Digitalizace v praxi. Vládní strany ruší EET

219
EET
Foto: Pixabay.com

Elektronická evidence tržeb [EET] asi skončí už ke konci letoška. Vládní návrh, který s tím počítá, včera [11.10.] poslanci pustili do závěrečného čtení. Proti je hnutí ANO, které EET zavádělo, aby ho v době covidu ale samo vypnulo.

Podle odborníků to v době covidu byla právě elektronická evidence tržeb, s jejíž pomocí mohla vláda lépe cílit podporu pro podnikatele zasažené proticovidovými opatřeními. Tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO] na využití systému ale rezignovala a pozastavení EET představila jako jednu z podpor podnikatelů v době pandemie. Nyní zástupci ANO bojují za zachování projektu, který stát vyšel na stovky milionů korun. Nezanedbatelné náklady s jeho zavedením měli i podnikatelé.

Ve Sněmovně včera [11.10.] zazněly argumenty vládních poslanců pro zrušení EET i argumenty pro zachování systému v alespoň dobrovolné podobě. Sněmovna o EET rozhodne ve třetím čtení. Pokud evidenci zákonem nezruší, její pozastavení kvůli covidu skončí a od 1. ledna 2023 by znovu fungovala, a navíc se rozšířila na zbývající odvětví.

Argumenty ODS vs. argumenty ANO

„Chceme tím definitivně ukončit éru, kdy se na každého živnostníka a podnikatele pohlíželo jako na a priori nepoctivého,“ řekl k EET ministr dopravy Martin Kupka [ODS].

Opětovné zavedení evidence by podle něj bylo špatným krokem bez ekonomického opodstatnění. Poukazoval například na to, že se zvyšuje podíl bezhotovostních plateb, na které se EET nevztahuje. Podle něj jejich podíl v roce 2025 vzroste na 80 procent.

Zpravodaj k předloze Vojtěch Munzar [ODS] upozornil, že pokud by zákon EET nezrušil do konce roku, evidence by se spustila od 1. ledna 2023, a navíc by se nově vztahovala na další odvětví. Šlo by o dříve schválené obory, například kadeřnice, veterináře a další, kteří přijímají platby od zákazníků v hotovosti.

Někdejší vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček [ANO] podotkl, že šest velkých podnikatelských svazů, jako je třeba Svaz průmyslu a dopravy ČR, evidenci tržeb nejen podporují, ale nechtějí, aby došlo na její zrušení.

„Nikdo nechápe, že rušíme elektronické nástroje,“ řekl.

Jako příklad uvedl hypotetické zrušení zavedené elektronické dálniční známky a její nahrazení bývalou papírovou nalepovací známkou.

„Nepotvrdilo se, že by kvůli tomu odcházelo z trhu větší množství firem,“ poznamenal.

Mnoho podnikatelů podle něj začalo podnikat právě proto, že EET vznikla. Neměli obavu z absence rovného podnikatelského prostředí.

„Tvrzení, že spousta podnikatelů začala podnikat kvůli EET, se opravdu nezakládá na pravdě,“ oponoval Havlíčkovi zpravodaj Munzar.

Bývalou vládu naopak obvinil z toho, že vytvořila nepřátelské prostředí vůči podnikatelům. Havlíček mu naopak vzkázal, aby se podíval na čísla a fakta.

„Vláda ruší nástroj pro boj se šedou ekonomikou,“ uvedl poslanec ANO David Štolpa.

Evidenci označil za úspěšný projekt šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který podle něj narovnal podnikatelské prostředí v Česku.

Schillerová navrhla dobrovolné EET. Stanjura je proti

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová [ANO] předložila pozměňovací návrh, který ukládá finanční správě, aby zajistila chod EET v dobrovolném režimu. Podnikatelé si podle ní na EET zvykli. Ukončení evidence by podle ní znamenalo utopení vynaložených nákladů. Jako jednu z výhrad uvedla, že podnikatelé přijdou o možnost vymezit se vůči kritice, že nepřispívají rovným dílem k plnění veřejných rozpočtů.

Ohledně možného zachování dobrovolné evidence tržeb prohlásil už v červnu ministr financí Zbyněk Stanjura [ANO], že stát nemá nic, co by za získaná data podnikatelům nabídl. Neexistuje podle něj žádná výhoda, kterou by mohl stát nabídnout těm podnikatelům, kteří by EET dál dobrovolně využívali.

Vláda Petra Fialy včera definitivně zařízla EET

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř [SPD] včera řekl, že podnikání je svázáno řadou předpisů a EET tento stav ještě zhoršila. Jediným jejím cílem podle něj bylo zvýšení příjmů státního rozpočtu.

„Celý koncept byl uchopen velmi nešťastně a do vnímání veřejnosti vetknul představu, že stát musí podnikatele hlídat, protože podvádějí na daních,“ uvedl.

Představu, že evidence tržeb snad narovná podnikatelské prostředí, lze podle něj s odstupem hodnotit jako velmi naivní.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Hmm a nepodvádí se, či neokrádá stát? Např. který živnostník si nechá poslat platbu do banky, dá fakturu či doklad o platbě? Jak hradí daně? Nemluvě o těch, co „podnikají“ bez papíru. Něco bez kontroly je k čemu?
    „Jediným jejím cílem podle něj bylo zvýšení příjmů státního rozpočtu.“ A to je špatně? Neříká tím, že odvod do SR není nutný?? Tak odvody, daně zrušit.

    • Ano, bohužel to tímto říká. Někde jsem viděl článek, že se začínají u vstupu do restaurací množit nápisy, že karty neberou. Takže ne přes banku, kde je to zaevidované, ale zase na dřevo, bez evidence a bez odvodu DPH. Zaměstnancům také zrušili superhrubou mzdu, takže další díra do rozpočtu, no a tomu se přidá, třeba důchodcům, ale i jiným, také dalšímu se přidá, protože jeho náklady na bydlení přesáhnou tolik a tolik procent…. Fakt se netěším na ten náraz do zdi, až bude nutné tu rostoucí díru v rozpočtu „zalepit“. Myslím tím, komu se citelně zvýší daně, komu se seberou služby, které stát poskytuje. To bude procitnutí! Asi tuším, komu a co. Vždy to bude tam, kde se dá vybrat co nejvíce a nejjednodušeji. Mimochodem, pokud toto někdo čte. Víte, že v Německu se platí daň i z důchodu?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here