Apple stáhl ruské obchodní platformy MT4 i MT5

1903
Vladimir_Holovka
Vladimír Holovka / Foto: XTB

Apple odstranil ze svého obchodu s aplikacemi mobilní verzi legendární obchodní platformy MetaTrader 4 [MT4]. Spolu s MT4 stáhl i MT5. Podle obchodního ředitele XTB Vladimíra Holovky i za tím může být válka na Ukrajině.

Proč Apple nenabízí investiční obchodní platformy MT4 a MT5 ve svém App Store?

Ohledně důvodů odstranění aplikace z App Store stále panují nejasnosti. Oficiální prohlášení jsem zatím nezaznamenal, ale objevily se spekulace, že odstranění souvisí s ruským původem společnosti MetaQuotes Software Corp [vývojář a vlastník aplikace, pozn. red.]. Mluví se i o tom, že prostřednictvím platformy MT4 a MT5 došlo k masivnímu finančnímu podvodu jednoho ze subjektů, který je využíval.

Jak konkrétně?

Jsou tu i spekulace, že původně ruská společnost MetaQuotes pomáhá při obcházení sankcí a vyvádí finanční prostředky z Ruska ruským oligarchům. Za sebe žádnou z těchto verzí samozřejmě nepotvrdím. Důležité teď bude, zda platformu vyřadí i Google Play, nebo se MT4 do App Store naopak vrátí.

Pokud by platformu App Store opět zařadil do nabídky, o čem by to podle vás vypovídalo?

V tom případě bych asi zavrhl její odstranění v souvislosti s porušením protiruských sankcí. Pravděpodobnou příčinu bych viděl spíše v tom, že si MetaQuotes v silně regulovaném brokerském byznysu musí lépe vybírat své klienty. To proto, aby mezi nimi nebyly nějaké podvodné struktury.

Našich klientů se odstranění MT4 nedotklo

Dotklo se stažení MT4 z App Store i vašich klientů?

Naše klienty to ovlivnilo naštěstí zcela minimálně. Naše objemy obchodů, které realizujeme přes MT4, jsou již v jednotkách procent. Pro nové klienty platformu MT4 již téměř rok neposkytujeme. A i stávající klienti pomalu přecházejí na naši hlavní platformu xStation.

A co ti klienti, kteří chtějí přes MT4 přece jen dál obchodovat?

Pro nové uživatele je odstranění MT4 z App Store komplikace. Ale jen pro ty, kteří by si ji rádi stáhli. Ale těm, kteří využívali MT4 doposud, zatím zůstává v zařízení. To znamená, že problém nemají.

Proč jste vlastně MT4 přestali nabízet? Byli jste jeden z prvních brokerů, který ji na českém trhu nabízel.  

Historicky nás k tomu vedlo hned několik okolností. Někdy okolo roku 2014 prosakovalo riziko, že by se společnost MetaQuotes, tvůrce platformy MetaTrader 4, strategicky spojil s jedním tehdy z největších FX brokerů Alpari. Obě společnosti měly ruský původ. Majitelé k sobě údajně měli také blízko. Broker Alpari v té době držel významnou část tržního podílu. Brali jsme tedy vážně riziko, že dojde k nějakému klíčovému spojení a MetaQuotes přestane poskytovat MT4 ostatním. Což by bylo pro drtivou většinu těch menších likvidační.

To se ale nestalo…

Ano, tyto zvěsti poté ustaly. Společnost Alpari nakonec skončila v insolvenci po uvolnění švýcarského franku v roce 2015. To fakticky způsobilo zánik tohoto brokera. My jsme však již měli vyvinutou první verzi vlastní platformy xStation.

Předznamenává stažení MT4 Applem konec legendy?

Vraťme se ke stažení MT4 Applem. Předznamenává to podle vás konec jedné z tradingových legend?

I tak se o tom dá uvažovat. Zvyk je sice železná košile, ale musíte si uvědomit, že tato platforma poprvé viděla světlo světa již v roce 2004, to je bezmála téměř před 20 lety. Pro zajímavost řeknu, že to bylo v době, kdy se používaly Windows XP. Pamatuji si, jak uživatelé PC poté nechtěli přecházet na novější Windows 7 a pak 10. Vývoj je neúprosný a všichni si dostatečně zvykli na nové Windows a na XP si ani nevzpomenou.

Teď vám ne docela rozumím…

Takto, já osobně jsem také vyrůstal na MT4, tedy i pro mě bylo nelehké se primárně posunout na jinou platformu. Ale je to podobné tomu, jako by někdo stále trval na používání staré Nokie s černobílým displejem. Sice si s ní zatelefonujete, ale moderní smartphony umějí násobně více funkcí. A mimochodem podpora MT4 ze strany MetaQuotes definitivně skončila někdy v roce 2019. Což znamená, že samotný vývojář by rád chod této platformy pomalu ukončil.

Značí to konec legendy?

Není pochyb o tom, že MT4 byla ve své době fenomén. Stalo se tak proto, že se jednalo o první významnější tradingovou platformu, za kterou konečný uživatel nemusel platit. Do té doby bylo zcela běžné, že investor platil měsíční poplatky za pronájem platformy. Platil za historická data, za aktuální data a mnohé další poplatky, které samotný trading dělaly relativně drahou záležitostí. S příchodem MT4 se tento systém změnil na to, že její užívání pro své klienty platil a dodnes platí broker. Byla k dispozici plnohodnotná demoverze a svojí jednoduchostí MT4 vůči tehdejším platformám vyčnívala.

Platforma měla ale i další výhody…

Dalším významným faktorem byl jednoduchý programovací jazyk MQL a možnost relativně snadno testovat naprogramované strategie. Tato pozitiva vedla k masovému rozšíření. Tím pádem vedla i k poměrně rozsáhlé databázi volně dostupných i placených naprogramovaných doplňků do platformy v podobě indikátorů, skriptů nebo automatických strategií.

Proč se stejně úspěšně neprosadila nová MT5?

Co se stalo úspěchem, se zároveň stalo zhoubou. Komunita okolo MT4 narostla do takových rozměrů, že když v roce 2010 MetaQuotes přišlo s novou verzí MetaTrader 5, která nebyla plně kompatibilní s MT4, většina se zdráhala na tuto novou verzi přejít. Brokeři, vývojáři a pochopitelně i tradeři přirozeně zůstávali u MT4. Problém ale byl v tom, že ta čím dál více nevyhovovala i některým novým regulatorním nařízením. Brokeři přitom musejí stále reagovat na nové především evropské regulace. Ale pokud MetaQuotes MT4 již nehodlá jakkoliv upravovat, přestože objem obchodů na MT4 se odhaduje až 5x větší, než je na MT5, je to pro ně problém. Z mého pohledu tak jde de facto o prodlužování nevyhnutelného konce.

Jaké jsou alternativy k MT4?

Přirozeně se nabízí MT5, ale jelikož Apple odstranil ze svého App Store i verzi MT5 pro mobil, tak ani s touto variantou si investor nemůže být jistý. Broker si vždy vybírá mezi tím převzít si řešení nějaké třetí strany nebo si vyvinout vlastní řešení. Trendem posledních let především u velkých brokerů jsou vlastní platformy. Což je vývojářsky nesmírně náročné jak na kvalitní know-how, tak na čas. Brokerům to však dává velkou míru flexibility. Pokud potřebujete rychle implementovat nějaká nová regulatorní opatření. A především můžete platformu vyvíjet podle toho, co potřebují vaši klienti.

Šli jsme vlastní cestou, říká Vladimír Holovka

Jaká je v této věci zkušenost XTB?

XTB se vydalo právě touto cestou. Jsem rád, že se platforma XTB objevila v mezinárodním průzkumu mezi TOP 4 nejlepší alternativy vůči platformě MetaTrader. Nově jsme dokonce jako první na světě získali s naší platformou certifikát ISO 27000. Ten definuje nejvyšší standardy v oblastech managementu bezpečnosti informací, procesů a důvěry informací.

Na co kladete důraz u xStation?

Naší ambicí není mít nejvíce sofistikovanou aplikaci pro analýzu a trading, ale mít nejlépe vybalancovanou jednoduchost ovládání s faktory, jako je funkčnost a přehlednost. Usilujeme o to, mít všechny potřebné údaje a informace na jednom místě. Důležitá je samozřejmě i rychlost exekucí pokynů. Tu se nám daří soustavně snižovat. Aktuálně jsme někde až na osm milisekundách, což je, myslím si, úžasné.

[Zdroj: xStation 5]

Co byste na závěr poradil při výběru obchodní platformy?

Tak především platforma je vždy spojená s brokerem. Doporučuji proto důkladně ověřit, jestli má daný broker všechna potřebná povolení a licence. A pokud bych měl radit s výběrem platformy, tak je zcela běžné, že každou platformu si každý otestuje na demo účtu. Bez rizika ztráty kapitálu si vyzkouší ovládání, práci s grafy a obchody. Doporučuji vyzkoušení i mobilní verze. Používání mobilních aplikací je čím dál častější. Dále bych zvážil takzvanou multi-asset platformu. To znamená platformu, v níž můžete investovat a spravovat více druhů investičních aktiv, než je například jen forex či akcie.

U kterých platforem byste byl opatrný?

Zbystřil bych, pokud se investiční aplikace jeví až jako příliš elementární. Více upoutá barvičkami grafů a různými prvky gamifikace, ve které vás platforma odměňuje za každý úkon. Naopak klíčová je funkčnost investičního procesu a nezakrývání rizik, které investování nese. Investování či trading není hra, ale seriózní aktivita pro zhodnocování kapitálu. A pokud toto daná platforma nereflektuje, tak při vší té regulaci směrem k drobným investorům vysílá varovný signál, že s ní i jejím provozovatelem nemusí být všechno v pořádku.

–DNA–

Ing. Vladimír Holovka vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance. Do brokerské společnosti XTB nastoupil v roce 2010. Od roku 2013 je vedoucí obchodního oddělení pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Profesně se specializuje na technickou analýzu, tvorbu obchodních strategií, měnovou politiku a strukturu finančních trhů. Za podmínky dlouhodobě úspěšného obchodování považuje důslednou kontrolu rizik, správné řízení peněz a disciplínu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here