Česko pošle každý rok na Ukrajinu půl miliardy korun

3609
na_Ukrajinu
Foto: Ukraine government

Vláda České republiky včera [12.10.] schválila finanční pomoc Ukrajině. Každý rok ji na obnovu pošle 415 milionů korun. Dalších 85 milionů korun vydá na podporu aktivit českých firem, které půjdou na Ukrajinu podnikat.

Peníze vláda vezme z humanitárních programů Pomoc na místě a zdravotně humanitárního programu Ministerstva vnitra ČR Medevac.

„První část, humanitární, stabilizační a rekonstrukční asistence Ukrajině 2023–2025, navazuje na pomoc, kterou ČR Ukrajině letos poskytuje,“ uvádí tisková zpráva vlády.

Jurečka: Na uprchlíky z Ukrajiny je třeba víc peněz

Podle aktuálních dat [13.10.] ministerstva financí Česko vydalo [státní rozpočet a samosprávy, pozn. red.] na podporu Ukrajinců v Česku 16,9 miliardy korun. Největší položku v nákladech tvoří sociální dávky, na kterých Česko vyplatilo sedm miliard korun. Výdaje na zdravotnictví spojené s ukrajinskými uprchlíky činily 3,5 miliardy korun a náklady na ubytování 2,4 miliardy korun. Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu český stát udělil téměř 446 000 dočasných víz Ukrajincům prchajícím před konfliktem. Přesný počet ukrajinských běženců pobývajících aktuálně v Česku ale známý není.

Program podpory pro Ukrajinu navrhla ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu. Koordinátorem humanitární, stabilizační a rekonstrukční asistence je ministerstvo zahraničí. Hospodářská asistence Ukrajině bude v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu ČR [MPO ČR]. Zástupci vlády považují svou aktuální aktivitu za proexportní nástroj.

Český byznys už se na Ukrajinu soustředí

MPO již provozuje platformu Business klub Ukrajina [BKUA]. Ta letos pořádala 26.9. – 27.9. podnikatelskou misi do ukrajinského Lvova. Misi vedl náměstek ministra Eduard Muřický. Spolu s ním se na Ukrajinu vydalo 25 zástupců českých firem ze sektorů zdravotnictví, energetika, stavebnictví, vodohospodářství a infrastruktury.

Zájem českých firem byl vysoký, mise musela být limitovaná pouze na sektory, které jsou v současnosti pro Ukrajinu nejkritičtější. Stejně tak ukrajinská strana projevila o akci velký zájem, účastnilo se jí více než 100 firem ze Lvova a lvovské oblasti,“ uvedli zástupci BKUA.

MPO pořádá podnikatelskou misi do ukrajinského Lvova

Ze vzájemných jednání, a to jak na B2B [Business to Business], tak na B2G [Business-to-government] úrovních vyplynulo, že prioritní jsou pro ukrajinské partnery oblasti tvorby, výstavby a správy průmyslových zón. Dále jde o výstavbu a správu rehabilitačních center, spolupráce v oblasti sklářství, zpracování dřeva, strojírenství a stavebnictví. Těmto sektorům chce česká vláda do budoucna věnovat větší pozornost.

Ukrajina potřebuje víc, než dostává

Ukrajina už dokonce předložila mezinárodnímu společenství rekonstrukční plán. Státníci ho potvrdili začátkem července na konferenci v Luganu spolu se základními principy obnovy. Ukrajina dále vyzvala spojence k přípravě národních rekonstrukčních plánů a vzájemné koordinaci.

Ukrajina, jež se nyní nachází ve válečném stavu, funguje pomocí finančních půjček z okolních zemí a mezinárodních institucí. Mezinárodní měnový fond [MMF] jí minulý týden schválil dodatečné nouzové financování za 1,3 miliardy dolarů [cca 32,7 mld. Kč], o které Kyjev žádal. Prostředky MMF poskytne z nového programu nouzových půjček na řešení nedostatku potravin. Fond už Ukrajině poukázal po ruské invazi 1,4 miliardy dolarů [cca 35 mld. Kč]. Zemi podporuje i Evropská unie, Evropská investiční banka, Spojené státy a další země.

Ukrajinu podporujeme přímo, říká viceprezidentka EIB Pavlova

Ukrajinský prezident Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj přesto v tomto týdnu vyzval světové politiky, aby ve finanční podpoře přidali. V přepočtu žádá o zvýšení půjček o bilion korun [960 mld. Kč], to na pokrytí letošního schodku státního rozpočtu země.

Ukrajina žije na dluh. O peníze teď žádá MMF

Ukrajinská ekonomika se v prvních třech čtvrtletích letošního roku propadla proti stejnému loňskému období o 30 procent. Světová banka aktuálně předpověděla, že ukrajinská ekonomika v celém letošním roce klesne o 35 procent.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. No, k tomu se vyjadřovat nebudu. Co však udělám, bude to, že budu velmi pozorně sledovat, co se bude dít, až to zadlužení ve státní pokladně budou lidé finančně vyrovnávat. Mám na mysli, až se buď zvýší daně, nebo se omezí služby, které doposud stát zajišťuje a které léta byly samozřejmostí. Bude to masakr motorovou pilou i tehdy, když se jen omezením výdajů zajistí, aby se už nadále nezvyšoval. A současně se obyvatelstvu sdělí, že půlmiliardy ve výdajové části rozpočtu pro Ukrajinu zůstat musí, a to bez diskuze. Asi jsem masochista, že se nemohu dočkat, jak tuto skutečnost současná vláda politicky “zmákne”. Ale možná se zase něco nového přiučím. To nikdy není na škodu.

  2. Český občan hladoví musí se potýkat se zdražováním musí kupovat jídlo v obchodech které není čerstvé a ani prase by to nejedlo ,ale ne naše úžasná vláda ( Fiala ) bude podporovat jiné než svoje lidi. Myslím si že ten kdo tyto lidi volil musí litovat ….

  3. No jeto ubohé, dluh se zvyšuje peníze na energii tvrdí že nejsou ale vyhazovat půl. miliardy sem a tam jako ,armáda, Černochová další miliardy (nač dvě perutě letadel F 35 24kus.nejdržší,ktere nás budou stát během tří let 120 miliard )či zdravotnictví též letos pěkně ponížili, proč uršula leinová z EU těmto státům nepřispěje hlavně že posílá tam pěšule a národ tu trpí co jsme si vybudovali tak pomalu se budem vracet pěkných par let zpět, KDE JE TEN REZATÍ Z MILION CHVILEK(PODPOROVANÍM “SOROSEM”A JEHO PENÍZE OD CIA)ZA BOJ O DEMOKRACII tak tady je s vůdcem modrožlutým mozkem Fialkou aranka

  4. Hlavně, že nám chtějí zvyšovat věk odchodu do důchodu. A také daně z nemovitostí, abychom náhodou neměli bydlení příliš levné… Nakonec nám řeknou, že jsme měli být zodpovědní.

    Kdyby se vedení nějaké firmy chovalo jako tato vláda, dozajista by se dopustilo “porušování povinností při správě cizího majetku”. Pro politiky by měl platit stejný metr.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here