Amundi má nový fond do dluhopisů amerických firem

1658
Amundi
Foto: Redakce FinTag.cz

Skupina Amundi uvedla na český trh nový fond Amundi Fund Solutions Buy and Watch US High Yield Opportunities 11/2026. Ten investuje do amerických firemních dluhopisů. Veřejný úpis do fondu potrvá do konce října.

Fond investuje do širokého portfolia více než 100 firemních amerických dluhopisů. Největší podíl dluhopisů je ze sektorů energetiky a veřejných služeb, dopravy a služeb a zdravotnictví. Splatnost fondu je v roce 2026.

Fondem roku je Amundi Funds US Pioneer Fund

Vzhledem k současné situaci, kdy je americká ekonomika v podstatně lepší pozici než ta evropská a úrokové sazby jsou nejvýše za poslední dvě dekády, umožňuje nový fond investorům využít této skutečnosti a ochránit své úspory před vysokou inflací,“ říká místopředseda představenstva Amundi Czech Republic Asset Management Roman Pospíšil.

Technické parametry fondu Amundi US High Yield Opportunities
  • Zahájení úpisu: 12. září 2022
  • Ukončení úpisu: 31. října 2022
  • Splatnost fondu: listopad 2026
  • Likvidita [možnost odkupu]: denní
  • Měnová třída: CZK
  • % podíl dluhopisů s vysokým výnosem [rating BB a nižší] 98 %

Aktuální fond Buy & Watch přináší možnost investovat do amerických dluhopisů s vysokým výnosem. Očekávané zhodnocení fondu se pohybuje na úrovni 30 procent za čtyři roky [+9,90 p.a. v USD]. Výnos pro korunovou třídu pak činí [k 6.10. 2022] 9,51 procenta p.a. Přičemž jako u všech investic platí, že očekávaný výnos není zárukou budoucích výnosů.

Fondy typu Buy & Watch

Podle zástupců Amundi fondy typu Buy & Watch usnadňují investorům nalézt příležitosti na dluhopisovém trhu. Koncept vznikl už v roce 1986.

„Pevně daný investiční horizont, aktivní správa a důkladný výběr dluhopisů, to jsou hlavní charakteristiky stále oblíbenějšího investičního konceptu Buy & Watch. Ve srovnání s nákupem jednoho dluhopisu nebo dluhopisového fondu nabízí Buy & Watch fondy to nejlepší z obou světů, ať už jde o splatnost, očekávaný výnos nebo likviditu,“ upřesňuje Roman Pospíšil.

Technické parametry fondu Amundi US High Yield Opportunities
  • Průměrný rating: B+
  • Zajištění měnového rizika: 100 %
  • Odhad průběžných nákladů: 1,22 %
  • Z toho manažerský poplatek: 1,00 %
  • Vstupní poplatek: max. 2,0 %
  • Výstupní poplatek před splatností: 2,0 % [příjem podílníků zůstávajících ve fondu]

Roman Pospíšil upřesnil, že Buy & Watch fondy se díky těmto svým parametrům těší velké oblibě mezi českými investory. O tom podle něj svědčí jejich počet i celková zainvestovaná částka. Celkem do předchozích Amundi Solutions Buy & Watch fondů investovalo již více než 10 000 českých klientů. Celková suma do nich zainvestovaných prostředků v současné době přesahuje šest miliard korun.

Sektor energetiky a zdravotnictví

Podle analytiků sektory, jako je energetika nebo zdravotnictví, patří v poslední době mezi vyhledávané mezi investory. A to zejména mezi těmi, kteří chtějí ochránit své investice před aktuálním propady na finančních trzích.

„Koncentraci kapitálu v sektoru zdravotnictví očekávám v horizontu jednoho až dvou let,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag.cz například investiční analytik XTB Štěpán Hájek. Podle něj právě sektor, jako je zdravotnictví, může teď „podržet každé portfolio“.

Zdravotnictví teď může podržet každé portfolio

Totéž podle zástupců Amundi platí například i pro energetiku. Investiční řešení Buy & Watch navíc podle nich nabízí investorům větší předvídatelnost očekávaného výnosu než běžné dluhopisové fondy. Očekávaný výnos se může pohybovat na podobné úrovni jako při investici do jednoho dluhopisu. Riziko investice je ale podstatně nižší díky dobře diverzifikovanému portfoliu cca stovky dluhopisů. Výhodou těchto fondů je podle nich i relativně přesný odhad budoucího výnosu pro klienta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here