financovat vlastní na provoz finančně náročný vozový park s těžkou technikou.

Státní podnik Česká pošta v roce 2021 hospodařil se ztrátu ve výši 681 milionů korun. V roce 2020 podnik hospodařil se ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění. Důvodem ztrát je podle vedení firmy neuhrazená úhrada státu za objednávané základní služby. Stát podniku dluží šest miliard Kč. Většinu dlužné částky už pošta ale vyčerpala v podobě úvěrů.

Zástupci podniku zdůraznili, že výsledek za loňský rok je o polovinu lepší než předloni. Pro letošní rok pak předpokládají zlepšení hospodaření o 80 procent oproti roku 2021.

„Významný vliv na konečný hospodářský výsledek v letošním roce bude mít zejména výše cen pohonných hmot a energií,“ uvedl ve zprávě mluvčí ČP Matyáš Vitík.

ČEZ jde příkladem. V zimě ubere na topení

Loňské hospodaření České pošty podle něj vážně ovlivnila pandemie koronaviru. Naopak ke snížení ztráty přispěly úspory v nákladech a vyšší výnosy z prodeje takzvaně nepotřebného majetku. Česká pošta provozuje 3 200 poboček a zaměstnává zhruba 28 050 lidí. Se svými 28 050 zaměstnanci je po společnostech Škoda Auto, Agrofert a ČEZ čtvrtou největší českou společností podle počtu zaměstnanců.

–VRN–

Aktualizace: Ministerstvo vnitra 3.10. vypsalo výběrové řízení na generálního ředitele České pošty. Vítěz tendru bude podnik řídit od příštího roku místo dosavadního šéfa Romana Knapa. Uzávěrka přihlášek je 15. listopadu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here