Penta Real Estate získala miliardu od Komerční banky

997
Penta
Již v příštím roce Penta Real Estate otevře dvě polyfunkční budovy od Zahy Hadid v centru Prahy. Na obrázku jedna z nich. / Foto: Redakce FinTag.cz

Komerční banka [KB] a Penta Real Estate uzavřely smlouvu o úvěru na financování dostavby hotelu na křižovatce ulic Hybernská-U Bulhara na Praze 1. Smlouva zní na 38,5 milionu eur [cca 946 mil. Kč].

Suma podle účastníků transakce odpovídá nákladům, které chce Penta do dostavby hotelu dál investovat. Spolufinancujícím partnerem projektu byla Komerční banka už v akviziční fázi, kdy počátkem roku 2018 Penta koupila pozemek od Českých drah.

„Komerční banka realizovala s Pentou celou řadu úspěšných projektů a podílí se i na financování nedaleké Masaryčky. Účast na výstavbě hotelu Motel One tak přirozeně doplňuje naši přítomnost v této lokalitě, která se díky stávajícím projektům výrazně mění a kultivuje,“ uvedl výkonný ředitel pro Globální bankovnictví KB Radek Trachta.

Nový Motel One se stane součástí rozsáhlé zástavby mezi Masarykovým nádražím a magistrálou. V příštím roce Penta Real Estate v lokalitě otevře dvě polyfunkční budovy od Zahy Hadid. Do dvou let Správa železnic vybuduje přestřešení kolejiště, které se stane novým propojením mezi městskými částmi Praha 1,2 a 8.

Co je hotel Motel One

Hotel od zkušeného českého architektonického studia Schindler-Seko je součástí revitalizace brownfieldu u Masarykova nádraží. V centru Prahy se díky němu od 1. čtvrtletí 2024 zvýší ubytovací kapacita o 382 pokojů v kategorii byznys plus.

„Velké hotely na Praze 1 nabízejí především luxusní ubytování. My upřednostníme vyvážený poměr solidní kvality i ceny. Proto jsme se už při akvizici pozemku dohodli na nájemní smlouvě s provozovatelem silného hotelového řetězce Motel One. Získali jsme ho před deseti lety i pro rekonstruovanou část ulice Na Poříčí. Je to pro nás ověřená sázka na jistotu,“ říká ředitel Penty Real Estate pro rezidenční a hotelovou výstavbu David Musil.

Pražský Cukrovarnický palác se mění v luxusní hotel Andaz

„Z přestřešení kolejiště cestující projde po lávce do obchodní pasáže hotelu, kde bude na 1100 m2 obchodních ploch a dál bude bezpečně pokračovat po zrekonstruované části křižovatky přes Hybernskou ulici do ulice U Bulhara,“ vysvětluje David Musil.

Podle něj půjde o ideální propojení autobusového nádraží Florenc s hlavním nádražím. Přičemž důležitá je hlavně bezpečnost. Protože, jak dodal, křižovatka U Bulhara je dopravně jedním z nejkomplikovanějších míst v Praze.

Penta v místě investovala již deset miliard korun

Pro Karlínskou část brownfieldu u Masarykova nádraží Penta společně s pražským magistrátem a spol. ČSAD holding Praha uzavřela mezinárodní urbanistickou soutěž pod názvem Florenc 21. Do celé lokality včetně rekonstrukce části samotného Masarykova nádraží plánuje Penta investovat více než deset miliard korun.

Co se týče financí, Penta Real Estate nouzí netrpí. Letos i kvůli rychlému růstu cen stavebních pozemků navýšila své akviziční zdroje o 2,4 miliardy korun. Důvod posílení rozpočtu spočívá zejména v růstu cen stavebních parcel, ale i rozšíření spektra aktivit, které podporuje silná poptávka po nemovitostech.

„Ano, důvod je nákup dalších pozemků. V rámci segmentu rezidenční výstavby se jedná hlavně o nákup pozemků, komerčních areálů a budov, často nevyužívaných k následné revitalizaci a transformaci na bytové domy,“ uvedl nedávno pro FinTag.cz obchodní manažer Penta Real Estate Jan Kalaš.

Penta Real Estate navýšila akviziční zdroje na 3,4 mld. Kč

Aktuálním trendem podle něj zůstávají i byty. Po nich poptávka neklesá. Což dokládá například zájem o nemovitosti prémiového projektu společnosti Nová Waltrovka. Již v jeho předprodeji si zájemci zasmluvnili byty zhruba z jedné pětiny. Přičemž se prodávají hlavně ty menší, takzvané startovací byty.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here