Nobelovu cenu za ekonomii dostal Ben Bernanke a spol.

383
Ben_Bernanke
Ben Bernanke / Foto: FED

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získala trojice amerických ekonomů Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig. Cenu získali za výzkum bank a finančních krizí. Oznámila to dnes [10.10.] švédská Královská akademie věd.

Nobelova cena za ekonomii se uděluje od roku 1968.  Naprostá většina jejích nositelů jsou Američané. Letošní ocenění položili na počátku 80. let vědecké základy moderního výzkumu bank, finančního systému a finančních krizí. Trojice ekonomů tak podle Nobelova výboru významně zlepšila chápání úlohy bank v ekonomice, zejména během finančních krizí. Světlo vnesli také do způsobu regulace finančních trhů. Podle členů výboru práce tří vědců jasně prokázala přínos do stability bankovního systému.

Ben Bernanke ve své práci z roku 1983 pomocí statistické analýzy a historických pramenů ukázal, že hromadná vybírání hotovosti vedla ke krachům bank. A že to byl mechanismus, který změnil relativně běžnou recesi ve 30. letech ve velkou hospodářskou krizi, nejdramatičtější a nejtěžší krizi, kterou jsme v moderní historii zažili,“ vysvětlil člen výboru John Hassler.

Skutečnost je, že Ben Bernanke [1953] se v akademické kariéře dlouhodobě zaměřuje převážně na výzkum velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století. Diamond a Dybvig v článku „Bank Runs, Deposit Insurance, and Liquidity“ z roku 1983 zase rozvinuli teoretický model, v němž použili koncepty teorie her,. Jím vysvětlují, jak banky přirozeně vznikají jako zprostředkovatelé mezi střadateli a investory.

Nejznámější je někdejší šéf FEDu

Bernanke zřejmě patří k nejznámějším letošním nobelistům za ekonomii. Zastával i funkci předsedy rady guvernérů Federálního rezervního systému USA [FED]. A to i v době finanční krize v letech 2008 až 2009. V roce 2009 ho americký časopis Time vyhlásil osobností roku.

Před postem předsedy Fedu působil Bernanke jako člen Rady guvernérů a předseda sněmu ekonomických poradců prezidenta. 24. října 2005 ho jmenoval prezident George W. Bush do čela FEDu. Bernanke tak vystřídal Alana Greenspana, který funkci vykonával od roku 1987. Bernanke nastoupil do čela úřadu na přelomu ledna a února roku 2006. Od roku 2014, kdy Bernankeho v čele FED vystřídal Jerome Powell, působí Bernanke jako ekonomický expert v odborném institutu Brookings Institution.

Za velmi problematický fenomén v ekonomice Bernanke považuje deflaci. A právě deflace byla problém i za jeho éry.

Zdroje deflace nejsou záhadou. Deflace je téměř ve všech případech vedlejším účinkem kolapsu agregátní poptávky – poklesu výdajů natolik závažného, že výrobci musí neustále snižovat ceny, aby našli kupce. Ekonomické dopady v období deflace jsou z velké části podobné účinkům jakéhokoli jiného prudkého poklesu agregátních výdajů – konkrétně recese, rostoucí nezaměstnanost a finanční napětí,“ definoval své další téma Bernanke.

Bez zajímavosti není ani to, že na podzim 2008, v průběhu dramatických okolností nastupující finanční krize v USA, v korespondenci se svými kolegy a ostatními státními či korporátními finančníky Bernanke skrýval svoji identitu a vydával se za jinou osobu – Edwarda Quince.

Kdo je Ben Shalom Bernanke

Práce, za kterou je Bernanke oceňován, je formulována v článku z roku 1983, který analyzuje velkou hospodářskou krizi 30. let. Pro připomenutí: mezi lednem 1930 a březnem
1933 poklesla průmyslová výroba v USA o 46 procent a nezaměstnanost vzrostla na 25 procent. V Německu průmysl poklesl dokonce o polovinu a třetina pracovní populace byla
bez práce.

Předtím, než Bernanke zveřejnil svůj článek, panoval mezi odborníky názor, že Velké depresi se dalo zabránit, kdyby FED a další centrální banky tiskly více peněz. Bernanke
souhlasil, že k poklesu přispěl nedostatek peněz. Ale podle něj nedostatek peněz nedokázal vysvětlit, proč byla krize tak hluboká a dlouhá. Ukázal, že hlavní příčinou byl pokles
schopnosti bankovního systému směrovat úspory do produktivních investic.

Bernanke se narodil ve městě Augusta ve státě Georgie. Dětství prožil v Dillonu v Jižní Karolíně. Jeho otec byl lékárník, matka učitelka na základní škola. Titul B.A. Bernanke získal na Harvardu v roce 1975. Titul M.A. a doktorát na MIT v roce 1979 za práci Long-Term Commitments, Dynamic Optimization, and the Business Cycle. Vedoucím jeho práce byl pozdější guvernér Bank of Israel Stanley Fischer. Mezi jeho další lektory patřili i nositelé Nobelovy ceny za ekonomii Robert Solow a Peter A. Diamond. Poté, do roku 1985, učil na Stanfordově univerzitě. O jedenáct let později přešel na Princetonskou univerzitu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here